Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak?

De meeste katteneigenaren hebben er wel eens moeite mee dat hun huisdier de kattenbak niet gebruikt, maar dit kan de manier van je kat zijn om te zeggen dat er iets mis is.

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak?

Op een bepaald moment worstelen de meeste katteneigenaren ermee dat hun metgezel buiten de kattenbak plast. Hoewel dit frustrerend kan zijn, helpt het om te weten dat dit ongewone gedrag een manier is waarop je huisdier aan je communiceert dat er iets mis is, hetzij medisch, hetzij emotioneel.

Lichamelijke kwalen zoals infecties van de urinewegen zijn een van de veel voorkomende oorzaken van ongepast urineren. Er zijn veel andere medische aandoeningen die je kat een ongemakkelijk gevoel kunnen geven, waaronder blaasstenen, nierziekte en infecties.

Elk probleem dat vooral zijn nieren of lever beïnvloedt, kan ervoor zorgen dat je kat meer water drinkt en daardoor dringender uitstapjes naar de kattenbak nodig heeft. Door deze verandering in zijn schema kan het zijn dat hij de kattenbak niet op tijd kan bereiken, of dat die sneller vuil wordt, waardoor je kat zijn behoefte elders gaat doen tot de kattenbak schoongemaakt is.

Zelfs als het fysieke ongemak niet direct met de blaas van je huisdier te maken heeft, kan hij door andere lichamelijke aandoeningen, zoals diabetes of artritis, op ongepaste plaatsen gaan plassen.

Oudere huisdieren zijn extra vatbaar voor problemen met de kattenbak als hun mobiliteit en cognitieve functie afnemen. Het kan voor oudere katten gewoon moeilijker zijn om in de kattenbak te komen, of ze kunnen in de war raken als hun hersenfunctie verandert tijdens hun seniorentijd.

Er zijn ook niet-fysieke aandoeningen die katten buiten zijn kattenbak kunnen doen plassen. Zich gestrest of angstig voelen kan een reeks van gedragingen van je huisdier veranderen, waaronder waar hij z'n behoefte doet. Zelfs kleine veranderingen, zoals een bezoeker in huis, kunnen katten gestrest doen voelen, en grotere veranderingen zoals het toevoegen van een nieuw huisdier aan het huishouden of een verhuizing kunnen zeker ongewoon gedrag uitlokken. Sommige katten zullen ook plekken in het huishouden met urine markeren als ze zich bedreigd voelen door een nieuw huisdier of persoon.

Als je kat plotseling buiten de kattenbak begint te plassen, neem dan aan dat dit een teken is dat er iets mis kan zijn. Als het gedrag niet verandert, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle om lichamelijke kwalen uit te sluiten.

Als hij lichamelijk gezond is, moet je daarna de stressfactor aanpakken die de gedragsproblemen van je huisdier met zijn kattenbak veroorzaakt. Zorg ervoor dat de bak schoon is en in een besloten deel van je huis staat, zodat hij uitnodigend is voor je huisdier. Probeer verschillende soorten strooisel, want sommige kieskeurige huisdieren hebben een voorkeur voor textuur.

Als je een senior huisdier hebt dat moeite heeft met mobiliteit, probeer dan een bak met een onderlip en open bovenkant. Blokkeer delen van het huis waar je kat er een gewoonte van gemaakt heeft te urineren, of zet een kattenbak direct over de plek waar hij zijn geïmproviseerde badkamer gemaakt heeft.

Je kunt ook geur-neutraliserende sprays gebruiken om de geur op die plekken te verwijderen, want dit kan je kat aanmoedigen om daar te blijven plassen. Als je een nieuw huisdier introduceert in een huishouden met meerdere katten, plaats dan meerdere kattenbakken rond het huis om je katten aan te moedigen hun kattenbakken te gebruiken.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.