Vlooien bestrijden bij je kat - Wat te doen tegen vlooien?

Vlooien bestrijden bij je kat - Wat te doen tegen vlooien?

Als je kat ooit vlooien heeft gehad heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoe zulke kleine beestjes zoveel verwoesting kunnen aanrichten.

Niet alleen zorgen vlooien ervoor dat katten zich als een gek krabben, ze zetten ook hun eitjes overal in je huis af. De eitjes liggen dan te wachten tot het volgende beschikbare beestje (slachtoffer) langskomt.

Vlooien kunnen een echte lastpost zijn voor jou en je kat, want ze zijn erg moeilijk kwijt te raken. In dit artikel laten we je kennismaken met een aantal handige manieren om de strijd te voeren tegen vlooien en er als overwinnaar uit te komen!

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine soort insecten zonder vleugels. Het zijn parasieten die leven door zich te voeden met het bloed van een gastheer (zoogdieren of vogels).

Kunnen mensen vlooien krijgen?

Een specifiek soort vlo - de mensenvlo, is een vlo die mensen kunnen krijgen. Je hoeft je echter niet veel zorgen te maken dat je hier last van krijgt. Deze vlo komt nauwelijks voor in Nederland, en bovendien moet je erg onhygienisch leven om besmet te raken door deze vlo.

De vlo die zich op katten en honden bevindt kan niet overleven op mensen. Ze kunnen je echter wel een snelle bijt geven wanneer ze op je gesprongen zijn vanaf je huisdier.

Hoe ziet een vlo eruit?

Hoe ziet een vlooienei eruit?

Vlooieneitjes zijn zeer klein, namelijk ongeveer 0,2 mm lang. Ze zijn ovaal van vorm, en de kleur varieert meestal van doorschijnend wit tot gebroken wit. Feitelijk lijken vlooieneieren op mini rijstkorrels die je alleen kunt zien met een vergrootglas.

Heeft je kat vlooien?

Dat je kat af en toe een pootje opheft om in zijn nek te krabben, hoeft niet te betekenen dat hij een vlo probeert te verjagen. Knabbelen aan de basis van z'n staart kan ook onschuldig zijn.

Hoe kun je dan echt weten of de jeuk van je kat door vlooien komt of niet? Behalve krabben kun je merken dat je kat niet in staat is zich te ontspannen en zich rusteloos gedraagt. Je kat kan met zijn kop schudden en aan zijn oren krabben. Je kunt ook merken dat je kat zich overmatig verzorgt in een poging de vlooien kwijt te raken.

Bekijk de huid van je kat van dichtbij door het haar van de liezen, oksel, of uiteinde van de staart te scheiden om te proberen een glimp op te vangen van een voorbij rennende vlo. Controleer de huid op rode bultjes en de oren op tekenen van krabben.

Je kunt je kat ook van kop tot staart afvegen met een vochtig, wit papieren handdoekje. Dit helpt om eventueel verstopt vlooienvuil te verwijderen. Vlooienvuil is vlooienpoep dat bestaat uit verteerd bloed. Je kunt zien dat het vlooienvuil is in plaats van gewoon vuil als het roodachtig bruin wordt wanneer het in contact komt met vocht.

Als vlooien in het verleden een probleem zijn geweest of als je moeite hebt om de jeuk van je kat te diagnosticeren, koop dan een vlooienkam. De fijne, dicht op elkaar geplaatste tanden van een vlooienkam helpen om vlooien en vlooienvuil op te vangen.

Kam je kat vanaf de basis van de nek tot aan de basis van de staart met lange, soepele halen. Zorg dat je een schaaltje met zeepwater in de buurt hebt om eventuele levende vlooien die je tegenkomt te verdrinken.

Hoe kom ik van vlooien af bij mijn kat

Het probleem met vlooien is dat de volwassen vlooien die je ziet maar een kleine fractie zijn van het werkelijke aantal vlooien. Er bestaan miljoenen meer als eitjes op je kat en in je huis.

