Je kat warm houden in de winter - De Ultieme Gids

Je kat warm houden in de winter - De Ultieme Gids

Hoe houd je een kat warm in de winter?

Katten zijn unieke beestjes en hebben daarom een aantal unieke verzorgingsbehoeften, waar je ook nog eens extra op moet letten in de wintermaanden. Zodra de temperaturen dalen, de sneeuw begint te vallen en de dagen korter worden, moet je misschien een paar extra activiteiten invoeren in de dagelijkse routine van je kat.

Om ervoor te zorgen dat je kat gezond en gelukkig blijft gedurende het hele winterseizoen kun je deze wintertips voor kattenverzorging gebruiken die hun behoeften van top tot teen dekken.

Algemeen welzijn

Laat het algemene welzijn van je kat niet in het gedrang komen tijdens de winter! De winter mag voor ons mensen dan wel een drukke tijd zijn met de feestdagen en seizoensgebonden activiteiten, maar dit is des te meer reden om de gezondheid van je huisdier beter in de gaten te houden.

Een halfjaarlijkse afspraak bij de dierenarts in de winter kan ervoor zorgen dat je huisdier gezond blijft na de zomer en het najaar. Maar ook als je geen afspraak hebt met de dierenarts, is het een goed idee om je huisdier zelf thuis te onderzoeken om te kijken of er iets vreemds aan de hand is.

De winter is ook een goed moment om speciale aandacht te besteden aan een aantal specifieke gezondheidsproblemen van je kat. Katten met artrose kunnen last hebben van stijve of ontstoken gewrichten als gevolg van de veranderende luchtdruk. Lichte lichaamsbeweging, artrose-supplementen en kruiden tegen pijn kunnen helpen om je kat comfortabel te houden.

Voor katten met allergieën of astma kan een luchtbevochtiger het ongemak van droge winterlucht verlichten. Het schoonhouden van ventilatieopeningen kan er ook voor zorgen dat je huisdier niet maandenlang niest of jeukt door een allergische reactie op stof en schimmel.

Vacht en huid

Droge winterlucht kan de huid en vacht van je kat op dezelfde manier aantasten als onze eigen huid en haren. Sommige katten krijgen een droge, rode en schilferige huid als gevolg van de verminderde vochtigheid in de lucht.

Het toevoegen van een omega-3 vetzuursupplement aan hun dieet kan helpen om het vocht beter vast te houden en jeuk te verminderen. Ook moet je je kat in de winter regelmatig borstelen met bijvoorbeeld een handborstel om de oliën door hun vacht te verspreiden.

Zowel binnen- als buitenkatten kunnen droge en gebarsten voetzolen krijgen als gevolg van droogte, dus let goed op pootproblemen en gebruik een huisdier-veilige vochtinbrengende crème om ze te herstellen.

Gedrag en humeur

Het is normaal dat huisdieren in de winter meer slapen en zich lustelozer gedragen als er minder zonlicht is. Deskundigen denken dat minder daglicht leidt tot een toename van de melatonine die onze huisdieren produceren, waardoor ze zich slaperiger gaan voelen.

Houd het activiteitenniveau van je huisdier deze winter in de gaten. Als je kat meer slaapt is er niets aan de hand, maar als hij weigert te spelen of te eten of zich vreemd gedraagt kan er een ernstiger probleem aan de hand zijn.

Dieet en voeding

Misschien heb je weleens gehoord dat katten in de winter meer eten omdat ze meer energie nodig hebben om warm te blijven. Hoewel dit waar kan zijn voor buitenkatten, hoeft het niet per se waar te zijn voor binnenkatten, die beschermd zijn tegen de elementen.

Als je je kat in de winter te veel eten geeft - vooral als ze het grootste deel van de tijd in bed liggen te slapen - kan dat leiden tot problemen als overgewicht en suikerziekte. Zorg ervoor dat je je dierenarts raadpleegt voordat je porties of voedingsveranderingen aanbrengt in het dieet van uw kat in de wintermaanden.

Warmte en comfort

Katten hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, zo'n 37,5 tot 39,1 graden Celsius. In de winter zoeken ze dus warme en knusse plekjes op om uit te rusten en de winterse kilte te verdrijven.

Als je kat weinig of geen vacht heeft om zich warm te houden, kan het een goed idee zijn om een trui of jasje te kopen dat ze isoleert tegen de kou. Maar voor alle katten geldt: let op de temperatuur in huis - wat voor jou een beetje koud is, kan voor de kat heel koud zijn! Zorg er ook voor dat je verwarming in goede staat is om plotselinge warmteverliezen te voorkomen die vervelend kunnen zijn voor je pluizenvriend.

Zorg voor knusse plekjes voor je kat om te relaxen, zoals een stapel dekens of een knus bed dat je kat warm houdt. Zorg er ook voor dat je kat geen toegang heeft tot potentieel gevaarlijke warme plekjes waar hij of zij zich in de buurt zou kunnen opkrullen. Sluit zaken als open haarden, radiatoren, houtkachels en dergelijke af om te voorkomen dat je kat zich brandt.

Veiligheid in de winter

De winter brengt ook een aantal veiligheidsrisico's met zich mee waar je op moet letten. Het belangrijkste is dat je je kat 's winters om geen enkele reden buiten laat. Katten die verdwalen of vast komen te zitten in vriestemperaturen kunnen bevriezing of onderkoeling oplopen, wat dodelijk kan zijn. IJs en sneeuw kunnen ook moeilijk zijn voor je kat om te doorkruisen en kunnen er zelfs toe leiden dat ze verdwalen!

Bovendien zijn dingen als antivries in de garage of ontdooimiddelen op de stoep giftig voor huisdieren en kunnen je kat vergiftigen als hij ze oplikt. Het is over het algemeen het beste om katten tijdens de wintermaanden binnen te houden om ze warm en veilig te houden.

De winter is de perfecte tijd om samen met je kat op de bank te kruipen en te genieten van de knusheid en warmte van thuis. Met een beetje extra aandacht voor de gezondheid en het welzijn van je kat, zorg je ervoor dat jullie beiden een veilig en gelukkig winterseizoen hebben!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.