Je nieuwe kat introduceren bij je huidige kat

Je nieuwe kat introduceren bij je huidige kat

Ben je van plan een nieuwe kat in huis te nemen? Dan maak je je vast zorgen over hoe je huidige kat ermee om zal gaan.

Maak je geen zorgen, je bent niet de enige.

Katten aan elkaar laten wennen kan veel tijd kosten, maar is zeker niet onmogelijk. Ze in harmonie laten leven is goed te doen zolang je de juiste stappen neemt.

Om je katten op de juiste poot te laten beginnen, hebben we hier wat tips voor je.


Overleg met je dierenarts

Voordat je al met het introductieproces van start gaat moet je er zeker van zijn dat alle betrokken katten gezond zijn.

Veel katten krijgen last van luchtweginfecties als ze geadopteerd worden en moeten een paar dagen in een badkamer gescheiden worden om andere katten in het huishouden niet ook ziek te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om een dierenarts de katten te laten onderzoeken en te weten of je nieuwe kat geen bekende kattenvirussen heeft, zodat je huidige kat deze niet ook zal oplopen.

Houd ook in gedachte dat sommige katten liever alleen leven. Je kunt je dierenarts of een kattengedragstherapeut raadplegen voor advies over de vraag of je kat het al dan niet goed zou doen in een huishouden met meerdere katten.


Houd beide katten gescheiden

Volgens experts is het altijd een goed idee om de nieuwe kat de eerste paar dagen in een aparte kamer te houden. Zo kunnen je katten elkaar langzaam leren kennen en voorkom je dat je nieuwe kat zich overweldigd voelt door zijn nieuwe omgeving. Zelfs als je in een klein huis woont kan het je nieuwe kat helpen om te voorkomen dat je andere katten geen gevecht met hem beginnen.

Houd de kat mogelijk in een kamer waar je huidige kat niet veel tijd doorbrengt. Op deze manier zal je huidige kat niet het gevoel krijgen dat zijn territorium helemaal wordt overgenomen.

Laat ze aan elkaars geuren wennen

Terwijl ze gescheiden in verschillende kamers zitten, zullen katten meestal door de deur aan elkaar snuffelen om elkaar te leren kennen, dit begint een langzaam gewenningsproces.

Je kunt de katten ook aan elkaars speelgoed of aan je kleding laten ruiken (nadat je met de andere kat geknuffeld hebt), zodat ze vertrouwd met elkaar kunnen raken.

Een andere manier om je katten aan elkaars geuren te laten wennen is door hun bedden te verwisselen met elkaar. Laat je nieuwe kat slapen in een bed van je huidige kat, en vice versa.

Creëer positieve associaties

Geef beide katten snacks terwijl ze aan de geur van de andere kat ruiken. Dit laat je kat weten dat hij goede dingen kan verwachten als hij de andere kat ruikt, en uiteindelijk ziet.

Let op tekenen van stress

Let op de lichaamstaal van je katten als ze de andere kat ruiken. Als een van beide tekenen van stress of agressie vertoont, houd ze dan gescheiden tot beide geen sterke reactie meer vertonen op de geur van de andere kat.

Tekenen van stress of agressie bij katten waar je op moet letten zijn onder andere:

 • Sissen
 • Grommen
 • Slaan
 • Opgestoken haar
 • Afgevlakte oren
 • Hoge gebogen rug
 • Gehurkt
 • Zwiepende staart
 • Verminderde eetlust
 • Ongepast plassen of poepen
 • Overmatig verstoppen

   De fysieke introductie

   Zodra beide katten rustig zijn terwijl ze aan elkaar ruiken, kun je de deur vervangen door een baby- of dierenhekje, zodat ze elkaar eindelijk kunnen zien zonder fysieke interactie.

   Probeer dit hekje van Amazon

   Blijf je katten tijdens deze kennismakingen traktaties geven, zodat ze positieve associaties blijven maken bij de ontmoeting.

   Als je tekenen van stress of agressie ziet terwijl ze door het hek met elkaar omgaan, stop dan de introductie en probeer het een andere keer opnieuw. Geef ze wat ruimte en houd ze gescheiden van de andere kat.

