Mijn kat houdt mij 's nachts wakker: wat kan ik eraan doen?

Mijn kat houdt mij 's nachts wakker: wat kan ik eraan doen?

Katten zijn nachtdieren, die het donker gebruiken om op verkenning te gaan. Jij hebt echter een goede nachtrust nodig, en daar horen de middernachtelijke avonturen van je kat niet bij..

Is je kat een liefhebber van de nacht, zozeer zelfs dat hij altijd lawaai maakt dat je in de kleine uurtjes wakker houdt? Dan voel je je waarschijnlijk gefrustreerd en hulpeloos door de capriolen van je pluizige vriend, en je weet misschien niet wat je kunt doen om hem zover te krijgen dat hij zich aan jouw slaapschema houdt.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je kat 's nachts te helpen kalmeren, zodat jullie allebei wat rust en ontspanning kunnen krijgen.

Plan etenstijd en speeltijd op het juiste moment

Een manier om je katje voor te bereiden op het slapengaan is door zijn etenstijd en zijn speeltijd 's avonds op de juiste tijd te plannen.

Als je je huisdier voert vlak voor je naar bed gaat, zal hij waarschijnlijk bij je willen slapen, omdat katachtigen de neiging hebben uit te rusten nadat ze een grote maaltijd hebben verorberd. Maar als dit niet werkt en je kat blijft proberen je midden in de nacht wakker te krijgen voor meer eten, kun je een getimede voederautomaat kopen die automatisch wat voer uitdeelt terwijl jij slaapt. Beperk gewoon de andere maaltijdporties gedurende de dag, zodat je kat niet te veel aankomt.

Naast het eten van een grote maaltijd hebben katten ook de neiging te ontspannen en een dutje te doen nadat ze een stevige speelsessie hebben gehad waarin ze hun overtollige energie kwijt kunnen en hun roofzuchtige instincten kunnen vervullen. Maak er dus een punt van om 's avonds interactieve speelsessies in te plannen. Gebruik speelgoed waar je kat graag achteraan jaagt, op springt en aan klauwt, en speel met je kat tot hij moe wordt.

Zorg voor omgevingsverrijking

Of je nu te moe bent om met je huisdier te spelen na een lange werkdag, of je wilt er zeker van zijn dat je kat 's nachts iets heeft om zijn verveling tegen te gaan, er zijn genoeg speeltjes die je rond het huis kunt laten liggen. Hiertoe behoren ballen en opgezette vissen die je kat zelf kan vinden en ermee spelen. En er zijn ook allerlei traktatieballetjes, puzzelspelletjes, en geautomatiseerde speeltjes die je kat aan het spelen kunnen houden, zelfs terwijl jij slaapt, zodat hij je niet lastig valt.

Gerelateerd: Waarom miauwen katten 's nachts?

Deze zelfde soorten speelgoed kunnen het ook gemakkelijker maken voor je kat om overdag actiever te blijven zodat hij 's nachts vermoeider is. Als je kat zich overdag verveelt en dut terwijl jij aan het werk bent, zal hij een stuk wakkerder zijn en klaar voor interactie en spel als je thuiskomt.

Je kunt ook vensterbanken installeren zodat je kat naar buiten kan kijken, kattenvideo's op TV afspelen terwijl je niet thuis bent, en een kattenboom neerzetten om in te klimmen.

Overweeg om je kat een metgezel te geven

Een alleenstaande kat die veel tijd alleen doorbrengt als jij niet thuis bent kan zich vervelen en eenzaam worden, en dat kan ertoe leiden dat hij de hele avond en tot diep in de nacht met je wil omgaan.

Overweeg hem een gezelschapsdier te geven waarmee hij kan spelen en socializen wanneer jij niet in de buurt bent, en ook terwijl jij slaapt. Dit kan zelfs helpen als je kat je 's nachts de deur van je slaapkamer niet laat sluiten. Als hij een pluizige vriend heeft om mee te knuffelen en speeltjes mee te delen, zal hij zich niet buitengesloten voelen, zodat hij misschien minder snel achter je slaapkamerdeur zal miauwen.

Zorg ervoor dat je kat gezond is

Als je merkt dat je kat 's nachts onrustig door het huis dwaalt, en als hij veel huilt of miauwt, kan hij eigenlijk een medische aandoening hebben die ongemak of pijn veroorzaakt. Daarom kun je je huisdier het beste door een dierenarts laten onderzoeken om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Als je eenmaal weet dat het nachtelijke gedrag van je kat niet met een medisch probleem te maken heeft, kan het simpelweg verrijken van zijn omgeving en tijd met hem doorbrengen voor het slapen gaan jullie beiden helpen rustig de nacht door te slapen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.