Vlooien zijn klein en tamelijk weerloos, dus gelukkig zijn er veel producten op de markt om ze te bestrijden. Sommige producten doden ook de eitjes en zorgen ervoor dat ze gedurende een bepaalde tijd niet op je kat terugkeren. Wees er altijd zeker van dat je alleen vlooienmiddelen van betrouwbare bronnen koopt, je wilt natuurlijk niet zomaar de eerste de beste chemische samenstelling op je kat gebruiken.

Laten we eens kijken naar de verschillende vlooienbehandelingen die er zijn:

Vlooienshampoos

Vlooienshampoos voor je kat kunnen een effectieve manier zijn om ze van vlooien te verlossen. Het is ook voordelig, kan thuis gedaan worden, en werkt meteen!

Het grote nadeel is dat je je kat moet baden, en in sommige gevallen moet je dat meerdere keren doen. Shampoos die op alle levensstadia van de vlo werken, doden zowel de volwassen dieren als de eitjes. Sommige zullen vlooien zelfs een week na het bad effectief afweren. Dit betekent dat je minder hoeft te herhalen en minder kans hebt dat de huid van je kat uitdroogt.

Je moet eerst het etiket van je gekozen vlooienshampoo lezen. Sommige kunnen namelijke direct uit de fles gebruikt worden en anderen moet je eerst met water verdunnen.

Om het te gebruiken maak je je kat nat met warm water, inclusief het gezicht en de poten. Werk de shampoo in de haren helemaal tot op de huid. De werkzaamheid van een vlooienshampoo is afhankelijk van hoe goed je het toepast, want contact met de zeep is cruciaal en wat de vlooien en eitjes uiteindelijk doodt.

Zorg ervoor dat je elk stukje van je kat bedekt terwijl je de ogen, neus en mond vermijdt. Sommige shampoos moet je 5 tot 10 minuten laten inwerken en dan goed met warm water afspoelen. Je kunt een vlooienkam op je natte kat gebruiken om te helpen de dode vlooien, eitjes en vlooienpoep kwijt te raken.

Als er vlooien achterblijven na een goede shampoobeurt moet je het misschien over een paar dagen herhalen. Het is belangrijk dat je je kat niet te veel baadt, want dat kan de huid uitdrogen en de jeuk juist doen toenemen.

Vlooiensprays

Vlooiensprays zijn insecticiden die je op de vacht van je kat spuit om volwassen vlooien te doden en in sommige gevallen ook de eitjes. Ze kunnen heel effectief zijn, werken onmiddellijk en sommige werken tot enkele weken.

Vlooiensprays zijn voordelig en makkelijker in gebruik dan shampoos. Het nadeel van vlooiensprays is dat je de hele kat moet behandelen. Dit kan lastig zijn want je wilt niet direct in hun ogen, neus of oren spuiten.

Je kunt ook merken dat je herhaaldelijk moet spuiten, vooral als je niet een van de langer werkende vlooiensprays hebt. De werkzaamheid wordt verminderd door de manier van aanbrengen, dus het is belangrijk dat je veilig alle plekken van je kat bedekt.

Je zult het etiket moeten lezen om er zeker van te zijn dat het product niet verdund hoeft te worden voor je het op je kat spuit. Je kunt een vlooienkam gebruiken om het product te helpen verspreiden en het tot op de huid te helpen verplaatsen.

Bij volle of langharige katten kun je proberen het haar op verschillende plaatsen te verdelen om beter tot op de huid te komen. Om de spray op het gezicht van je kat te krijgen, spuit je wat op een papieren handdoek en veeg je het dan voorzichtig over het voorhoofd, de wangen en de kin van je kat.

Je kunt ook de vlooienkam proberen om de spray op het gezicht van je kat te krijgen. Vervolg dan een poosje later weer met de vlooienkam om de dode vlooien en het vlooienvuil te verwijderen. Volg het etiket zorgvuldig, en breng niet opnieuw aan binnen het aangegeven venster om vergiftiging te voorkomen.

Plaatselijke en orale vlooienbehandelingen

Deze vlooienmiddelen winnen aan populariteit omdat ze makkelijk te gebruiken zijn en zeer effectief bij de behandeling van volwassen vlooien op je kat. De meeste gaan 30+ dagen mee, zodat ze ook de uitkomende vlooien doden. Veel dierenartsen gebruiken deze manier om vlooien te bestrijden of voorkomen bij katten.

