Katers en poezen: Wat zijn de verschillen?

Katers en poezen: Wat zijn de verschillen?

Voor nieuwe kattenouders is er veel om over na te denken voor je je nieuwe pluizenvriend in huis haalt, waarvan er een de keuze is tussen een kater of poes.

Zowel katers als poezen zijn prima gezelschapsdieren, maar er kunnen enkele verschillen zijn tussen de twee. Veel kattenouders kunnen een voorkeur voor de een of de ander ontwikkelen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen katers en poezen onderzoeken om nieuwe kattenouders te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over welke de voorkeur zou kunnen hebben.

Meer specifiek zullen we de verschillen tussen gecastreerde katers en gesteriliseerde poezen onderzoeken. Het is belangrijk op te merken dat katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn heel andere en zelfs problematische gedragingen kunnen vertonen.

Volgens onderzoek kunnen ongecastreerde mannetjeskatten agressiever zijn, meer geneigd zijn in huis te urineren, en meer geneigd zijn uit huis te ontsnappen om krolse vrouwtjes te zoeken en hun territorium te verdedigen. Ongesteriliseerde vrouwtjeskatten hebben meer kans om luid te vocaliseren en zullen katertjes uit de hele buurt aantrekken als ze krols zijn.

Om deze redenen, samen met problemen rond overbevolking van huisdieren, is het aan te raden je kat te laten steriliseren of castreren. Castratie en sterilisatie verminderen vaak de gedragsverschillen tussen mannetjes- en vrouwtjeskatten, en het maakt je leven veel gemakkelijker als je katten in huis hebt . Laten we nu de verschillen tussen gefixeerde katers en poezen bespreken.

Wat zijn de verschillen tussen een mannelijke en vrouwelijke kat?

De belangrijkste verschillen tussen een mannetjes- en vrouwtjeskat zijn zowel fysiek als gedragsmatig. Katers zijn meestal groter en kunnen meer geneigd zijn tot urinemarkering (sproeien). In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn mannetjes juist vaak aanhankelijker beschouwd dan vrouwtjes, en vrouwtjes zijn vaak agressiever tegenover mensen en andere katten.

Laten we de verschillen verder onderzoeken.

Wat zijn de lichamelijke verschillen tussen poezen en katers?

Het meest duidelijke lichamelijke verschil tussen mannetjes- en vrouwtjeskatten zijn hun geslachtsdelen. Bij gecastreerde katers zijn de testikels verwijderd en bij gesteriliseerde poezen is de baarmoeder verwijderd.

Meestal wordt aanbevolen katten te steriliseren of te castreren voor ze 5 maanden oud zijn om probleemgedrag te voorkomen. Maar ook na deze leeftijd is castratie of sterilisatie effectief om deze gedragingen te verminderen. Als je een kat uit een dierenasiel adopteert zal de kat meestal al gesteriliseerd of gecastreerd zijn voor je deze mee naar huis neemt.

Er zijn nog een paar andere fysieke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke katten. Katers zijn meestal groter dan vrouwtjes, vooral als ze pas na de geslachtsrijpheid gecastreerd werden. Ongecastreerde katers ontwikkelen meestal grote wangen, doordat testosteron een groter, ronder gezicht veroorzaakt dan bij poezen. Deze wangen dienen als teken van hun lichamelijke conditie voor vrouwtjes en andere katers.

Nadat katers gecastreerd zijn kan de kat dit kenmerk tot op zekere hoogte behouden. Dus als je een oudere kater adopteert kun je deze grotere, beminnelijke wangen opmerken.

Poezen hebben enkele voordelen boven katers, zoals het feit dat vrouwelijke kittens hun ogen eerder openen dan mannelijke, waardoor ze de wereld eerder kunnen zien. Vrouwtjes zijn ook eerder geslachtsrijp, namelijk met 7-12 maanden, tegenover 9-12 maanden voor mannetjes.

