Waarom hebben katten een derde ooglid en wat betekent het als dit zichtbaar is?

Waarom hebben katten een derde ooglid en wat betekent het als dit zichtbaar is?

Veel kattenbaasjes weten niet dat hun kat een derde ooglid heeft. Dat komt omdat als deze zichtbaar is het vaak een teken is dat er iets mis is.

Als je zoals de meeste kattenouders bent is het je vast weleens opgemerkt bij het wakker worden van je kat dat deze een doorschijnend laagje over zijn oog heeft.  Hoewel dit melkachtige vlies na een paar keer snel knipperen weer verdwijnt, verbeeld je het je niet: Katten, en veel andere zoogdieren, hebben een derde ooglid.

Officieel heet dit een membrana nictitans, en de derde oogleden van onze huisdieren dienen als extra beschermlaag als ze door hoog gras rennen of tijdens een gevecht met een ander dier. Het is daarom belangrijk om hun ogen schoon en gezond te houden. Een product zoals een kattenborstel kan helpen om te voorkomen dat haar in de ogen van de kat terechtkomt, wat irritatie kan veroorzaken.

Dit membraan helpt ook om het oog te bevochtigen en deeltjes zoals pollen, die irritatie kunnen veroorzaken, weg te vegen. Veel andere zoogdieren, ook honden, hebben dit derde ooglid, en wetenschappers vermoeden dat de mens het ooit ook had. Het is dus ook essentieel om ervoor te zorgen dat je kat voldoende gehydrateerd blijft. Een waterfontein voor katten kan hierbij helpen.

Je vraagt je misschien af waarom je het niet vaker ziet, maar dat is maar goed ook: Behalve korte momenten na het slapen, kan het spotten van je kat z'n extra ooglid een teken zijn dat er iets mis is. Het membraan kan zichtbaar worden door een infectie, zoals bindvliesontsteking, of door trauma aan het oog, zoals een kras op het oppervlak van het hoornvlies.

Tandziekten of abcessen kunnen de zenuw die met het oog van je kat verbonden is aantasten en ook een zichtbaar derde ooglid veroorzaken. Orale infecties kunnen achter in de bek van je huisdier zitten, waar ze niet zichtbaar zijn, dus het is belangrijk de hulp van een dierenarts in te roepen als je het derde ooglid van je huisdier opmerkt.

Andere oorzaken achter een zichtbaar derde ooglid zijn het Haw's Syndroom, een uitstulping van beide oogleden zonder aanwijsbare oorzaak, en het zogenaamde Horner's Syndroom, veroorzaakt als de zenuw die met het oog verbonden is aangetast wordt.

Als je een deel van het derde ooglid van je huisdier kunt zien, breng hem dan naar de dierenarts om het probleem te diagnosticeren. Als er maar één membraan zichtbaar is heeft het probleem waarschijnlijk met dat oog te maken, waardoor sommige ziekten en systemische problemen uitgesloten worden. Als ze echter allebei te zien zijn, kan dat een teken zijn dat je kat ziek is.

Stel een bezoek aan de dierenarts niet langer uit dan nodig is, want katten met een zichtbaar derde ooglid hebben vaak ongemak of pijn. Je dierenarts kan via een uitgebreid onderzoek op de bovenstaande kwalen controleren om je kat z'n probleem te diagnosticeren en een remedie voor te schrijven.

De derde oogleden van katten zijn een functioneel deel van hun anatomie dat helpt hun ogen schoon te maken en te beschermen. Als je bij nauwkeurig onderzoek slechts een klein spleetje van dit membraan opmerkt, maak je dan geen zorgen. Maar als het derde ooglid van je kat plotseling zichtbaar wordt, is het belangrijk je kat naar de dierenarts te brengen om het probleem te diagnosticeren en de bron van zijn pijn te behandelen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.