Deze soorten vlooienmiddelen werken binnen 24 uur. Sommige zijn zelfs effectief binnen 30 minuten na toediening. Plaatselijke en orale vlooienbehandelingen zijn duurder en sommige van de plaatselijke behandelingen kunnen een huidreactie veroorzaken op de plaats waar ze aangebracht worden.

Lees het etiket of laat je dierenarts je tonen hoe je plaatselijke vlooienmiddelen aanbrengt. De meesten vereisen slechts één toepassingsplaats zoals de nek, terwijl andere vereisen dat je het op twee of drie plaatsen aanbrengt. De meeste komen in voorgemeten doseringen op basis van gewicht, zodat je niet hoeft te gokken.

Het haar op de aangegeven plaats moet je scheiden, meestal tussen de schouderbladen, en het middel direct op de huid knijpen. Het middel trekt in de huid en gaat dan systemisch te werk om vlooien overal te doden. Voor de meeste producten geldt dat je je kat gedurende 24 tot 48 uur niet wilt wassen.

Orale producten zijn zo eenvoudig als je kat een pil geven. Oké laten we eerlijk zijn, dat is dus niet altijd zo simpel, maar de meeste zijn voorzien van een smaakje zodat je kat ze wel graag inneemt, of je kunt ze samenpersen en in voedsel verstoppen.

Ook deze producten worden in de darm opgenomen en gaan systemisch te werk om vlooien over het hele lichaam te doden. Ze werken snel en zijn een maand of langer werkzaam.

Vlooienband

Vlooienbanden zijn tegenwoordig een van de best geschikte opties voor de behandeling van vlooien bij katten. Vlooienbanden zijn enorm verbeterd ten opzichte van wat ze zelfs maar een paar jaar geleden waren.

Een vlooienband is meer dan alleen een plaatselijke behandeling; sommige bevatten ingrediënten die tijdig vrijkomen en door het hele systeem van je kat reizen, zoals een plaatselijke of orale behandeling dat doet, om alle delen van het lichaam van je kat te bereiken.

De meeste vlooienbanden doden volwassen vlooien binnen 24 uur en gaan tot acht maanden mee. Het nadeel is dat het een halsband is en sommige katten daar niet zo van houden. Halsbanden moeten ook een breekoptie hebben om als veilig beschouwd te worden, zodat je kat niet verstrikt raakt en zich verslikt.

Vlooienbanden zijn makkelijk in het gebruik: plaats ze simpelweg om de hals van je kat en verstel de band voor een perfecte pasvorm. Knijp de halsband zo dicht dat er net twee vingers onder passen en knip dan het overtollige weg. Laat je kat de vlooienband dragen zo lang als is aangegeven op het etiket, of tot het niet meer werkzaam is. Gooi het vervolgens weg op de juiste manier.

Vlooienkammen

Vlooienkammen kunnen een effectieve manier zijn om van vlooien af te komen zonder het gebruik van chemicaliën of medicijnen. Je moet echter wel erg gedreven en bijna obsessief zijn, het is namelijk een aardig grote klus.

Vlooienkammen hebben fijne, zeer dicht op elkaar staande tandjes die de volwassen vlooien grijpen, zodat je ze van je kat kunt verwijderen. Bij de meeste vlooienplagen zul je de kamprocedure steeds moeten herhalen om alle volwassen dieren te verwijderen en dan om vlooien te verwijderen als ze uit het ei komen.

Het kan lastig en inspannend zijn om op deze manier alle vlooien te pakken te krijgen. Vlooienkammen werken daarom het beste bij kleine besmettingen of als vervolg op andere vlooienbehandelingen, zoals shampoos of sprays.

Het gebruik van een vlooienkam is gemakkelijk. Je zult echter bereid moeten zijn er tijd in te steken, want je komt niet meteen van de besmetting van je kat af. Begin met je kat in lange, soepele halen te kammen. Houd een schaaltje met zeepsop in de buurt om de volwassen vlooien van de kam te verwijderen. Kam tot je je hele poes bedekt hebt en tot je geen vlooien meer krijgt. Herhaal dan verschillende keren per dag tot je geen problemen meer hebt.

