Het castreren van je kat - Wat moet je weten?

Het castreren van je kat - Wat moet je weten?

Je kat laten castreren is een van de belangrijkste dingen die je voor hem kunt doen. Echter is het volkomen normaal om hier veel vragen bij te hebben.

Hier leer je wat het betekent om je kat te laten castreren, hoe het herstelproces eruit ziet, en waarom je een afspraak moet maken om deze ingreep te laten doen als je dat nog niet gedaan hebt.

Wat houdt castratie van een kat in?

Castreren is een chirurgische ingreep die bij mannelijke katten wordt gedaan om ongewenste zwangerschappen bij vrouwelijke katten te voorkomen.

Bij een castratie worden de testikels van een kat verwijderd om hun vermogen om een poes zwanger te maken uit te schakelen.

Het castreren van katten is van levensbelang voor de samenleving en heeft ook individuele voordelen op gezondheid en gedrag.

Katers kunnen zich al vrij snel voortplanten, namelijk bijna wanneer ze nog kittens zijn. Dus is het aan te raden de kater zo vroeg mogelijk te castreren voor ze ongeveer 5 maanden oud zijn.

Te veel ongewenste nestjes belanden in het asiel of als wilde katten op straat. Castreren of steriliseren voordat ze zich voortplanten helpt deze last te verminderen.

Wat zijn de voordelen van mijn kat laten steriliseren?

Ook als je zelf geen poes thuis hebt kan castratie meerdere voordelen bieden voor je kater. De procedure elimineert vrijwel het risico op teelbal- en andere voortplantingskankers, en maakt ze betere huisdieren omdat het hormonaal gedreven gedrag zoals agressie en sproeien sterk vermindert.

Castratie betekent ook dat je kat niet zal ontsnappen om te proberen een vrouwtje te vinden, wat ertoe zou kunnen leiden dat hij verdwaalt of gewond raakt als ze te ver van huis afdwalen.

Om deze redenen hebben gecastreerde katten gemiddeld een langere levensduur dan ongecastreerde katten. Kortom, je huisdier zal langer in de buurt zijn om van te houden!

Castratie redt ook het leven van andere katten door ervoor te zorgen dat er minder van hen op straat en in asiels terechtkomen.

Wat is de herstelprocedure van castratie bij een kat?

Omdat katten vaak op zo'n jonge leeftijd gecastreerd worden, zijn hun testikels nog vrij klein en het herstel is meestal gemakkelijk.

Het belangrijkste is dat je je kat rustig houdt, binnenshuis en uit de buurt van andere huisdieren tot zijn hechtingen genezen zijn.

Je dierenarts kan ook een herstelklem aanraden om ervoor te zorgen dat je kat niet aan zijn sneetjes likt. Ze zullen je laten weten hoe lang je hem op moet houden, als dat nodig is.

Nog een paar andere dingen om in gedachten te houden:

Je zult hem minstens een week lang geen trappen op en af willen dragen, en zorg ervoor dat je regelmatig de operatieplaats controleert om zeker te zijn dat de wond goed geneest.

Sommige dierenartsen zullen zalf aanbevelen en andere weer niet. Ga gewoon af op de aanbevelingen van jouw dierenarts, want die kent de situatie van je kat het beste.

Als je meer info zoekt over het laten steriliseren van je poes, kijk dan eens naar dit artikel: "Het steriliseren van je kat - Wat moet ik weten?"

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.