Hoe kun je zien of je kat te dik of te dun is?

Hoe kun je zien of je kat te dik of te dun is?

Om een lang en gezond leven te kunnen leiden, moeten katten binnen een bepaald gewichtsbereik vallen, dat varieert afhankelijk van hun lengte, leeftijd en lichaamsgrootte.

Het is belangrijk om je kat te helpen een gezond gewicht te behouden, en om het gewicht van je kat bij te houden naarmate hij of zij ouder wordt.

Je kunt thuis een weegschaal gebruiken om je kat regelmatig te wegen. Maar als dat niet werkt omdat je je huisdier niet op een weegschaal kunt laten zitten, kun je een eenvoudige strategie proberen: houd je huisdier in je armen terwijl je op een weegschaal staat. Schrijf op hoeveel je weegt terwijl je je kat vasthoudt, en weeg jezelf dan opnieuw zonder je kat vast te houden. Trek de twee bedragen van elkaar af om te zien hoeveel je huisdier weegt.

Naast het bijhouden van het gewicht van je kat, kan het ook nuttig zijn om haar lichaam te beoordelen. Dus zelfs als je je kat niet op een weegschaal kunt wegen tussen de controles door bij de dierenarts, kun je z'n lichaamsconditie beoordelen om te bepalen of ze op het ideale gewicht is of dat ze een paar kilo moet aankomen of afvallen.

De Body Condition Score van een kat

De Body Condition Score (BSC) van je kat varieert van 1 tot 9, waarbij 9 betekent dat de kat erg overgewicht heeft en 1 dat de kat erg ondergewicht heeft. De ideale lichaamsconditiescore ligt in het midden, rond de 5.

Om de BSC van je kat te bepalen, heb je geen speciale instrumenten nodig. Het enige wat je hoeft te doen is thuis naar het lichaam van je kat te kijken. Dit is ook een eenvoudige manier om bij te houden hoe het lichaam van je huisdier verandert naarmate ze ouder wordt, zodat als je iets opmerkt dat door een dierenarts moet worden behandeld, je meteen actie kunt ondernemen.

Hieronder vindt je een basisoverzicht van de verschillende lichaamsconditiescores en een korte handleiding om te bepalen waar het lichaam van je kat op de schaal van 1 tot 9 thuishoort.

Ideaal gewicht

Als je kat een ideaal gewicht heeft, of een lichaamsconditiescore van 5, zal z'n lichaam goed geproportioneerd zijn.

Wanneer je je kat zachtjes aait, kun je z'n taille achter de ribben zien. Je kunt de ribben nog steeds voelen, maar er zal een normale hoeveelheid vet overheen zitten. Je zult ook merken dat er een normale, kleine hoeveelheid vet op de buik zit, en je kunt de oerbuidel zien die elke kat heeft.

Ondergewicht

Een kat met ondergewicht heeft een lichaamsconditiescore van 1 tot 4.

Als je kat een Body Condition Score van 1 heeft, is hij ernstig ondergewicht. De ribben zullen gemakkelijk zichtbaar zijn, vooral als hij een korte vacht heeft, en er zullen geen duidelijke tekenen van vet op het lichaam zijn. Het buikje lijkt naar binnen gezogen, wat duidt op een duidelijke ingetrokken buik, en de heupen en ruggengraat zijn geprononceerd.

Katten met een BSC van 2 hebben gemakkelijk zichtbare ruggengraten en ribben, vooral bij kortharige katachtigen. Er is ook geen duidelijke hoeveelheid vet, er is een uitgesproken buikplooi, en er is slechts een minimale hoeveelheid spiermassa.

Katten met een score van 3 zullen slechts een minimale hoeveelheid vet hebben dat de buik en het lichaam bedekt. Daarom zullen de ruggengraat en de taille van je kat visueel duidelijk zichtbaar zijn. Als je je huisdier aait, zul je ook gemakkelijk de ribben voelen.

Bij katten die 4 scoren op de Body Condition index, zullen de ribben een minimale hoeveelheid vet hebben, zodat ze nog steeds met de handen gevoeld kunnen worden. Deze katten hebben ook een merkbare taille, maar slechts een lichte ingetrokken buik. Ze hebben ook geen vetkussentje op de buik, wat erop wijst dat ze meer moeten aankomen.

