Kattenouder zijn als je in een appartement woont - Alles wat je moet weten

Kattenouder zijn als je in een appartement woont - Alles wat je moet weten

Natuurlijk woont niet iedereen in een huis met tuin en directe toegang tot de buitenwereld: veel van ons wonen in een appartement, maar vinden het toch leuk om een pluizenvriendje te hebben die ons gezelschap houdt.

In een appartement wonen betekent dat we wat meer rekening moeten houden en aandacht moeten besteden aan de kat omdat je in een kleinere ruimte woont.

Katten zijn zo geschikt voor het leven in een appartement dat de meeste regels voor appartementen 1 of 2 katten per appartement toestaan. Er is absoluut geen reden om te denken dat je geen kat zou kunnen bezitten in een appartement, tenzij het appartement zeer klein is en je moeite hebt om al je spullen erin te passen.

Of je nu al een kat bezit of erover denkt er een te nemen, hier zijn wat tips als je woonplaats een appartement is.

1. Maak de kattenbak dagelijks schoon

Veel kattenouders - vooral degenen onder ons die in huizen wonen, worden een beetje laks met huisonderhoud, vooral als het op de kattenbak aankomt.

Het is niemands favoriete klusje, dus zijn we geneigd het te negeren en te vermijden. Als je echter een kattenouder bent die in een appartement woont moet je minstens een keer per dag actief je kattenbak schoonmaken.

Het is niet alleen hygiënisch, maar het voorkomt ook dat de geur zich verspreidt binnen je toch al compacte woning.

Behalve hygiëne houdt een schone kattenbak je kat ook tevreden. Je kat zal eerder humeurig en afstandelijk zijn als zijn of haar kattenbak vol is, omdat ze zich er niet prettig bij voelen om er naar het toilet te gaan.

Bovendien zal je kat minder snel een ongelukje veroorzaken als hij of zij weet dat de kattenbak een schone plek is waar ze heen kunnen. Als je hulp nodig hebt met kattenbakbeheer, lees dan onze handige lijst van kattenbak onderhoud tips.

2. Verberg de kattenbak uit het zicht

Het is geen geheim dat de kattenbak smerig kan zijn. Dit brengt veel kattenouders ertoe de kattenbak op meer besloten plaatsen te zetten, zoals kelders en kasten.

Eigenaars van een appartement hebben meestel echter niet de luxe van een kelder of extra kastruimte. Zo wordt de kattenbak niet alleen een geur- en hygiëne probleem, maar ook een doorn in het oog. Als je in een appartement woont, kun je overwegen een kattenbak te kopen die zo ontworpen is dat hij in het zicht verborgen blijft.

Mooie kattenbakken zijn echter niet de enige manier waarop je de kattenbak kunt verbergen. Veel meubelmakers hebben oog voor de behoefte van kattenouders aan onopvallende kattenbakken. Niet alle katten zullen echter een verborgen kattenbak willen gebruiken. Zoek er dus een die werkt voor je woonsituatie en je kat.

3. Geen privacy

Eén ding dat je moet weten voor je een kat neemt (of je weet het al als je al een kat hebt) is dat er geen privacy is in een huis met zo'n pluizige vriend.

In de eerste paar weken die je kat in je appartement doorbrengt zal hij elk hoekje, spleetje, hoekje en gaatje verkennen waar hij in past. Je moet ervoor zorgen dat je - voordat je de kat in huis haalt, een grondige schoonmaak doet en ervoor zorgt dat die plekken schoon blijven zolang je kat bij je in huis woont.

Het gebrek aan privacy geldt ook in de badkamer! Zorg ervoor dat je je deur sluit en dat die goed vastklikt, anders word je zelf het slachtoffer van een kat die naar je loert terwijl je onder de douche staat.

Je kat zal waarschijnlijk ook gezellig op het kleed gaan zitten of vlak voor de deur als je enige tijd in de badkamer doorbrengt. Ze hebben er een hekel aan ver van je vandaan te zijn!

4. Koop stil speelgoed, of verstop 's nachts in ieder geval de luidruchtige speeltjes 

Je kat zal waarschijnlijk vrij rond kunnen lopen in je appartement, en zal weinig rekening houden met jouw nachtrust als ze midden in de nacht wakker wordt en niet meer in slaap kan vallen. Als je kat een fan is van belletjes, balletjes, of de krabpaal, wordt je waarschijnlijk midden in de nacht gewekt door wat klinkt als een inbraak.

