Waarom miauwen katten 's nachts?

Waarom miauwen katten 's nachts?

Zal ik eens een liedje voor mijn mensen zingen... zodra ze naar bed gaan! Laten we eens tot op de bodem uitzoeken waarom katten 's nachts miauwen.

Je vind het vast heel schattig als je kat naar je miauwt om je te laten weten dat ze honger heeft of overdag bij je op schoot wilt zitten om te knuffelen. Maar 's nachts is het een ander verhaal. Als je net probeert een goede nachtrust te krijgen maar je kat is nog wakker en maakt een hoop lawaai, in dat geval zal je waarschijnlijk niet zo geamuseerd zijn.

Een kat die er een gewoonte van maakt om de hele nacht luid te miauwen kan zeker vervelend zijn. Maar ook al lijkt dit gedrag misschien ongegrond, er zijn verschillende redenen waarom een kat het nodig vindt om luider te miauwen als de zon onder is en je naar bed bent gegaan.

In plaats van boos of gefrustreerd te worden op je huisdier, is het beter om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn van z'n nachtelijke geluiden. Op die manier kun je de werkelijke oorzaak van z'n rusteloosheid achterhalen en werken aan de juiste oplossing, zodat je pluizige vriend zich op zijn gemak kan voelen en hopelijk een groot deel van de nacht door kan slapen.

Wat zijn enkele redenen waarom een kat 's nachts veel miauwt? We bespreken er hieronder een paar, maar vergeet niet dat het altijd een goed idee is om een dierenarts te raadplegen als je huisdier vreemde nieuwe gedragingen vertoont die je zorgen baren.

Nachtelijke gewoonten

Katten zijn meestal 's nachts wakker, dus het is normaal dat je kat door het huis loopt, op zoek is naar eten, speelt, of rondrent om energie kwijt te raken.

Ook al denk je dat je katje een nachtdier is en dat z'n nachtelijke gewoontes daar het gevolg van zijn, je katje is eigenlijk crepusculair, oftewel vooral actief bij zonsopgang en zonsondergang. Als je dit in overweging neemt, ontdek je misschien dat je kat heel vroeg wakker wordt en door het huis zoeft voordat de zon opkomt, niets ongewoons is.

De nacht kan een spannende tijd zijn voor een kat

Hoewel je kat overdag veel tijd wakker doorbrengt, kan hij 's nachts nog steeds behoefte hebben aan een beetje plezier, ook al komt dat jouw nachtrust niet ten goede. Als je kat 's nachts wakker is en de neiging heeft lawaai te maken door rond te rennen of luid te miauwen, probeert hij misschien je aandacht te krijgen, wil hij misschien eten, of is hij klaar om te spelen.

Misschien wil je wat speeltjes voor hem klaarleggen (zorg er wel voor dat ze veilig zijn om zelfstandig mee te spelen), of misschien moet je het voedingsschema van je huisdier veranderen zodat hij 's nachts niet zo'n honger heeft. Je kunt zelfs overwegen om een ander katje te adopteren, zodat ze elkaar 's nachts gezelschap kunnen houden zonder jou lastig te vallen.

Een ander punt van overweging is dat jongere katten, vooral die van minder dan een jaar oud, 's nachts meestal zeer actief zijn. En een pas geadopteerde kitten of oudere kat kan 's nachts gaan huilen omdat hij zich een beetje angstig, eenzaam en onzeker voelt in zijn nieuwe omgeving. Het is van groot belang dat je ervoor zorgt dat jouw nieuwe huisdier zich veilig en geborgen voelt in zijn nieuwe huis. In plaats van hem op te sluiten in je slaapkamer, kun je hem misschien beter binnenlaten, zodat hij zich niet alleen voelt op een vreemde plek.

Poezen die graag bij het raam zitten en naar buiten kijken, kunnen dingen zien en horen, zoals zwerfkatten of wilde dieren, waardoor ze luid gaan roepen. En luidruchtige katten kunnen 's nachts ook op zoek zijn naar een partner, dus het castreren en steriliseren van je huisdieren kan een verschil maken.

Mogelijke medische aandoeningen

Ondanks natuurlijk gedrag en miauwen om simpelweg je aandacht te krijgen of om energie kwijt te raken, zijn er enkele onderliggende medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat jouw kat 's nachts luid en luidruchtig wordt.

