Waarom verhaart mijn kat zo erg

Waarom verhaart mijn kat zo erg?

Heb je gemerkt dat de normaal schone, glanzende, sluike vacht van je kat vlekkerig, kaal, rood, ontstoken, of geïnfecteerd is geworden?

In de zomer is het normaal wanneer katten verharen, vooral wanneer je kat langere haren heeft. Wanneer katten echter teveel van hun vacht verliezen heet deze aandoening alopecia.

Er zijn verschillende oorzaken voor alopecia die besproken zullen worden. Soms gaat het haarverlies gepaard met een rode huid, dermatitis, korstjes, of roos.

Andere keren is het gewoon haaruitval zonder enige huidirritatie. Sommige katten zullen overmatig krabben of likken aan de jeuk, waardoor haaruitval en huidirritatie ontstaan. Maar op andere momenten kan een kat nog steeds veel vacht verliezen zonder jeuk te voelen.

Er zijn verschillende redenen waarom je kat zijn vacht kan verliezen. We gaan op elk in detail in.

 • Parasieten
   • Vlooien

    Huidparasieten zijn de nummer één oorzaak van alopecia bij katten. De meest voorkomende parasieten die katten infecteren zijn vlooien. Katten kunnen vlooien krijgen zelfs als ze nooit buiten komen.

    Vlooien kunnen binnenkomen door op je schoenen of kleren naar binnen te reizen, door kieren in de deuren en ramen, of op andere huisdieren. Zelfs ongewenst wild zoals vogels, muizen en eekhoorns kunnen vlooien op je kat overbrengen.

    Vlooieneitjes kunnen lange tijd overleven in het tapijt of in de plinten. Een kat kan vlooien krijgen als ze in een huis komt waar vlooieneitjes in het tapijt liggen. De eitjes komen uit en de vlooien genieten van een nieuwe gastheer: je kat!

    Vlooien kunnen erg irritant zijn en een aanhoudende jeuk veroorzaken. Ook mensen kunnen last hebben van vlooien en vlooienbeten. Veel katten hebben eigenlijk een overgevoeligheid voor de antigenen in het speeksel van een vlo, wat een allergische reactie kan veroorzaken en een extremere jeuk veroorzaakt.

    Het krabben en likken door de vlooien en/of de allergische reactie veroorzaakt huidirritatie en vaak een secundaire bacteriële infectie als het niet behandeld wordt.

    Veel mensen denken dat, omdat ze geen vlooien zien, hun kat onmogelijk vlooien kan hebben, maar dat is niet het geval. Omdat katten zich meerdere malen per dag verzorgen; borstelen ze de vlooien er vaak af (tenzij ze met vlooien geteisterd zijn). Dus soms zul je de boosdoeners niet eens zien!

    Het goede nieuws is dat vlooien makkelijk te bestrijden zijn. Het eerste wat je moet doen als je kat last heeft van vlooien is een veilig anti-vlooienmiddel aanbrengen. De meeste hoogwaardige vlooienpreventiva zullen vlooien, vlooienlarven, en vlooieneitjes makkelijk voorkomen en behandelen.

    Pas op dat je niet zomaar een product van het schap bij je plaatselijke kruidenier pakt; sommige van deze producten hebben schadelijke ingrediënten die de huidaandoening van je kat nog erger kunnen maken en levensbedreigend kunnen zijn.

    Vooral als je kat erg gevoelig is kun je het beste aan je dierenarts vragen welk anti-vlooienmiddel ze voor je kat aanraden. Wil je meer leren over het wegwerken van vlooien, lees dan ons artikel over vlooienbestrijding.

   • Luizen

    Luizen zijn een andere huidparasiet die je kat kan treffen. Luizen zijn heel kleine beestjes die op de huid van je kat kauwen. Hierdoor kan je kat vacht verliezen, huidirritatie veroorzaken, en jeuk krijgen.

