9 Populaire katten fabels die helemaal niet waar zijn

9 Populaire katten fabels die helemaal niet waar zijn

Als kattenouder zijn we allemaal bekend met de populaire fabels, mythes en legendes die samengaan met onze pluizige metgezellen.

Mensen hebben generaties lang verhalen over katten verspreid die meestal een beetje overdreven zijn, en in veel gevallen compleet onwaar. Hier zijn enkele populaire kattenfabels en wat erachter schuilt.

1. "Katten landen altijd op hun poten"

Hoewel we deze mythe vaak in stand houden nadat we onze katten sierlijk een hoge val hebben zien overleven, betekent landen op hun poten niet per se dat ze ongedeerd zijn geland.

De reden waarom katten na een val vaak op hun poten landen zijn biologisch. De corrigerende reflex - zoals dat heet, heeft te maken met het feit dat katten een buitengewoon flexibele ruggengraat waardoor ze zichzelf kunnen rechtzetten na een val van minstens 12 centimeter.

Dit betekent echter dat korte valpartijen - vaak onverwachte, tot ernstige verwondingen kunnen leiden. Dit is omdat de val te kort is en de kat daardoor geen tijd heeft om zichzelf te corrigeren.

Bovendien kunnen hoge valpartijen - afhankelijk van de hoogte - verstuikingen, botbreuken of inwendige verwondingen veroorzaken. Controleer altijd of je kat in orde is als ze een onnodige tuimeling heeft gemaakt.

2. "Zwarte katten brengen ongeluk"

Net als de meeste andere bovennatuurlijke of bijgelovige beweringen over onze pluizige vrienden, stamt deze mythe waarschijnlijk uit de tijd dat mensen heksen als echt beschouwden en ze katten als huisdieren hadden.

Zwarte katten, vanwege hun vermogen om in de schaduw op te gaan, kregen hierdoor waarschijnlijk een slechte reputatie. Er zijn natuurlijk echter 0 wetenschappelijke bewijzen dat een zwarte kat goed of slecht geluk in de wereld brengt, dus neem wat je hoort met een korreltje zout.

Overweeg eens om een zwarte kat te adopteren. Vanwege dit algemeen heersende bijgeloof dat zwarte katten ongeluk brengen, zijn asielen namelijk vaak overbevolkt met zwarte katten.

Mensen laten zwarte katten vaak in de steek uit angst voor wat ze in hun huishouden zouden kunnen veroorzaken. Niets aan de kleur van de vacht van een kat bepaalt zijn gedrag, en het is oneerlijk dat zwarte katten dit stigma nog steeds hebben.

3. "Katten zijn eenlingen"

We schilderen katten graag af als solitaire roofdieren en honden als trotse metgezellen. Katten zijn echter geen solitaire wezens!

Wilde en buitenkatten jagen wel vaak in hun eentje, omdat dat de kans verkleint dat ze hun prooi wegjagen. Als de kat echter geboren is als lid van een groot nest en de eerste 8 weken bij hun broers en zussen is gebleven, zullen ze hoogstwaarschijnlijk genieten van de aanwezigheid van hun familieleden.

Daarom zeggen mensen vaak dat je katten per twee moet adopteren! Het beste gezelschap voor een kat is een andere kat die de wereld ook vanuit hetzelfde perspectief ziet. Lees voor meer informatie over de introductie van kat tot kat ons artikel Je nieuwe kat introduceren bij je huidige kat.

Daarnaast kunnen katten vaak ook nog eens een goede band opbouwen met honden. Hoewel we niet veel weten over de wetenschap achter de band tussen katten en honden, zijn er genoeg voorbeelden van huishoudens met beiden huisdieren die suggereren dat deze dieren een zeer sterke band kunnen aangaan.

4. "Katten stelen de adem van je baby"

Als je een ouder en katteneigenaar bent heb je deze waarschijnlijk weleens gehoord.

Sommige mensen geloven dat katten niet van baby's houden en ze zullen verstikken als ze slapen. Dit wordt alleen maar verergerd door het feit dat je kat veel aandacht gaat tonen aan een nieuwe baby, omdat het een nieuw lid van het huishouden is.

