Waarom strekken katten zich zo vaak uit?

Katten zijn in staat om hun lichaam in allerlei posities te brengen als ze zich uitrekken. Dit is wat deskundigen zeggen over katten en hun behendige strekgewoonten.

Net als kleine yogi's, maken katten altijd tijd om zich uit te rekken. Je hebt misschien gemerkt dat je kat graag z'n ledematen strekt als hij wakker wordt van een dutje, na het eten of spelen, of zelfs als ze om aandacht of eten vragen. Het is heel schattig maar je vraagt je misschien af waarom ze dat zo vaak doen. Is één lange streksessie  's ochtends immers niet goed genoeg? Nou, het blijkt dat er verschillende interessante redenen kunnen zijn waarom katten dit doen.

Dus, wat is dat met al dat uitrekken? Experts hebben hun theorieën, en een paar van hen zijn hieronder opgesomd.

Een goede stretch na een lekker dutje

Net als jij, houden katten ervan om zich uit te rekken nadat ze wakker zijn geworden uit een dutje, omdat, nou ja, het voelt geweldig! Na zo lang in dezelfde houding te hebben gelegen, is het fijn om de ledematen te laten strekken en de spieren te verlengen en uit te rekken. Denk er maar eens over na: nadat je overdag een dutje hebt gedaan om je batterij op te laden, of wanneer je 's morgens wakker wordt, is een van de eerste dingen die je zou willen doen je lichaam strekken zodat je weer beweging in je spieren en gewrichten krijgt. Hetzelfde geldt voor katten die een tijdje opgekruld hebben gelegen om uit te rusten. Het is zo simpel, maar toch zo logisch, toch?

Gerelateerd: Waarom houden katten van dozen?

Maar strekken bij het ontwaken wordt niet alleen gedaan om de spieren goed te laten voelen. Rekken kan ook helpen om de bloedstroom door het lichaam te stimuleren, wat belangrijk is omdat katten graag tot 16 uur van hun dag slapen. Na al die inactiviteit zullen katten meestal een paar stretchoefeningen doen om het bloed te laten stromen, de spieren te activeren, en de bloeddruk te verhogen, aangezien de bloeddruk van een kat natuurlijk daalt wanneer hij ook slaapt. Dit alles zorgt ervoor dat ze zich alert voelen en klaar om te eten, te spelen en andere leuke katten dingen te doen.

Houd alles flexibel en voorbereid op actie

Als je lange tijd je lichaam niet strekt en beweegt, zul je je stijf gaan voelen en je bewegingsvrijheid kan beperkt worden. Nogmaals, hetzelfde geldt voor katten. Het lichaam in beweging houden is belangrijk, maar dat is moeilijk te doen als je niet vrij kunt bewegen door stijfheid of spanning in de spieren. Poezen moeten dit weten, want als je ze ziet uitrekken, bewegen ze hun lichaam op een manier die laat zien dat ze hun ruggengraat soepel en hun gewrichten lenig willen houden. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je kat zijn rug strekt of zijn voorpoten naar voren strekt terwijl hij zijn staart optilt als hij staat.

Door hun gewrichten te bewegen en hun spieren te strekken, houden katten hun lichaam soepel zodat ze hoog kunnen springen, prooien te lijf kunnen gaan en met snelheid en behendigheid kunnen rennen. Simpel gezegd, door de spiervezels langgerekt te houden met behulp van verschillende stretchoefeningen, kunnen katten ervoor zorgen dat ze altijd klaar zijn om in actie te komen wanneer dat nodig is. En zo flexibel zijn is waarschijnlijk ook heel handig als het gaat om het verzorgen en schoonmaken van moeilijk bereikbare plaatsen op het lichaam, zoals de rug en de buik.

Gerelateerd: Waarom miauwen katten 's nachts?


Een beetje detoxen

Na een tijdje inactief te zijn geweest, kunnen gifstoffen en afvalstoffen, zoals melkzuur en kooldioxide, zich ophopen in het lichaam van je kat. Maar je kat heeft een oplossing voor dit probleem: als je pluizige vriend zich uitrekt bij het ontwaken, werkt hij niet alleen aan het in beweging brengen van de spieren, maar helpt het z'n lichaam ook die gifstoffen eruit te spoelen. Best slim, toch?

Je zou al dat rekken kunnen beschouwen als een natuurlijke vorm van ontgifting, omdat de bewegingen niet alleen de bloedcirculatie stimuleren, maar ook de lymfecirculatie die helpt het lichaam van binnenuit schoon te maken. Nogmaals, je pluizige vriend weet instinctief dat het zo belangrijk is om zich uit te rekken na inactiviteit en slaap, dus als je je huisdier in de zoveelste "yoga pose" ziet gaan, zul je begrijpen waarom hij dit zo vaak doet gedurende de dag.

Jou wat liefde tonen

Er zijn een heleboel manieren waarop je kat z'n gevoelens met je communiceert. En naarmate je je huisdier beter leert kennen, zal je steeds beter in staat zijn om te ontcijferen wat hij je probeert te vertellen via lichaamstaal. Het blijkt namelijk dat de rekbare bewegingen van je kat ook kunnen dienen als een indicatie dat ze om je geeft.

Heeft jouw kat zich wel eens op haar rug voor je uitgestrekt, en misschien zelfs een poot naar je uitgestoken? Dat is een teken dat hij of zij zich helemaal op z'n gemak voelt in jouw buurt en dat hij zelfs bereid is om z'n tere buikje aan je te laten zien omdat ie je zo vertrouwt. Dus, naast het uitstrekken omdat het geweldig voelt, kan dit ook een manier van je kat zijn om je te laten weten dat hij je echt leuk vindt.

Wat als je kat zich niet meer zo veel strekt?

Het gedrag van een kat kan veranderen met de leeftijd, dus je kunt merken dat jouw pluizenvriend begint met het vertonen van verschillende gewoonten als hij of zij ouder wordt. Als je begint te zien dat hij zich niet meer zo veel uitrekt als vroeger, vraag je je misschien af waarom.

Volgens deskundigen zijn er verschillende dingen die je kunnen waarschuwen voor het feit dat je huisdier pijn heeft, zoals veranderingen in persoonlijkheid, vocalisaties, en activiteitenniveau, evenals minder strekken. Dus als je kat niet zichzelf is, is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen om te zien wat de oorzaak is van de veranderingen in haar gedrag, en om te zien wat je kunt doen om hem te helpen zich weer goed te voelen.

Katten hebben veel goede redenen om zich zo vaak uit te rekken

Zoals je ziet, hebben katten een aantal goede redenen om zich de hele dag uit te rekken. Na een lange periode van zitten of een lang dutje, weet je harige vriend precies hoe hij zijn lichaam weer in beweging kan krijgen en hoe hij zijn spieren en gewrichten weer los kan maken, zodat hij het speelse en actieve jagertje kan zijn waar hij voor bedoeld is. En dit gedrag kan zelfs dienen als een hint dat ook jij het een punt moet maken om elke dag te rekken en je lichaam soepel te houden.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.