Natuurlijke vlooienbehandelingen voor katten

Als je geen volledig vertrouwen hebt in vlooienbehandelingen die chemische insecticiden bevatten, dan zijn er enkele natuurlijke methoden die je kunt gebruiken. Deze behandelingen hebben een wisselende mate van werkzaamheid.

Ook al zijn deze producten natuurlijk, dat betekent niet per se dat ze veilig zijn voor je kat. Bespreek elke vlooienbehandelingsmethode altijd met je dierenarts voor je ze op je kat toepast.

Citroensap, azijn, en etherische oliën zijn lang aangeprezen als natuurlijke vlooiensprays voor katten. Ze werken door vlooien af te weren in plaats van ze te doden, dus de werkzaamheid kan beperkt zijn.

Sommige etherische oliën zijn giftig voor katten, dus vraag het eerst na bij je dierenarts. Sommige meldden dat ze hun kat succesvol van vlooien hebben afgeholpen door ze te wassen met afwasmiddel. Dit is echter ten strengste af te raden aangezien afwasmiddel zeer uitdrogend kan zijn voor de huid van je kat en bovendien pijnlijk wanneer het in de ogen komt.

Vlooien bij je kat voorkomen

Als je kat een terugkerende klant voor vlooien is geworden is het tijd om het over preventie te hebben. Het is immers meestal makkelijker iets te voorkomen dan het aan te pakken nadat het gebeurd is.

De eerste stap is je kat van vlooien te ontdoen. Je zult ook eventuele andere beestjes in het huishouden willen behandelen, want de vlooien zullen van boord springen en hun intrek nemen op iemand anders. Als je steeds terugkerende plagen hebt, overweeg dan een langdurig product te gebruiken zoals een vlooienband, een plaatselijke behandeling, of een orale vlooienbehandeling.

Als je je dieren eenmaal vrij van vlooien hebt is het tijd om je op je huis te richten. Het vlooienei dat in je vloerkleed op de loer ligt zal op een dag uitkomen. Een volwassen vlo zal dan klaar zijn om het eerste harige lichaam dat hij tegenkomt op te zoeken en ervoor te zorgen dat je een heel nieuw probleem op je handen hebt.

Je huis behandelen kan zo eenvoudig zijn als vaak stofzuigen en de was doen, schoner is natuurlijk altijd beter. Het stofzuigen van tapijten, meubels en gordijnen en het wassen van beddengoed en speelgoed helpen om van vlooieneitjes af te komen.

De kunst is om je huis schoon te maken als de volwassen vlooien van je kat verdwenen zijn, zodat er geen nieuwe eitjes meer gelegd worden. Je kunt er ook voor kiezen een preventieve parasietenspray voor je huis of erf te gebruiken om de eitjes chemisch te doden.

Als je dieren en huis vrij zijn van vlooien zorg er dan voor dat je geen nieuwe dieren in de mix brengt voor je zeker weet dat ze vlooienvrij zijn. Nieuwe dieren moeten vóór hun aankomst op vlooien gecontroleerd of behandeld worden. Dit geldt zowel voor bezoekers als voor nieuwe harige gezinsleden.

Als je kat naar buiten gaat, probeer dan zijn of haar interacties met andere dieren die je niet kent te beperken. Omdat je kat eerder vlooien had is het een goed idee je kat regelmatig op vlooien te controleren, ook als hij geen tekenen van vlooien vertoont.

Conclusie

Vlooien op je kat kunnen iets zijn dat je 's nachts wakker houdt. Gelukkig zijn er veel producten om ze te bestrijden. Het kost alleen een beetje tijd en doorzettingsvermogen om je kat vlooivrij te maken.

Bespreek vlooienbehandelingen altijd met je dierenarts om zeker te zijn dat je producten gebruikt die veilig en effectief zijn. Zo ben je er zeker van dat je het meeste uit je vlooienbestrijding haalt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.