    Het handige is dat je luizen kunt bestrijden met dezelfde middelen als waarmee je vlooien bestrijdt worden, je kunt dus gewoon een anti-vlooienmiddel gebruiken.

   • Andere huidparasieten

    Andere huidparasieten zijn onder andere mijten zoals de Demodex en schurft.

    Deze mijten kunnen je kat jeuk bezorgen en zijn hun vacht doen verliezen. Je dierenarts kan helpen de diagnose schurft te stellen door een huidafkrabsel te nemen.

    Veel van de anti-vlooienmiddelen bevatten ook preventie tegen huidmijt, dus dit is nog een reden dat regelmatige preventie belangrijk is voor je kat.
  • Allergieën

   • Parasieten allergie

    Katten kunnen net als mensen en honden allergieën krijgen. Ze kunnen allergieën ontwikkelen voor bijna alles.

    Het vaakst ontwikkelen ze allergieën voor vlooien en het antigeen in vlooienspeeksel, dat hierboven besproken is en dus makkelijk op te lossen is met een anti-vlooienmiddel.

    Voedselallergie

    Voedselallergieën zijn een van de oorzaken van vachtverlies en huidirritatie bij katten. Soms kunnen katten een allergie ontwikkelen voor één of meerdere ingrediënten in hun voedsel.

    Meestal komt het door de antigenen in hun eiwitbron, probeer dus eens een ander soort voedsel uit.

    Soms kan het echter ook een ander voedselingrediënt dan eiwit zijn. Je dierenarts zal voedselallergieën vaststellen door middel van tests of een dieetproef - het uitproberen van verschillende hypoallergene of andere voedsel opties.

    Milieu-allergie

    Omgevingsallergieën kunnen allergieën omvatten voor zowat alles wat zich in de omgeving van je kat bevindt. Dit kan gaan van stof, roos, medicijnen, allerlei huishoudelijke producten, pollen, planten, schimmels, insecten, en meer. 

    Dit kun je uiteraard ook laten vaststellen bij de dierenarts.

  • Infecties

   Je kat kan een infectie op de huid krijgen die vachtverlies veroorzaakt. De meest voorkomende huidinfecties zijn die door schimmelinfecties zoals ringworm, of bacteriële infecties.
   • Schimmelinfectie

    Katten kunnen ringworm krijgen van andere katten of honden. Ringworm dankt zijn naam aan de karakteristieke ronde, rode, verheven uitslag van haaruitval, schilfers, en ontsteking.

    De schimmel kan de huid, het haar, of de nagels infecteren. Het wordt eigenlijk niet door een worm veroorzaakt. Ringworm is besmettelijk en kan zich tussen huisdieren en mensen verspreiden. Je dierenarts kan ringworm bij je kat vaststellen en behandelen.

    Bacteriële infectie

    Bacteriële infecties zijn meestal het gevolg van een andere onderliggende oorzaak. Als het huidoppervlak kapot en rauw is door het krabben aan jeuk, dan kunnen er wondjes ontstaan.

    Bacteriën kunnen de wond binnendringen en een infectie veroorzaken. De behandeling van een bacteriële infectie wordt door een dierenarts voorgeschreven en omvat meestal uitwendige en/of orale antibiotica.

  • Gedragsaandoening

   • Overmatig wassen/Psychogene Dermatitis

    Katten kunnen een aandoening ontwikkelen die tot vachtverlies kan leiden, maar waarbij geen infecties, parasieten, of allergieën betrokken zijn. De oorzaak is eigenlijk een gedragsmatige.

    De aandoening gaat onder verschillende namen, zoals katten dwangneurose, psychogene alopecia, of psychogene dermatitis. Soms begint deze gedragsstoornis eigenlijk vanuit een medische aandoening, en blijft de kat zichzelf voortdurend likken en verzorgen.

    Katten verzorgen zichzelf normaal gesproken de hele dag door. Maar de verzorging wordt een probleem als ze zich voortdurend, obsessief, likken, of hun verzorging op één specifieke plek op hun lichaam richten.

