Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Hoeveel je ook van je beste vriend houdt, er komt altijd een moment dat je door hun geur misschien elders gezelschap gaat zoeken.

De simpele oplossing voor een hondengeurprobleem is een bad. Maar omdat honden niet tegen dagelijkse douches kunnen zoals mensen, vragen hondenouders zich vaak af hoe vaak ze hun hond moeten wassen.

Het klopt dat je je hond te vaak kunt wassen en allerlei huidproblemen kunt veroorzaken, maar te weinig baden komt ook met een stinkend nadeel. Laten we eens kijken naar de factoren die een rol spelen bij het bepalen van een badschema dat precies goed is voor je viervoeter.

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

De frequentie van het wassen van een hond hangt af van zijn ras, haar, levensstijl, en toewijding van de hondenouder. Het zal ook afhangen van de producten die je gebruikt en de manier van baden. Sommige honden hebben een bad per week nodig, terwijl anderen een paar maanden kunnen wachten voor hun volgende wasbeurt.

Wie wist dat er zoveel komt kijken bij het bepalen hoe vaak je een hond moet wassen? Maar het is een feit dat het niet zo eenvoudig is.

Sommige hondenouders hebben de neiging te voorzichtig te zijn en hun honden te vaak te baden, alleen maar om zeker te zijn dat ze niet stinken. Te vaak baden kan echter schadelijk zijn voor de natuurlijke oliën van de huid en het haar, wat tot problemen kan leiden. Elke hond is anders en elke hondenouder natuurlijk ook. Het badschema van je hond zal afhangen van jullie beiden en van de volgende factoren.

  • Type haarvacht

    De haarvacht van een hond komt voor in verschillende lengtes, dichtheden, en texturen. Dat betekent dat ze vuil, stof en oliën anders opvangen en vasthouden.

    Het is niet zo eenvoudig als hoe langer het haar, hoe frequenter de baden. In feite hebben langerharige rassen hun natuurlijke oliën juist nodig om hun vloeiende lokken gezond te houden. Wel kan het zijn dat je deze langharige honden vaker moet baden als ze erg vuil worden of gaan klitten. Hetzelfde geldt voor dikharige rassen zoals Akita's of Malamutes.

  • Levensstijl

    Of je hond binnen, buiten, of een beetje van beide is, zal invloed hebben op hoe vaak ze gewassen moeten worden.

    Buitenhonden hebben de neiging vuiler te zijn, dus wassen kan noodzakelijk zijn om ze schoon te houden. Binnenhonden zijn echter altijd in je aanwezigheid en moeten misschien vaker in bad om hun geur aangenaam te houden.

    Het activiteitsniveau van een hond heeft ook een grote invloed. Actieve honden zijn meer geneigd om in vuile situaties terecht te komen, zoals kuilen graven of in vuilnis rollen, terwijl relaxte honden schoner kunnen blijven door simpelweg uit de problemen te blijven.

  • Gezondheid

    Honden met huidallergieën of andere gezondheidsaandoeningen kunnen vaker een wasbeurt nodig hebben om de jeuk te verlichten of juist minder vaak baden om jeuk te voorkomen.

    Het hangt allemaal af van de specifieke aandoening en de producten die voor het wassen gebruikt worden. Het is het beste om de frequentie van het wassen en de producten met je dierenarts te bespreken als je pup aan gezondheidsproblemen lijdt.

  • Jouw schema

    Jep, de hygiëne van je hond hangt ook af van jouw schema. Zelfs als je niet degene bent die je hond wast maar het door een salon laat doen, je moet toch de salon inplannen en ze erheen brengen.

    Het is ook aan jou om je hond tussen de wasbeurten door te blijven borstelen. Hoe vaak en hoe goed je hond geborsteld wordt kan een belangrijke factor zijn in hoe vaak ze gewassen moeten worden.

Als je nog vragen hebt over het bepalen van de juiste badfrequentie voor je hond, vraag dan je dierenarts of een trimsalon om hulp.

Hoe houden wilde honden zichzelf schoon?

Natuurlijk rust de hygiëne van je hond niet alleen op jouw schouders. Elke hond heeft een aantal natuurlijke vaardigheden om zichzelf schoon te houden, vaardigheden die hun wilde verwanten ook voortdurend gebruiken.

Misschien heb je je hond wel eens opgemerkt dat hij sommige van deze gedragingen vertoonde, maar begreep je niet helemaal waarom hij het deed. Enkele van deze eigenschappen zijn:

  • Likken

    Honden likken vaak hun vacht om vuil te verwijderen en de natuurlijke oliën rond te strooien. Zoals je misschien opgemerkt hebt zal je hond vooral likken nadat ze nat of vuil geworden zijn.

  • Knabbelen

    Knabbelen is een ander reinigingsgedrag waarbij honden hun kleine snijtanden gebruiken om vuil uit hun haarvacht te plukken. Het stimuleert ook de olieproductie die ze dan al knabbelend langs de haarschacht verspreiden om hun vacht een glanzende gloed te geven.

