Waarom slaapt je kat graag op je hoofd?

Waarom slaapt je kat graag op je hoofd?

Dit is het beste "slaapmutsje" dat er is! Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat 's nachts boven op je hoofd wil slapen?

Slaapt je kat 's nachts liever op je kussen, boven je hoofd of misschien zelfs op je hoofd? Het is schattig, nietwaar? Maar je moet toegeven dat het soms ook een beetje vervelend kan zijn. Immers, met de rest van het bed om op te liggen, waarom zou je kat er dan voor kiezen om boven je hoofd te slapen- en misschien zelfs te snurken?

Je kunt je katten niet zomaar vragen waarom ze op of in de buurt van je hoofd slapen, dus het op één na beste is om te theoretiseren over de redenen waarom. Hieronder staat wat informatie die we verzamelden toen we op zoek gingen naar wat deskundigen te zeggen hebben over dit vreemde kittige gedrag.

Het doel kan zijn om warm en behaaglijk te blijven

Als katteneigenaar heb je waarschijnlijk gemerkt dat je metgezel graag de warmste plekjes in huis opzoekt om te luieren en een dutje te doen. Ze kan zich zelfs een weg banen onder de dekens van je bed of wachten tot je haar met een deken bedekt. Net als mensen voelen sommige poesjes zich het prettigst als ze het lekker warm hebben, dus is het hun doel om het knus te krijgen, en de ideale plek kan de hele nacht in de buurt van je hoofd zijn. Maar waarom juist bij je hoofd, en niet, zeg, bij je voeten of aan je zij?

Waarom slaapt je kat graag op je hoofd?


Sommige katachtige experts denken dat dit gedrag iets te maken heeft met het feit dat mensen warmte verliezen via hun hoofd. Door in de buurt van je hoofd te blijven, kan je kat de hele nacht behaaglijk blijven. Dus, eigenlijk kan je katje je kussen kiezen als een warme en gezellige slaapplaats omdat andere delen van het bed haar misschien te koel zijn. Lijkt een verstandige beslissing, nietwaar?

Het is gewoon liefde!

Je schattige poesje kan op allerlei manieren laten zien dat ze om je geeft, en hoe meer je je huisdier leert kennen, hoe gemakkelijker het zal zijn om die tekenen van genegenheid op te merken. Sommige katten brengen bijvoorbeeld het liefst tijd spinnend door op de schoot van hun baasje, terwijl anderen er een punt van maken zo vaak mogelijk in de buurt van hun baasje te zijn, al is het maar door samen in dezelfde kamer te zijn.

Als je katje haar gezichtje over je wrijft, reageert als je haar roept, naar je miauwt om je aandacht te trekken, of met je omgaat op een manier die bewijst dat ze het fijn vindt bij je in de buurt te zijn, voel je je waarschijnlijk heel speciaal, nietwaar? Nou, in het geval van je kat die 's nachts je kussen wil delen, kan het haar manier zijn om liefde te tonen.

Misschien gebruikt je kat je niet alleen om warm te blijven terwijl ze slaapt. Misschien kiest ze ervoor om in de buurt van je hoofd te slapen omdat ze dicht bij je wil zijn. Dus de volgende keer dat je kat zich over je hoofd nestelt, je haren begint te verzorgen, en een poot op je gezicht legt, probeer dan niet geïrriteerd te raken, want dit kan gewoon haar manier zijn om je te zeggen dat ze van je houdt. Auw!

Veilig blijven voor trappen

Een andere reden waarom je kat er voor zou kunnen kiezen 's nachts in de buurt van je hoofd te slapen, is gewoon omdat het haar een veiliger plekje kan bieden dan andere delen van het bed. In het verleden kan ze geprobeerd hebben in de buurt van je heupen of voeten te slapen, alleen om te ontdekken dat het niet zo comfortabel of veilig is om naast je of aan het voeteneind van het bed te liggen. Daardoor kan ze uitgetest hebben in plaats daarvan bij je hoofd te slapen, en als dat lukte, kan dat haar nieuwe gewoonte en slaapvoorkeur geworden zijn.

Als je 's nachts veel woelt en draait, of je je daar nu van bewust bent of niet, kan je kat door al die beweging gestoord worden. Om te voorkomen dat ze per ongeluk door een van je voeten of je benen geraakt wordt, en dat je haar per ongeluk van het bed duwt, heeft je huisdier uitgevonden dat het hoofdeinde van het bed een veiliger plek is om de hele nacht te rusten. Slim poesje!

Hoe beter ze je kan ruiken

Een andere mogelijke reden waarom je katje erop staat bij je hoofd te slapen: ze vindt het misschien lekker hoe je haar ruikt, en dat kan haar een veilig gevoel geven terwijl ze dommelt. Katten maken er een punt van de veiligste plekjes op te zoeken om te rusten, dus door zich naast je op te krullen laat je harige vriend weten dat ze jou gelijkstelt met veiligheid. Door tegen je aan te kruipen kan je kat ook haar geur op je hoofd achterlaten, waarmee ze je eigenlijk als haar eigendom markeert en haar band met jou verstevigt. Dit gedrag kan ook een manier zijn om te laten zien dat je kat gezond en tevreden is.

Waarom slaapt je kat graag op je hoofd? 2024

Leuk weetje: Als een kat met haar kont in je richting wijst, of ze nu op je schoot zit of in de buurt van je hoofd of gezicht ligt, probeer er dan geen aanstoot aan te nemen. Wat jij als grof gedrag ervaart is eigenlijk een positief teken dat ze je genoeg vertrouwt om haar rug naar je toe te keren.

Zoete dromen voor jou en je Kitty

Als je het niet erg vindt dat je kat in je buurt slaapt, is dat geweldig! Maar om het voor jullie beiden comfortabeler te maken, kun je proberen een groter kussen te kopen, zodat je meer ruimte voor je hoofd hebt, ook al neemt je harige vriend er graag een flink deel van de ruimte op in. Of, als je kat ouder wordt of mobiliteitsproblemen heeft die het haar moeilijk maken op het bed te komen, kun je kiezen voor een huisdierentrapje of een huisdierenhelling die je naast het bed kunt zetten om het haar gemakkelijker te maken er op te komen en zich op je kussen te nestelen. Doe wat voor jou en je kat werkt, zodat jullie allebei helemaal tevreden zijn.

Of je pluizenvriend nou besluit bij je hoofd te slapen of niet, het doel is om een goede nachtrust te krijgen. Als je kat je 's nachts wakker houdt, zijn er verschillende eenvoudige stappen die je kunt nemen om haar te helpen rusten tot de ochtend. Maar als jullie allebei knus en comfortabel de hele nacht een kussen delen, en je vindt het heerlijk om je pluizenbeestje de hele tijd bij je in de buurt te hebben, dan zal je misschien merken dat je gemakkelijker kunt ontspannen en gezond slapen, dus ga je gang en verwelkom de knuffels van je katachtige vriend!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.