Kattenbakonderhoud tips: waar moet je rekening mee houden?
Ongelukjes op de verkeerde plekken zijn de nummer één reden waarom katten worden afgestaan aan asielen. Help je kat op weg naar succes door deze tips voor een goed kattenbakmanagement!
1. Aantal kattenbakken
De vuistregel is om minstens één kattenbak per kat te hebben, en als je meerdere katten hebt geldt de vuistregel één kattenbak per kat, plus één. Als voorbeeld: een huishouden met twee katten moet minstens drie kattenbakken hebben.
Dit zorgt ervoor dat je kat altijd een onbezette kattenbak kan vinden als dat nodig is. Sommige katten geven er ook de voorkeur aan om één kattenbak te gebruiken voor het plassen, en een aparte doos voor het poepen.
2. Grootte van de kattenbak
Wist je dat de meeste commerciële kattenbakken te klein zijn voor de gemiddelde volwassen kat? Hoe zou je het vinden als je je behoefte deed in een toilet waar je niet eens rechtop kan staan, of je kunt omkeren? Waarschijnlijk niet zo fijn..
De kattenbak moet minstens 1,5 keer de lengte van je volwassen kat zijn, zodat de kat voldoende ruimte heeft om zich in alle richtingen te kunnen draaien. De bak moet diep genoeg zijn om ten minste 1,5 centimeter kattenbakvulling te bevatten. Als de kattenbak overdekt is, moet deze ook hoog genoeg zijn voor de kat om op zijn volle lengte te staan.
Zorg er dus voor dat je een ruime kattenbak hebt voor je kat zodat hij zich volledig comfortabel voelt.
3. Type kattenbak
Er zijn veel soorten kattenbakken. Zorg ervoor dat je kattenbakken gebruikt die gemaakt zijn van niet-absorberend en makkelijk schoon te maken materiaal zoals plastic of metaal.
Automatische of zelfreinigende kattenbakken zijn ook een optie, alhoewel het verstandig is om er dan een uit te kiezen die niet teveel lawaai maakt en je kat afschrikt.
De kattenbak moet makkelijk toegankelijk zijn en ten minste aan één kant laag genoeg zijn voor de kat om erin en eruit te lopen. Dit is vooral belangrijk voor oudere katten die gevoelig zijn voor artrose en misschien terughoudend zijn om in een te hoge bak te springen.
Katten verschillen qua voorkeur veel als het gaat om overdekte of onoverdekte kattenbakken, dus het bieden van verschillende opties voor je kat is het beste. Als je kat de voorkeur geeft aan een overdekte kattenbak, zorg er dan voor dat één kant goed open blijft voor ventilatie, zodat stof en geurtjes zich niet ophopen in de bak.
4. Locatie van kattenbakken
Kattenbakken moeten geplaatst worden op schone, droge, rustige plaatsen in huis. Vermijd lawaaierige en drukbezochte plekken.
Als je huis groot is is het belangrijk je je kattenbakken op minstens twee verschillende plaatsen in huis te plaatsen. Idealiter is er minstens één op elke verdieping. De meeste katten prefereren hun kattenbak ook in een aparte ruimte, weg van hun voedsel- en waterbronnen.
Wees je bewust van obstakels die je kat kan tegenkomen op weg naar de bak, zoals trappen, hekjes, luidruchtige honden of lawaaierige apparaten, want deze kunnen een kat allemaal afschrikken om naar de bak te gaan.
Oudere katten moeten ten minste één kattenbak op de begane grond van het huis hebben, omdat ze door artritispijn terughoudend kunnen zijn om trappen te gebruiken.
Verander de plaats van de kattenbak niet. Als het absoluut noodzakelijk is, verplaats de bak dan slechts 1-2 centimeter per dag tot je de gewenste locatie hebt bereikt.
5. Type kattenbakvulling
Het type kattenbakvulling dat je gebruikt is erg belangrijk. De meeste katten geven de voorkeur aan ongeparfumeerde kattenbakvulling, maar voorkeuren kunnen verschillen.
Vermijd geparfumeerde of erg stoffige kattenbakvullingen, want die kunnen irriterend zijn voor je kat.
Als je niet zeker weet aan welk type kattenbakvulling je kat de voorkeur geeft, probeer dan een "kattenbakbuffet" aan te bieden. Zet hiervoor verschillende bakken naast elkaar, elk met een andere kattenbakvulling, en kijk welk type je kat het vaakst gebruikt.
Als je eenmaal de voorkeursbakvulling van je kat hebt vastgesteld, gebruik die dan consequent. Abrupt van kattenbakvulling veranderen kan de bak onaantrekkelijk maken voor je kat. Zorg ervoor dat je de bak minstens 1,5 centimeter diep vult met kattenbakvulling, zodat je kat voldoende bodem heeft om te graven.
6. Netheid
Net als jij heeft je kat een hekel aan een vieze badkamer. Alle kattenbakken moeten minstens eenmaal per dag worden schoongemaakt. Bakken die door meerdere katten worden gebruikt, moeten wellicht meerdere keren per dag worden uitgeschept.
Sommige individuele katten zijn bijzonder kieskeurig en willen dat hun bak vaker wordt uitgeschept, anders gaan ze hun behoefte inhouden of zelfs ergens anders in huis doen.
De hele doos moet minstens eenmaal per week geleegd worden en eenmaal per maand opgeschoond. Daarnaast moeten kattenbakken jaarlijks vervangen worden.
Zorg ervoor dat de omgeving rond de doos ook schoon is - niemand wil naar het toilet met een natte vieze vloer! Een handig artikel wat kan helpen om de omgeving rondom de kattenbak netjes te houden is een kattenbakmat.
7. Houd rekening met voorkeuren
Katten kunnen erg kieskeurig zijn over hun kattenbak. In huishoudens met meerdere katten kan elke kat andere voorkeuren hebben. Probeer kattenbakken in verschillende stijlen en locaties aan te bieden om te bepalen waar je kat de voorkeur aan geeft.
Het tegemoetkomen aan de unieke voorkeuren van je kat kan soms frustrerend zijn, maar dit kan ongelukjes in de toekomst helpen voorkomen.