Het steriliseren van je kat - Wat moet je weten?

Het steriliseren van je kat - Wat moet je weten?

Je kat laten steriliseren is een van de belangrijkste dingen die je voor haar kunt doen, maar het is normaal dat je veel vragen hebt over de procedure.

Hier is een overzicht van wat een castratie van een kat is, hoe het herstelproces eruit ziet en waarom je een afspraak moet boeken om het te laten doen.

Wat houdt een sterilisatie van een kat in?

Steriliseren is een chirurgische ingreep om ongewenste zwangerschappen bij vrouwelijke katten te voorkomen, daarnaast brengt het steriliseren van een kat ook een hoop andere gezondheidsvoordelen met zich mee, en zal je kat stoppen met het hebben van hittecycli (oftewel krolsheid).

Wat zijn de voordelen van mijn kat laten steriliseren?

Steriliseren wordt niet alleen gedaan om kittens te voorkomen - het is een noodzakelijke ingreep die letterlijk jaren aan het leven van je kat kan toevoegen. Enkele van de grootste gezondheidsvoordelen zijn:

  • Sterilisatie elimineert vrijwel het risico op baarmoeder- en eierstokkanker
  • Sterilisatie vermindert het risico op borstkanker bij katten - vooral als ze voor de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd wordt.
  • Steriliseren heeft ook voordelen voor het gedrag. Ongesteriliseerde poezen zullen minder snel mekkeren of proberen te ontsnappen - wat gevaarlijk kan zijn, vooral als ze ver van huis raakt.

Wat is de herstelprocedure nadat mijn kat gesteriliseerd is?

De procedure is vrij veilig, vooral als je kat in goede gezondheid verkeert. De meeste katten herstellen erg snel na hun sterilisatie, en jongere katten zelfs nog sneller. Het is dus het beste om je kat te laten steriliseren als ze nog jong is (praat met je dierenarts over de beste timing voor jouw kat).

Het belangrijkste is haar rust te geven en ongeveer een week tot 10 dagen uit de buurt van haar incisie te houden, en als ze tijdens de operatie krols was, haar minstens een week daarna strikt binnen te houden.

Voor drukke en hyperactieve katten kan het moeilijk zijn hun energieniveau laag te houden, dus is het verstandig om je kat eventueel te beperken tot een kleinere kamer en ook haar speeltijd te beperken. Ze zal misschien niet blij met je zijn, maar het zal het op de lange termijn waard zijn.

Als je meer info zoekt over het laten castreren van je kat, kijk dan eens naar dit artikel: "Het castreren van je kat - Wat moet ik weten?"

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.