    Deze aandoening wordt gediagnosticeerd als je dierenarts andere onderliggende oorzaken van alopecia door verschillende tests en behandelingen heeft uitgesloten.

    Psychogene alopecia is een stressgerelateerde aandoening. Het is een soort obsessief-compulsieve aandoening waarbij de kat niet kan ophouden zichzelf te likken of te kauwen. Soms trekken ze hun vacht er in brokken uit, soms kauwen ze en breken de haren.

    Bij het verzorgen komen voor katten in feite kalmerende feromonen vrij. Dus door zich te verzorgen, laten ze zich beter en meer ontspannen voelen. Het wordt een probleem als ze het zo veel doen dat het schadelijk wordt.

    Katten kunnen gestrest raken door een eindeloze lijst van redenen. Als je denkt dat je kat zich te veel verzorgt, probeer dan alles te bedenken wat je kat stress kan bezorgen en elimineer die factor.

    Je kunt stressverlichting en afleiding ook aanmoedigen door je kat in spel te betrekken en speeltjes en zitstokken aan te bieden waar ze plezier aan kunnen beleven.

    Soms zullen katten gaan overgrommen door verveling, dus deze suggesties zullen helpen ze bezig en gelukkig te houden. Je dierenarts kan je helpen stressoren te identificeren en oplossingen te bedenken. In sommige extreme omstandigheden kan dit gedragsbeïnvloedende medicatie inhouden.

  • Endocriene ziekten en andere gezondheidsproblemen

   Katten kunnen vacht verliezen door andere ziekten en aandoeningen, zoals schildklierziekte, bijnierziekte, of kanker.

  Hieronder staan antwoorden op aanvullende vragen die je zou kunnen hebben.

  Waar kan vachtverlies bij katten optreden?

  Haaruitval kan overal op het lichaam van je kat voorkomen. De meeste katten hebben dun haar op de plaatsen tussen hun oren en ogen. Abnormale haaruitval wordt vaak gevonden rond het achtereind, de staart, en soms de binnenkant van de achterpoten of de buik. Katten kunnen echter overal vacht verliezen waar ze vacht hebben.

  Wanneer moet ik me zorgen maken over het haarverlies van mijn kat?

  Overmatig haarverlies is nooit normaal bij een kat. Als je verontrustende veranderingen in de vacht van je kat opmerkt, is het belangrijk meteen naar je dierenarts te gaan. Als het te lang onbehandeld blijft, kan een eenvoudige vachtuitval of een geïrriteerde huidkwestie snel overgaan in een huidinfectie en besmet raken met bacteriën. Daarna is een veel ingrijpender behandelingsplan nodig.

  Wat zijn de behandelmogelijkheden voor vachtverlies bij een kat?

  De behandeling voor vachtverlies zal afhangen van de oorzaak van het vachtverlies. Je dierenarts zal de oorzaak van de alopecia kunnen vaststellen, en dan kan er een behandelingsplan voor uitgewerkt worden.

  Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn kat vacht verliest?

  De eenvoudigste preventie voor vachtverlies is een kwalitatief goed anti-vlooienmiddel. Het is nog beter als het vlooienpreventief ook mijt- en luizenpreventie bevat. Dit zal de meest voorkomende oorzaken van alopecia voorkomen.

  Conclusie

  Zoals je ziet zijn er verschillende redenen waarom je kat vacht kan verliezen.

  Als je kat al een vlooienpreventief van goede kwaliteit gebruikt, in een schone omgeving leeft, en je hun stressbronnen hebt geëlimineerd, maar je kat jeukt, likt, kauwt, of krabt nog steeds, ga dan naar je dierenarts voor diagnostische en behandelingsmogelijkheden om je kat er op zijn best uit te laten zien en zich goed te laten voelen!

  Terug naar blog

  Reactie plaatsen

  Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.