  • Rollen

    De bek van een hond is niet het enige deel dat aan het reinigingsproces deelneemt, in feite speelt hun hele lichaam een rol. Rollen in het gras, tapijt, of zelfs zand kan helpen hun vacht te bevrijden van vuil en losse haren. Wees er alleen zeker van dat waar ze in rollen niet stinkender is dan zijzelf!

  • Schudden

    Tenslotte zijn we allemaal bekend met het schudden van natte honden, omdat het meestal lekker in onze richting gericht lijkt te zijn. Honden schudden echter ook als ze droog zijn. Dit is hun manier om los vuil, haren en vuil te verwijderen.

Wanneer is het nodig om een hond te wassen?

Omdat honden zoveel manieren hebben om zichzelf schoon te houden, kun je je afvragen of je ze eigenlijk wel ooit in bad moet doen, maar uiteraard is het wel belangrijk omdat je hond uiteindelijk toch best gaat stinken. Wanneer is het tijd om je hond te wassen?

  • Schadelijke stoffen

    Als je hond in aanraking komt met schadelijke stoffen, zoals pesticiden, dan wil je dat beslist afkuisen. Sommige chemicaliën zijn niet alleen schadelijk als ze ingeslikt worden, ze kunnen ook de huid verbranden en irriteren. Hoe langer ze met de stof in contact zijn, hoe ernstiger de gevolgen.

  • Knuffeltest

    Als je het gevoel hebt dat de geur van je hond te sterk is om een knuffel te rechtvaardigen, is het tijd voor een bad. Honden gedijen op contact en genegenheid van jou. Als hun geur in de weg zit, kun je beter de shampoo tevoorschijn halen en je hond een bad geven.

  • Verlichting van allergieën

    Hoewel een wasbeurt allergieën meestal niet geneest, kan het zeker de jeuk een tijdje verminderen, vooral als je gespecialiseerde badproducten gebruikt zoals lavendel of havermelk shampoo.

  • Ongelukjes of extra viezigheid

    Ongelukjes op het potje of een dagje zwemmen in het meer moeten opgevolgd worden door een stevige was-sessie. Niet alleen veroorzaken deze gebeurtenissen stank, je wilt ook niet dat je hond onnodige viezigheid in huis brengt.

Wat heb ik nodig om mijn hond te wassen?

Het is tijd om aan de slag te gaan, je hebt besloten dat een bad voor je hond op zijn plaats is, maar waar begin je? Een selectie voorwerpen bij de hand hebben zal helpen ervoor te zorgen dat de badtijd van je hond vlot verloopt en dat je niet hoeft te improviseren met iets dat mogelijk schadelijk is.

Om te beginnen is een hondveilige shampoo nodig. Dit kan een zeep zijn die speciaal voor huisdieren is gemaakt, ofwel een tranenvrije babyshampoo. Als je hond speciale behoeften heeft zoals huidallergieën of hotspots, overweeg dan een shampoo die daar speciaal voor bedoeld is.

Je zult ook een antislip matje willen hebben, vooral als je in de gootsteen of badkuip wast. Het laatste wat je wilt is dat je zepige, nerveuze viervoeter slipt en uitglijdt. Houd een stapeltje handdoeken bij de hand en een borstel of twee om het haar voor en na het bad te ontklitten.

Voor het wassen van je hond zijn niet veel speciale voorwerpen nodig, maar als je ze binnen handbereik hebt voor je met het baden begint, zal je minder tijd nodig hebben om ze te zoeken met een natte hond die elk ogenblik op de vlucht kan slaan.

Vergeet ook de snacks niet! Beloon je hond voor wat goed, schoon plezier. Voor honden die wat meer aanmoediging nodig hebben, kun je een likmatje met pindakaas of een ander interactief speeltje proberen om afleiding te bieden.

Hoe was je een hond?

Er is meer dan één manier om een hond te wassen. Hoe je het kiest te doen hangt af van de hoeveelheid tijd die je hebt en de voorwerpen die je ter beschikking hebt.

Waar je ook kiest om je hond te wassen, probeer het consistent te houden, vooral als je hond aan de nerveuze kant is. Door op dezelfde plek te blijven wassen weten ze wat ze kunnen verwachten en helpt het hun wasbeurt kriebels te verminderen.

We bespreken de stappen voor het wassen binnenshuis en buitenshuis:

Je hond binnen wassen

Als je een kleine of middelgrote hond hebt of niet beschikt over een badkuip is het handig om een speciaal hondenbad te kopen voor je hond. Dit maakt het wasproces ook voor jou makkelijker omdat je dan kunt blijven staan en niet op de grond hoeft te zitten. Voor grotere honden is het wel handiger om een badkuip te gebruiken. 

Stap 1: Borstelen maar!

Nadat je al je spullen op de aangewezen badplek verzameld hebt, maak je van de gelegenheid gebruik om je pup te borstelen, vooral als hij langer haar heeft. Borstelen voor het bad helpt om klitten en matten te verwijderen die erger kunnen worden als ze nat zijn.