   Interactie onder toezicht

   Als je katten elkaar meerdere keren met succes door het hek ontmoet hebben, kunnen ze een begeleide introductie in de open lucht houden (en elkaar echt van face to face ontmoeten). Begin met een korte intro, werk dan toe naar langere ontmoetingen.

   Als ze elkaar uiteindelijk meerdere keren ontmoet hebben met positieve interacties en geen tekenen van stress of agressie, zul je je katten alleen kunnen laten rondhangen.

   Wees geduldig

   Hoe lang twee katten nodig hebben om aan elkaar te wennen kan erg variëren. Sommige katten warmen snel aan elkaar op, terwijl andere er maanden over kunnen doen. Veel hangt af van de individuele katten en de omgeving.

   Maar één ding waar je altijd voor wilt zorgen is dat je ze niet dwingt om samen te zijn als een van beide tekenen van stress vertoont. Het introduceren van twee katten vergt veel geduld.

   Hoe introduceer je een kitten aan een oudere kat

   Het adopteren van een nieuw kitten kan zijn eigen uitdagingen opleveren, want kittens zijn meestal speels en energiek, terwijl volwassen en oudere katten de neiging hebben vast te zitten in hun routines.

   Oudere katten brengen graag tijd alleen door en zijn meer ingetogen (vooral als ze problemen zoals artrose hebben die hun bewegingsvrijheid kunnen beperken), zodoende kan het moeilijk zijn ze zover te krijgen dat ze een jonger kitten broertje of zusje accepteren.

   Bij het introduceren van een kitten bij een oudere kat moet je dezelfde stappen volgen als hierboven beschreven, maar houd er alleen rekening mee dat je oudere kat meer terughoudend kan zijn om een nieuwe vriend in zijn huis toe te laten.

   Hier zijn wat extra tips om de introductie van je kitten en oudere kat vlot te laten verlopen:

   • Als je je kitten in een andere kamer houdt, zorg er dan voor dat je oudere kat in het huis kan rondlopen zoals hij gewoonlijk doet, zodat zijn routine niet te veel verstoord wordt.

   • Probeer het schema van je oudere kat zo normaal mogelijk te houden. Blijf hem bijvoorbeeld op dezelfde tijden voeren zoals je normaal gesproken doet.

   • Als je je katten samen tijd laat doorbrengen, zorg er dan voor dat je oudere kat nog steeds zijn eigen ruimte heeft, weg van je kitten, zoals zijn bed en een kattenboom.

   • Zorg voor aparte kattenbakken en speeltjes voor je katten.

   • Geef je huidige kat aandacht, zodat hij niet het gevoel heeft dat de kitten hem vervangt.

   • Zet de voerbakjes van je katten op aparte plekken, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze met elkaar concurreren om eten.

    Wat te doen als je katten elkaar niet mogen

    Zelfs als je alle juiste stappen volgt om je katten aan elkaar voor te stellen, kan het zijn dat ze het gewoon niet met elkaar kunnen vinden.

    Als dat het geval is, zijn hier wat tips voor hoe je ermee omgaat.

    Straf je katten niet

    Omdat het instinctief is voor katten om hun territorium te beschermen, moet je niet boos worden op je katten als ze ruzie krijgen. Je wilt je kat niet straffen voor iets dat hem van nature overkomt, hoe frustrerend het ook voor jou kan zijn.

    Probeer kalmerende producten

    Kalmerende katten producten kunnen helpen de angst van je katten te verlichten bij ontmoetingen en het leren delen van hun ruimte.

    Probeer deze Kalmerende Katten Diffuser van Amazon

    Werk samen met een kattengedragstherapeut

    Als het erop lijkt dat je katten echt vijanden gaan blijven, kun je overwegen een kattengedragstherapeut raad te plegen. Die kan met jou en je katten samenwerken om te proberen de beste oplossing te vinden.

    Het kan even duren voor je nieuwe kat en je inwonende kat aan elkaar gewend zijn. Maar als je geduldig bent en deze stappen volgt zullen je katten leren comfortabel (of neutraal) met elkaar samen te leven, en misschien zelfs vrienden te worden.

    Terug naar blog

    Reactie plaatsen

    Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.