Waarom houden katten van dozen?

Waarom houden katten van dozen? We staan op het punt om de kat uit de doos te laten! Hier zijn een paar redenen waarom katten zich graag verschuilen in deze forten van eenzaamheid.

Als je ooit een lege doos in huis hebt laten rondslingeren, heb je je misschien wel eens omgedraaid om te zien hoe je kat zich erin vermaakt. En dan hebben we het nog niet eens over de vele kattenvideo's op internet waarin dartele pluizenbeestjes in dozen spelen.

Of je nu katten hebt of niet, je bent je waarschijnlijk al bewust van het feit dat ze dol zijn op dozen. Maar waarom houden katten zo van dozen en soortgelijke voorwerpen?

Instinct voor veiligheid en bescherming

Dozen zijn afgesloten ruimtes die voor katten instinctief veilig lijken. Dezelfde soort ruimtes in het wild zouden aantrekkelijk zijn voor een kat die probeert weg te komen van een roofdier of die zijn best doet om op z'n prooi te jagen zonder gezien te worden.

Naast de mogelijkheid om zich te verstoppen en veilig te voelen, is het zitten in een doos een geweldige manier om te voorkomen dat je een prooi wordt, omdat een roofdier niet achter de kat aan kan sluipen en hem kan overrompelen. Plus, de zijkanten van de doos voorkomen ook sluipaanvallen vanuit die richtingen. Als een ander dier de kat zou willen pakken, zou hij hem van voren moeten benaderen, wat betekent dat de kat hem zou kunnen zien en ofwel terugvechten of proberen weg te komen.

Terwijl ze in een doos zitten, kunnen katten comfortabel de wereld bekijken zonder gezien te worden. Als er iets interessants voorbij komt, of het nu een prooidier in het wild is of een leuk speeltje in iemands huis, kan de kat er in een oogwenk uit springen voordat hij zich snel weer terugtrekt op zijn veilige plekje.

Tip: Zet dozen neer op plekken in je huis waar je kat kan genieten van wat speeltijd met jou. Neem een speeltje aan een touwtje of een pluimenspeeltje en beweeg het rond de doos om je huisdier een aangename verrassing te geven en hem te verleiden om te spelen. Misschien probeert hij het speeltje te pakken of rent hij de doos uit om het speeltje achterna te zitten. Dit kan een leuke manier zijn om je huisdier aan te moedigen om te bewegen, en het zal zeker amusant voor je zijn om naar zijn capriolen te kijken als hij opgewonden raakt door de plotselinge "prooi" die buiten de doos is verschenen.

Een ideale plek om te slapen en warm te blijven

Als je bedenkt hoeveel katten elke dag slapen, is het geen verrassing dat ze er zeker van willen zijn dat ze een plek hebben om uit te rusten zonder zich zorgen te hoeven maken over hun veiligheid, en een doos is een geweldige optie. Een doos beschermt de kat niet alleen tegen roofdieren en onverwachte aanvallen, maar is ook een ideale plek voor een dutje, omdat het knus en overdekt is en beschutting en veiligheid biedt.

Als een doos vrij klein is, zal een kat niet aarzelen om erin te klimmen, zich op te krullen en te ontspannen. En hoewel dit misschien ongemakkelijk lijkt voor jou, is het eigenlijk precies goed voor de kat omdat dit een manier is waarop hij zich warm kan houden door lichaamswarmte te bewaren. Vooral golfkarton is een goede isolator, wat kan verklaren waarom je kat zo graag in kartonnen dozen klimt.

Tip: In plaats van gewoon een kartonnen doos te halen en deze klaar te zetten voor je kat om te vinden, maak het comfortabel door er een zacht dekentje of een klein kattenbedje in te leggen. Dit kan je kat ook helpen zich nog warmer te voelen als hij besluit de doos te gebruiken voor een schoonheidsslaapje.

Stress Vermindering

Het hebben van een doos om zich in te verstoppen kan een kat daadwerkelijk helpen om zijn stressniveau te verlagen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe kat voor het eerst mee naar huis neemt, kan een doos om hem in te verstoppen zijn angst verminderen en hem helpen sneller aan zijn nieuwe thuis te wennen.