Overgewicht

Als je kat overgewicht heeft, zal hij een BSC van 6 tot 9 hebben.

Nogmaals, begin met het lichaam van je kat zachtjes te aaien en voel de ribben zonder in te drukken. Bij een kat met overgewicht die 6 scoort op de body condition index, zullen de ribben bedekt zijn met een beetje extra vet, hoewel je ze zou moeten kunnen voelen. De taille zal merkbaar zijn, hoewel niet duidelijk, en hetzelfde geldt voor het buikvet. Ook zal er geen ingetrokken buik zijn.

Bij een kat die een 7 scoort, kun je de ribben niet zo gemakkelijk voelen omdat er een matige hoeveelheid vet is die ze bedekt. De taille van de kat zal ook niet gemakkelijk zichtbaar zijn, en er zal een afronding van de buik zijn met een matige hoeveelheid vet in de buikstreek.

Als je kat een 8 scoort, zul je de ribben niet kunnen voelen omdat ze bedekt zijn met vet. Je zult ook merken dat de buik duidelijk rond is en dat er een prominente vetkussentje op de buik zit. Er zit ook vet op de rug.

Tenslotte, bij een kat die een 9 scoort, zul je merken dat de lendenen en ribben verborgen zijn onder zware lagen vet. Er zijn vetophopingen op de ledematen en het gezicht, en de buik is bedekt met vet en is ook opgezwollen. Je kunt ook geen taille meer zien.

Dieet en beweging kunnen je kat helpen een gezond gewicht te behouden

Net als mensen hebben katten van alle leeftijden baat bij een gezonde voeding en een goede hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging. Dus, als je bezorgd bent over het gewicht van je kat of je wilt helpen ervoor te zorgen dat ze haar hele leven binnen een gezond gewicht blijft, kun je beginnen met je te concentreren op wat je haar te eten geeft en hoeveel beweging ze krijgt.

Door je huisdier kwaliteitsvoeding te geven en ervoor te zorgen dat ze kunnen rondrennen en spelen om wat beweging te krijgen, kun je ze helpen een gezond gewicht te behouden. En als ze toch wat moeten afvallen omdat ze overgewicht of obesitas hebben, kun je met je dierenarts overleggen wat de beste manieren zijn om je kat te helpen de overtollige kilo's kwijt te raken.

Je dierenarts kan bijvoorbeeld specifieke voeding aanbevelen voor katten die moeten afvallen en hij kan ook advies geven over de hoeveelheid voer die je kat elke dag moet eten. Misschien moet je de hoeveelheid die je je kat te eten geeft aanpassen, of het aantal keren dat je je kat een maaltijd geeft. Het kan ook zijn dat je moet stoppen met gratis voeren (droogvoer dat je kat altijd kan eten). Bovendien kan je dierenarts je waardevolle informatie geven over hoe je je kat kunt laten spelen als ze liever inactief is.

Uiteindelijk gaat het erom dat je met je kat samenwerkt en uitzoekt wat zij wel en niet lekker vindt. Dit kan je helpen het juiste voer te vinden en het kan je helpen een effectieve speelroutine te vinden.

Opmerking: Als uw kat moet afvallen, is het het beste om bij elke stap samen te werken met een dierenarts. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van het streefgewicht van uw huisdier en de tijd die nodig is om dat streefgewicht te bereiken. Het is geen goed idee om uw kat te snel of op een extreme manier te laten afvallen. In plaats daarvan is het verstandig om het gewichtsverlies langzaam en gestaag te laten verlopen, zodat uw kat gezonder wordt.

Een gezond gewicht is belangrijk

Als u niet zeker weet hoe een gezond gewicht eruit ziet voor uw unieke kat, gebaseerd op zaken als haar leeftijd, ras en grootte, kunt u een dierenarts raadplegen voor advies over dit belangrijke onderwerp.

Praat met uw dierenarts om uit te vinden wat het ideale gewicht van uw kat is, wat de beste voeding is voor uw harige vriend en hoeveel speeltijd ze elke dag zou moeten hebben om haar te helpen de beweging te krijgen die ze nodig heeft. Maak er vervolgens een punt van om haar lichaamsconditie regelmatig te controleren om haar vooruitgang te volgen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.