Waarschijnlijk zal je kat tegen de baby aan willen kruipen terwijl hij slaapt. Dit is prima als je ervoor zorgt dat het lichaam van de kat het hoofd van de baby niet blokkeert. Echter is het verstandiger om je kat bij het slapende kind vandaan te houden totdat hij groot genoeg is om zijn of haar hoofd zelf op te pakken en zichzelf te verplaatsen.

5. "Menselijk voer is oké voor je kat"

We kennen allemaal die ene snack waar onze kat helemaal dol op is. Dat ene voedsel dat je - wanneer je het eet - je het niet kunt laten om je pluizenbol een likje of hapje te gunnen.

Voor mijn kat zijn dat cakekruimels en gefrituurde kip van de KFC. Zulke snacks moeten echter niet aan katten gegeven worden, want dit soort voedsel is voor katten helemaal niet gezond (en voor ons natuurlijk ook niet..).

Dit soort voedsel bevat hoge suiker, zout- of vetgehaltes, terwijl katten juist een eiwitrijk dieet nodig hebben. Dus geen voedsel dat bewerkt is en hun maag van streek zal maken. 

Probeer de hoeveelheid menselijk voedsel dat je kat eet te beperken. Als je kat eens in de zoveel tijd een mini hapje of een paar kruimels eet is het niet erg. Maar probeer je pluizenbol niet teveel te verwennen met zulke ongezonde snacks.

6. "Katten houden van melk dus ze hebben het nodig!"

Het klopt dat katten erg van melk houden. Als ze geboren worden is melk het enige wat ze als voedsel kennen, totdat ze op een dieet van kattenvoer worden gezet.

Ze weten echter nog hoe het smaakt, en worden aangetrokken door dingen die naar zuivel ruiken. In kleine hoeveelheden is zuivel prima voor je kat, maar het zal waarschijnlijk een behoorlijke aanslag doen op het spijsverteringsstelsel van je kat als ze overmatig zuivel binnenkrijgt.

Zelfs in kleine hoeveelheden zal melk je kat waarschijnlijk diarree geven, omdat hun spijsverteringsstelsel het niet aankan. Voor kittens die van hun moeder gescheiden zijn en nog moeten groeien, kun je je het beste houden aan speciale melk gemaakt voor katten van je plaatselijke dierenwinkel. Lees ook ons artikel Kunnen katten kaas eten?

7. "Katten hebben negen levens"

Dit is waarschijnlijk de bekendste mythe. Dit fabeltje komt waarschijnlijk voort uit de aanbidding die de oude Egyptenaren aan katten betoonden. Vanwege hun uitzonderlijke eigenschappen en hun vermogen om van grote hoogten te vallen werd door de Egyptenaren gedacht dat katten meerdere levens hadden.

Als een kat bijvoorbeeld een hoge val overleeft waar een mens waarschijnlijk wel zou sterven, dan werd gezegd: "neem een van de kattenlevens weg." Mensen die geen kennis hadden van wat een corrigerende reflex was dachten dus dat een kat 9 vervangbare levens had voordat hij daadwerkelijk stierf.

8. "Zwangere vrouwen mogen niet in de buurt komen van katten"

Hoewel er een kern van waarheid in zit, wordt deze uitspraak ietwat overtrokken en moet het wel juist geïnterpreteerd worden. Het is namelijk niet zo dat katten inherent giftig zijn voor zwangere vrouwen. Het gevaar komt voort uit uitwerpselen, kattengrit en de kattenbak.

Toxoplasmose is een ziekte die wordt overgedragen door een parasiet die wordt overgebracht door katten die besmette knaagdieren en vogels eten. In contact komen met de uitwerpselen van de kat kan op zijn beurt schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en de foetus.

Het risico kan echter grotendeels worden beperkt door zorgvuldig de handen te wassen en iemand anders de kattenbak regelmatig te laten verschonen.

9. "Katten haten water"

Deze fabel komt waarschijnlijk voort uit het feit dat katten een hekel hebben aan gewassen worden. Ze vinden waarschijnlijk dat ze het zelf goed genoeg doen, en vinden dat ze wel wat beters te doen hebben dan ondergedompeld worden in water.

Sommige katten genieten echter wel van een stromende kraan of douche. Als je de volgende keer met je kat in de badkamer bent, draai dan de kraan open en kijk hoe ze speels naar het water klauwen of mogelijk zelfs uit de stroom drinken!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.