De eerste reactie van de meeste gestreste katachtigen is om zich te verstoppen en zich terug te trekken totdat ze het gevoel hebben dat het veilig is om naar buiten te komen. Wanneer katten een plek krijgen om zich te verstoppen, zoals een doos, kunnen ze beter omgaan met stressoren en veranderingen in de omgeving. Denk aan wilde katten die zich terugtrekken in grotten, holen en boomtoppen, en pas dat gedrag dan toe op je huiskat, die niet veel anders is.

En omdat katten conflicten oplossen door er eigenlijk van weg te lopen en ze te vermijden, is een doos een geweldige plek waar ongewenste aandacht, vijandigheid en angst gewoon kunnen verdwijnen. Misschien kan het helpen om elk van je katten een eigen doos te geven als er een conflict is dat je hoopt op te lossen. Elke kat kan zijn eigen doos gebruiken om confrontaties met andere huisdieren in het gezin te vermijden. Of, als je kat de neiging heeft om verlegen of een beetje nerveus te worden rond vreemden en mensen die hij niet goed kent, kan hij besluiten om zich terug te trekken in zijn doos als je gasten over de vloer hebt die hem een ongemakkelijk gevoel geven.

Tip: Er zijn verschillende strategie√ęn die¬†je kunt proberen om de stress van¬†je kat te verminderen. Het opzetten van een doos is √©√©n stap die¬†je kunt nemen. En, zoals hierboven vermeld, kan het zeker helpen om de doos super comfortabel en uitnodigend te maken door er een bed of deken in te leggen. Maar¬†je kunt ook een stap verder gaan door dingen te gebruiken zoals kattenkruid en kattenferomonen, die¬†jouw metgezel kunnen helpen zich ook meer op zijn gemak te voelen. Probeer verschillende dingen uit om te zien wat het beste werkt voor¬†jouw unieke kat.

Profiteer van de liefde van uw kat voor dozen

Raak niet ge√Įrriteerd als¬†je kat een voorliefde heeft voor dozen. Gebruik het in plaats daarvan als een kans om¬†je kat te voorzien van een echt betaalbaar speeltje waar hij van zal genieten. Probeer het eens: leg een handdoek of een kussen in zijn favoriete doos en zet die bij een raam, zodat hij een rustige, warme en veilige plek heeft om te slapen. Misschien wordt het wel een van de favoriete plekjes van¬†je kat in huis.

Als je wilt, kun je ook creatief zijn door de doos om te keren en gaten te maken in de zijkanten en de bovenkant. Als je kat zich erin verstopt, kun je hem verleiden met speeltjes die hij door de gaten kan proberen te pakken.

Sommige handige katteneigenaren hebben zelfs kattenflats gebouwd door kartonnen dozen aan elkaar te bevestigen en gaten uit te snijden waardoor een kat door zijn eigen "fort der eenzaamheid" kan reizen.

Het kan ook zijn dat jouw kat wil dat je de doos zo opstelt dat hij er via de opening aan de bovenkant in kan springen, of dat hij de doos liever aan één kant heeft, zodat hij er gemakkelijk in en uit kan lopen wanneer hij maar wil. Met een beetje observatie kun je erachter komen wat jouw kat wilt, en je kunt dan dozen gebruiken om zijn omgeving te verrijken en hem gelukkig te houden.

Dozen: Kleine, veilige plekken die heel leuk kunnen zijn

Katten kunnen een aantal gewoontes en voorkeuren vertonen die je in eerste instantie misschien niet zo logisch vindt. Als hij enthousiast in een doos klimt, vraag je je misschien af waarom hij in zo'n kleine ruimte zou willen zitten. Maar naarmate je je kat beter leert kennen, zul je je realiseren dat er een aantal goede en interessante redenen achter zijn eigenzinnige gedrag schuilgaan. Die eenvoudige doos is niet alleen een plek waar hij zich veilig kan voelen, het kan ook een plek zijn waar hij wat plezier kan hebben.

Dus, de volgende keer dat je kat een doos op het oog heeft om in te springen, laat hem. Hij volgt tenslotte gewoon zijn instinct en heeft er plezier in. Bovendien is het erg schattig en kun je misschien een paar schattige foto's van je kat maken!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.