Poezen leven naar verluidt ook langer dan mannetjeskatten, hoewel er allerlei factoren zijn die de levensduur bepalen buiten het geslacht van de kat. Als je de verschillende factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden wilt onderzoeken, lees dan ons artikel over hoe lang katten leven.

Er is ook een belangrijk lichamelijk nadeel van katers. Katers zijn vatbaarder voor urineweg-problemen dan poezen, omdat ze een kleinere plasbuis hebben. Dit kan tot een aantal problemen leiden, zoals steeds terugkerende infecties van de urinewegen.

Dit kan leiden tot herhaalde uitstapjes naar de dierenarts en de noodzaak om een speciaal plasdieet te geven om de ontwikkeling van urinekristallen te verminderen.

In zeldzame en extreme gevallen kan het nodig zijn dat katertjes een operatie ondergaan om hun plasbuis te verbreden, bekend als perineale urethrostomie of PU-operatie.

Wat zijn de gedragsverschillen tussen poezen en katers?

In een studie werden gesteriliseerde poezen en gecastreerde katers gerangschikt op 12 gedragskenmerken. Vrouwelijke katten werden gerangschikt als meer angstig en agressief tegenover mensen en andere katten. Mannetjeskatten werden als speelser, socialer en aanhankelijker beschouwd.

Omdat mannetjes speelser kunnen zijn, kan dit betekenen dat ze eerder onstuimig zijn en midden in de nacht door het huis rennen. Van mannetjeskatten is ook gemeld dat ze meer tijd door het huis zwerven dan van vrouwtjes.

Sommige kattenouders melden dat hun katers eerder met andere katten in het huishouden overweg kunnen, ongeacht het geslacht van de andere kat. Van mannetjeskatten is ook gemeld dat ze eerder een sterke band vormen met andere katten in het huishouden, ook als het geen nestgenoten zijn.

Anderzijds hebben sommige kattenouders meer conflicten tussen mannetjeskatten gemeld, vooral als ze niet voor de geslachtsrijpheid gecastreerd werden en als zwerfdier in de buitenlucht opgepikt werden.

Katers zijn gemotiveerd om hun territorium te verdedigen, vooral tegen andere katers, dus het adopteren van twee voormalige straatvechtende katers kan aanhoudend territoriaal gedrag veroorzaken, zoals urinemarkering en agressie.

Poezen zijn naar verluidt afstandelijker tegenover onbekende mensen en dieren. Ze kunnen ook afstandelijker blijven tegenover dieren in hetzelfde huishouden en territoriaal blijven over voorkeursplekjes in huis of zelfs over hun favoriete mens.

Vanwege hun territoriale aard zullen poezen eerder het hoofd van het huishouden worden en hun gevoelens perfect duidelijk maken tegenover andere katten in huis.

Vrouwtjes houden niet zo van spelen als mannetjes; dit geldt vooral voor ruw-en-tuimel spel. De meeste kattenbaasjes van poezen melden dat deze zelden sterk genoeg banden vormen die resulteren in knuffelen, maar poezen zijn wel geneigd om te knuffelen of het verzorgen van katertjes, vooral als het nestgenoten zijn.

Een van de belangrijkste gedragsverschillen tussen poezen en katers is hun neiging om buiten de kattenbak te urineren. Mannetjeskatten hebben veel meer kans om te urineren, met ongeveer 10% van de mannetjes die dit gedrag vertonen.

De leeftijd waarop een kater gecastreerd is maakt geen verschil in hoe waarschijnlijk ze zijn om te urineren, maar ongecastreerde katers zijn wel eerder geneigd om op ongewenste plekken te urineren dan gecastreerde katers.

Welke combinatie van geslachten kan beter met elkaar opschieten?

Als je overweegt meer dan één kat te nemen, kan het zijn dat mensen je vertellen dat bepaalde combinaties beter zijn dan andere. Over het algemeen is er anekdotisch bewijs dat man-vrouw combinaties beter zijn dan man-man of vrouw-vrouw.

