Kunnen katten kaas eten? Alles wat je moet weten over katten en kaas

Wil je je heerlijke mozzarella pizza delen met je pluizige vriend? Maar wil je weten of hij er wel tegen kan of niet? Kunnen katten kaas eten?

Het simpele antwoord is JA! Katten kunnen kaas eten, maar wel in beperkte mate! We zijn ons ervan bewust dat katten carnivoren zijn en dat de meeste katten lactose-intolerant zijn. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld gewone melk niet goed verteren. Hoewel kaas tot de zuivelfamilie behoort, kunnen katten volgens gezondheidsdeskundigen en dierenartsen in beperkte hoeveelheden af en toe kaas gevoerd worden.

Katten hebben een zwak voor kaas. Daardoor zou je je kat weleens een hap van je tosti willen geven omdat hij zo schattig naar je kijkt. Maar nee, je moet wel weten welke soort kaas je aan je kat kunt voeren. Maar voor het zover is, moet je ten eerste weten of je kat überhaupt in staat is om kaas goed te verteren!

Is mijn kat in staat om kaas te eten?

Om erachter te komen of je kat kaas kan hanteren kun je ze een klein stukje kaas voeren en observeren of ze het zonder problemen verteren. Geef je kat om te testen een klein hapje jonge kaas of cheddar kaas. Maar hou er rekening mee dat dit geen goed idee is om te doen als je kat lijdt aan hartkwalen of andere gezondheidskwalen.

Observeer tot de volgende dag of ze een van de volgende tekenen vertonen:

  1. Licht tot ernstig braken
  2. Diarree
  3. Scheten laten
  4. Huidvlekken/ roodheid
  5. Haaruitval

Als je kat last heeft van een van de bovenstaande symptomen wijst het erop dat het spijsverteringsstelsel geen kaas accepteert. Omdat je maar een kleine hoeveelheid kaas gevoerd hebt hoef je je geen zorgen te maken, het effect houdt niet lang aan. Als de verschijnselen echter wel aanhouden, breng je kat dan meteen naar de dierenarts.

Observeer je daarentegen geen van de bovenstaande verschijnselen en is je kat helemaal levendig en in goede staat, dan kun je stiekem wat stukjes kaas voeren, maar niet te vaak.

Waarom je je kat niet teveel kaas mag voeren, is omdat kaas een hoog vet- en zoutgehalte heeft. Als je je kat dus teveel kaas voert is er meer kans op overgewicht en gezondheidsproblemen. Daarnaast is voedsel met een te hoog vetgehalte slecht voor katten die bijvoorbeeld hart- en vaatproblemen hebben. Kijk er dus wel mee uit en voer je kat niet elke dag kaas.

Welke soort kaas is het beste voor katten?

Kaas is iets dat katten aantrekt en ze grijpen er graag naar. Omdat het rijk is aan proteïnen en een goede bron van energie kun je het aan je kat voeren, zolang hij het kan verteren.

Van de vele kaassoorten zoals Mozzarella, Zwitsers, Blauwe kaas, Cheddar, Brie, en nog een paar anderen, is Cheddar het veiligst.

Cheddarkaas is halfhard en heeft een lager lactosegehalte. Ook is bekend dat het over het algemeen minder zout bevat, waardoor het een ideale keuze is.

Hoe vaak kan ik mijn kat kaas voeren?

Natuurlijk niet vaak. Zelfs als je merkt dat je kat het goed doet met kaas, voeg het dan niet toe aan haar gewone dieet. Zo'n zware belasting kan ze niet verdragen, zeker niet wat calorieën betreft. Door het hoge vetgehalte zit het namelijk boordevol calorieën.

Verwen je kat eens in de zoveel tijd met een blokje kaas en laat ze af en toe genieten van de heerlijke snack. Voor specifieker advies hierover voor je kattenras is het aan te raden om te raadplegen bij de dierenarts.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.