Omdat je kat afstamt van een lange bloedlijn van jagers hebben ze een instinctieve behoefte om 's nachts te jagen, waardoor ze actief zijn als wij slapen. Probeer speeltjes zonder belletjes te kopen, bij voorkeur speeltjes die van een stoffen materiaal gemaakt zijn zodat ze geen geluid maken als ze tegen de vloer of meubels knallen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze krabtorens die beschikken over stoffen balletjes waar je kat geruisloos mee kan spelen.

4. Maak je appartement katbestendig

Sommige katten kijken zo aandachtig naar ons dat ze uitvogelen hoe ze deuren en zelfs ramen kunnen openen.

Als je een kat in je appartement hebt, moet je de horren voor de ramen verstevigen. Op die manier is de kans kleiner dat je kat door het raam springt als hij buiten iets ziet wat hij leuk vindt, zoals vogels en dergelijke. Ook zou je een fysieke vergrendeling van je raam kunnen overwegen als de kat geleerd heeft het raam te openen.

Als je kat er een is die geleerd heeft deuren te openen, koop dan kinderveilige handgrepen voor je deuren, zodat je kat zich midden in de nacht niet naar buiten kan laten om een hapje te eten. Zonder opponeerbare duimen moet het voor je kat vrij moeilijk zijn om door sommige dingen te komen waar zelfs peuters niet door kunnen. Of je moet wel een heel bijzonder slimme kat hebben!

5. Vaak schoonmaken en stofzuigen

Katten verharen, ongeacht de haarlengte. Je ziet het misschien niet zo veel omdat ze zichzelf regelmatig verzorgen, maar hun haar zal zich overal op verzamelen. Bovendien valt hun haar veel meer op in kleine ruimtes zoals appartementen.

Als je een kattenouder bent die in een appartement woont is een stofzuiger die ontworpen is om dierenharen uit tapijten en meubels te trekken een van de beste investeringen die je kunt doen.

Door vaak te stofzuigen en te vegen, elimineer je ook de verspreiding van kattengrit, die je geliefde pluizenvriend onbedoeld overal in de woning rondslingert. Het is niet hun schuld; soms blijft een beetje kattenbakvulling tussen hun kussentjes steken of klontert op hun pootjes en valt eraf. Er is echter niets erger dan op blote voeten door je huis te lopen als alles bedekt is met wat aanvoelt als zand, maar een stuk minder hygiënisch is! Een handige tip is om een kattenbakmat te gebruiken die het geknoeide kattengrit van je kat opvangt.

6. Koop uitdagend, mentaal stimulerend speelgoed

Hoewel je kat waarschijnlijk dol is op dat rare specifieke ding dat jij absoluut vreemd vindt (voor mijn kat zijn het plakband en cadeaulintjes), is het kopen van speelgoed dat ontworpen is om hersenactiviteit en kritisch denkvermogen aan te moedigen ook goed voor je kat.

Als je in een appartement woont, verandert de omgeving van de kat niet vaak. Als ze eenmaal aan hun omgeving gewend zijn, stoppen ze met het aanspannen van hun "hersenspieren". Je kat vermaken, bezighouden en laten nadenken komt een heel eind in de richting van goed gedrag. Wil je je kat mentaal gestimuleerd houden, bekijk dan eens speelgoed zoals ons Kittybot UFO kiekeboespel en het Kittybot Interactief muisspel.

7. Plaats platformen op verschillende hoogtes of neem een krabtoren

Katten houden ervan om op hoge plaatsen te zitten. Als je in een appartement woont - vooral een met weinig ramen of natuurlijk licht, zijn platformen en kattentorens je beste vriend!

Omdat het je woning aan ramen ontbreekt, zal je kat zich snel vervelen als hij de buitenwereld niet kan zien. Je kunt echter variëren hoe ze het appartement waarin je woont zien door rond je plaats platformen aan te brengen die in hoogte variëren. Je kat zal genieten van elk nieuw perspectief, plus het helpt om ze van je salontafel, tv-meubel en aanrecht af te houden!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.