Een studie in 1999 vond echter weinig verschillen in positief of negatief sociaal gedrag in huizen met alleen katers, alleen poezen, of een combinatie van katers en poezen. Katers brachten vaker tijd door in dezelfde kamer als elkaar, en van poezen werd vrijwel niet gemeld dat ze andere katten verzorgden, behalve andere katten die uit hetzelfde nestje kwamen.

Maar verder werden er geen andere verschillen gemeld. Het belangrijkste is dat de resultaten van deze studie aantonen dat individuele katten sterk verschillen in hun sociaal gedrag en dat de individuele persoonlijkheid belangrijker is dan of de katten mannetjes of vrouwtjes zijn.

Als je meerdere katten in je huishouden wilt hebben, is het het gemakkelijkst om nestgenoten te adopteren. Het introduceren van onbekende katten is een lang, moeilijk proces omdat katten territoriaal zijn. Zelfs als je de introducties goed doet, is er geen garantie dat je katten van elkaars gezelschap zullen genieten en vrienden worden in plaats van elkaar alleen maar te tolereren.

Het adopteren van nestgenoten verzekert je ervan dat je twee katten krijgt die het goed met elkaar kunnen vinden en van elkaars gezelschap genieten. Het adopteren van nestgenoten draagt bij tot een goede socialisatie, want de katten leren ook van elkaar het juiste kattengedrag. Ze zijn ook in staat om elkaar te vermaken en met elkaar te spelen in plaats van je voeten aan te vallen als ze zich vervelen.

Ook als je geen kittens wilt, is het vinden van oudere nestgenootjes die ter adoptie zijn of het zoeken naar 'buddies' in het asiel een betere gok dan het adopteren van twee onbekende katten.

Moet je een poes of kater nemen?

Uiteindelijk komt de keuze tussen het nemen van een poes of kater neer op persoonlijke voorkeur. Het kan kattenouders wat vallen en opstaan kosten voor ze hun voorkeur beseffen.

Sommige kattenouders hebben misschien geen voorkeur en willen graag van elk geslacht een kat hebben, of gewoon een kat uitkiezen in het asiel waar ze het beste mee overweg kunnen. Hoewel er enkele verschillen gemeld zijn tussen poezen en katers, komen de verschillen meestal meer op de persoonlijkheid aan van de individuele kat dan op het geslacht.

Conclusie

Er zijn een paar gerapporteerde verschillen tussen mannetjes- en vrouwtjeskatten, zowel lichamelijk als gedragsmatig. Maar uiteindelijk is de persoonlijkheid van de individuele kat het belangrijkste verschil.

Katers zijn vaak groter in omvang dan poezen. Sommige studies hebben gemeld dat katers aanhankelijker, speelser en socialer zijn dan poezen, waarbij poezen weer agressiever zijn tegenover mensen en andere dieren.

Mannetjes hebben echter meer kans op urinemarkeringen door territoriumconflicten en hebben vaker urineweginfecties die een speciaal dieet of medische verzorging kunnen vereisen.

Uiteindelijk komt de keuze tussen een mannelijke of vrouwelijke kat aan op de persoonlijke voorkeur van de eigenaar, en bovendien natuurlijk op de knuffelfactor van de kat.

Wat het geslacht ook is, zoek de kat uit die jouw hart het meest bekoort.

Terug naar blog

1 reactie

Ik ben dus bang dat mijn kitten urine gaat verspreiden. Hij is nu 7 maanden maar ik merk niet dat hij perse gecastreerd meer worden. Hij woont samen met een gesteriliseerde poes en zij is heel rustig en heeft nog geen last van hem. Wat zou er kunnen gebeuren als hij wil dekken? Zij is een Bengaal en hij een Brits korthaar. Ze zal haar niet laten dekken.

Hadia Seamari

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.