Kat met overgewicht? Een aantal tips om je kat te helpen met afvallen

Kat met overgewicht? Een aantal tips om je kat te helpen met afvallen

Binnenkatten leven langer, maar zijn meer geneigd om extra gewicht aan te komen. Hier zijn een paar tips om katten te helpen geleidelijk gewicht te verliezen.

Hoe kan ik mijn kat helpen met afvallen?

Je kat binnenshuis houden kan hem helpen een langer leven te leiden, maar huiskatten zijn vatbaar voor een meer zittende levensstijl die tot problemen met gewichtstoename kan leiden.

Om katten op een gezond gewicht te helpen houden, moet je misschien zijn dieet door en levensstijl heroverwegen door hem voedingsrijk voedsel te geven, zorgvuldig afgewogen porties, en interactief speelgoed om tot activiteit en spel te inspireren.

Voordat je ooit een afslankprogramma voor je huisdier begint, praat eerst met je dierenarts over het opstellen van een plan dat gezonde voeding ondersteunt en strenge voedselbeperkingen vermijdt. Snel gewichtsverlies kan een ernstige ziekte bij katten veroorzaken die bekend staat als vette leverziekte, dus dit is een stap die je niet mag overslaan als je je kat op een afslankprogramma zet.

Als je dierenarts een plan heeft goedgekeurd, kun je beginnen te werken aan het bereiken van een gezond gewicht voor je huisdier. Wat "gezond" betekent is voor elk dier uniek, maar je kunt het lichaam van je huisdier gebruiken om een goede basislijn voor je metgezel vast te stellen.

Objectieve maten van de lichaamsconditie van een kat zijn gebaseerd op waarneembare kenmerken, zoals of je zijn ribben en een duidelijke taille kunt zien, en hoe gemakkelijk je de botstructuur van je huisdier kunt voelen. Bij een gezond gewicht moet je de taille van je kat achter zijn ribben kunnen zien; zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien; en een klein vetzakje op zijn buik kunnen waarnemen.

Katten mogen nooit meer dan 2 procent van hun lichaamsgewicht in een week verliezen, dus het afwerpen van overtollige lichaamsmassa moet een geleidelijk proces zijn.

Terwijl je dierenarts kan helpen bij het berekenen van caloriedoelen en een voedingsschema om je kat te helpen een gezond gewicht te bereiken, kun je zelf proberen hem te helpen afvallen door kleine veranderingen, zoals aanpassingen aan zijn voedingssoort.

Bijvoorbeeld, een dieet met veel vezels en weinig vet kan je huisdier helpen zich langer vol te voelen doordat het hem in staat stelt meer volume voedsel te consumeren zonder overtollige calorieën. Evenzo kan een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet je huisdier helpen zich langer voller te voelen en bijdragen tot gewichtsverlies.

Het kiezen van natvoer met meer watergehalte helpt bij gewichtsverlies door het volume van jou kat z'n porties te vergroten zonder calorieën bij te dragen.

Behalve dat je je huisdier voedingsrijk voedsel in gecontroleerde porties geeft, kun je hem ook helpen geleidelijk af te vallen door een actievere levensstijl te ondersteunen.

Hoewel binnenshuis wonen de levensverwachting van katten verhoogt en dieren zoals vogels beschermt die als prooi dienen voor huisdieren buitenshuis, zijn huiskatten minder actief en geneigd om extra gewicht aan te komen.

Je kunt je huisdier helpen actiever te worden door speelgoed zoals laserpointers of vishengels te gebruiken om met je huisdier te spelen; hem een puzzelvoer te geven om zowel zijn lichaam als geest uit te dagen; of hem meer verticale plaatsen te bieden om te springen en te klimmen, zoals een kattenboom en zitstokken in vensterbanken.

Gecombineerd met een gezond dieet en gezonde porties, kan dit je huisdier helpen ongezond gewicht op een gecontroleerde manier af te vallen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.