Als je bijvoorbeeld opstaat om te kijken waarom je kat miauwt en je merkt dat hij rusteloos door het huis dwaalt, kan het zijn dat hij zich ongemakkelijk voelt of pijn heeft (vooral als hij overdag ook luidruchtig is). In dat geval is het verstandig om met je huisdier naar de dierenarts te gaan voor onderzoek.

Een andere oorzaak kan CDS (Cognitive Dysfunction Syndrome) zijn, waardoor een kat wakker kan worden en zich gedesoriënteerd kan voelen. Of, als je een oudere kat hebt, kan hij vocaliseren als hij zijn gehoor verliest.

Als het gaat om mogelijke medische problemen die ervoor zorgen dat je kat 's nachts meer miauwt dan normaal, aarzel dan niet om deze gedragsveranderingen met een dierenarts te bespreken. De oplossing kan verrassend eenvoudig zijn, en het is de moeite waard om te doen wat je kunt om ervoor te zorgen dat jouw kat zich goed voelt.

Wat je kunt doen

Om de slaap te krijgen die je nodig hebt en je kat te helpen kalmeren en rustig te worden, kun je de volgende tips proberen:

  • Zorg voor interactie met je kat door overdag speelsessies in te plannen, en vooral 's avonds voor het slapen gaan. Een vermoeide kat zal eerder geneigd zijn bij je te gaan slapen en heeft misschien niet de energie om je 's nachts wakker te houden. Gebruik speeltjes waarmee jouw kat het jachtgedrag kan nabootsen, en speel met je kat tot hij moe lijkt en er genoeg van heeft.

  • Geef je kat een maaltijd vlak voordat je naar bed gaat, omdat katten meestal graag slapen na een grote maaltijd. Dit kan ook voorkomen dat je kat gedurende de nacht of voordat je wekker afgaat om eten vraagt. Als dit niet werkt, kun je 's nachts een voederbakje met tijd gebruiken. Om gewichtstoename te voorkomen, moet je met de dierenarts overleggen over de juiste maaltijdgrootte als je 's nachts meer maaltijden geeft

  • Als je merkt dat je kat hunkert naar aandacht en zich 's nachts eenzaam of verveeld voelt, kan het aanschaffen van een gezelschapsdier een goede oplossing zijn, mits ze goed met elkaar kunnen opschieten en met elkaar kunnen spelen. En, of je nu één kat heeft of meerdere, door 's nachts gewoon de deur van je slaapkamer te sluiten, kunnen ze hun energie kwijt en spelen zonder je te storen. Als je echter de deur sluit en je kat gefrustreerd raakt, is dit misschien niet de juiste oplossing, dus werk samen met je unieke pluizenvriend om uit te zoeken wat hij het liefst zou willen.

  • Laat veilige kattenspeeltjes rond het huis liggen zodat je kat ze 's nachts kan vinden en ermee kan spelen. Misschien wil jezelfs wat lekkers voor hem achterlaten om op te jagen en op te knabbelen tot het tijd is voor het ontbijt.

  • Als je kat ouder is en 's nachts gedesoriënteerd raakt, laat dan hier en daar een nachtlampje branden, zet een warm kattenbed in je slaapkamer zodat hij zich niet eenzaam voelt, en onderneem andere stappen om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel en ontspannen voelt.

Uiteindelijk, als je hoopt deze nachtelijke gewoonten te doorbreken, is het misschien geen goed idee om het gedrag van je kat te belonen door hem aandacht, speeltijd, eten, enz. te geven in het midden van de nacht. Nadat je er zeker van bent geweest dat je kat niet gewond is, en je hebt uitgezocht waarom hij 's nachts miauwt, zou het simpelweg negeren van hem kunnen werken, vooral als het voldoen aan zijn verzoeken hem motiveert om je te blijven lastig vallen. Met andere woorden, om het gedrag te stoppen, moet jouw kat misschien leren dat hij niets opschiet met miauwen terwijl je slaapt. Wees echter niet wreed, want er kunnen emotionele of fysieke redenen zijn voor dit gedrag. En onthoud, als je vragen of zorgen heeft, neem dan contact op met een dierenarts voor advies.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.