Daarnaast kun je als je hond vatbaar is voor oorontstekingen overwegen een watje in zijn oren te doen om het water buiten te houden.

Stap 2: Water, water, water

Een sproeier is ideaal te gebruiken voor een hond. Als dat geen optie voor je is, kun je misschien kijken naar een opzetstuk voor de douchekop dat op dezelfde manier werkt. Anders werkt het ook om op de ouderwetse manier een beker te gebruiken om het haar van je hond helemaal nat te maken.

Stap 3: Schuimtijd

Breng met de zeep een lichte schuim aan in cirkelvormige bewegingen, beginnend bij de onderkant van je hond en werk zo naar boven. Begin met de tenen en poten, werk dan naar de buik, flanken, rug, nek en eindig met de kop.

Van onder naar boven werken helpt tegen het schudden en het zeepwater dat overal heen vliegt. Je wilt ook het gezicht voor het laatst bewaren om de hoeveelheid zeep die in de ogen, neus en mond van je hond loopt te verminderen.

Stap 4: Spoelen en herhalen (indien nodig)

Spoel je hond met water in de omgekeerde volgorde als waarmee je hem ingezeept hebt. Begin bij de kop en werk omlaag naar de poten en spoel door tot het water vrij van sop loopt. Besteed extra aandacht aan de buik-, borst- en liezenstreek, want deze plekken kunnen moeilijker zijn om te zien en volledig uit te spoelen.

Stap 5: Drogen

Gebruik je stapel handdoeken om je hond af te drogen. Dit kun je doen hoe jij het zelf het beste vindt, soms helpt het bedekken van handdoeken over het hele lichaam van je hond om trillen te voorkomen.

Verwijder zo veel mogelijk water en laat de lucht de rest doen. Als het koud is in huis of als je hond erg lang en dik haar heeft, dan kun je een hondenföhn proberen om overgebleven vocht te verwijderen.

Geef je hond na het drogen weer een grondige borstelbeurt om klitten en knopen te voorkomen.

Je hond buiten wassen

's Zomers als het warm weer is kun je voor een leuke afwisseling je hond wassen in de buitenlucht.


Stap 1: Zoek buiten een plek

Een plek met een harde ondergrond, zoals beton of een dek is de ideale plek om te baden. Vermijd plaatsen met gras of vuil, want het badwater kan de grond modderig maken. Een modderige ondergrond maakt je werk een stuk moeilijker.

Stap 2: Gebruik een badje, zwembadje, of douchekopbevestiging

Je kunt een kinderbadje of een grote kuip gebruiken om je hond buiten een bad te geven. Je kunt je pup echter ook een douche geven door een douchekop aan je tuinslang te bevestigen.

Stap 3: Breng water naar buiten

Bevestig je waterslang aan een gootsteen binnenshuis en laat de slang dan naar buiten lopen om het zwembad of bad te vullen. Kies een aangename watertemperatuur.

Stap 4: Gebruik de stappen voor het wassen binnenshuis hierboven

Als je je buitenbadplaats eenmaal uitgedokterd hebt, is de wasprocedure hetzelfde als de stappen die je voor het binnenshuis wassen gebruikt. Het enige verschil is dat je in gedachten moet houden hoe je het badwater zult weggooien.

Omdat het water buiten niet door een afvoerputje gaat, kun je beter een veilige, biologisch afbreekbare shampoo kiezen.

Hoe was je het gezicht van je hond?

De meeste honden kunnen een bad wel verdragen, maar willen snel wegwezen als het tijd is om hun gezicht te wassen. En dat is begrijpelijk, niemand vindt het leuk om met water in het gezicht gestraald te worden of zeep in z'n ogen te krijgen. Kalmeer de gezichtswasangst van je hond met deze tips:

  • Spuit allereerst het water niet rechtstreeks in het gezicht van je hond. Richt in plaats daarvan de sproeier met lage druk op de bovenkant van hun kop. Je wilt min of meer dat het water gewoon over hun kop en gezicht loopt in plaats van ze te besproeien.

  • Breng een kleine hoeveelheid zeep aan op je hand of een washandje en doe dat dan op hun gezicht. Kieper geen shampoo rechtstreeks op het haar. Masseer de zeep zachtjes in en vermijd daarbij de ogen, neus, oren en mond. Spoel onmiddellijk af door water over hun hoofd en gezicht te laten lopen.

  • Droog voorzichtig af met een handdoek. Gebruik een hoekje van je handdoek of een papieren handdoek om de binnenkant van hun oren af te drogen en veeg de neus en ogen voorzichtig af met een vochtig doekje.

Föhnen of door de lucht laten drogen?

Nu je klaar bent met het wassen van je hond, is de volgende stap om hem af te drogen. Moet je föhnen of gewoon door de lucht laten drogen? Zowel föhnen als natuurlijk laten drogen drogen is prima, zolang je maar wel je hond zo droog mogelijk maakt met de handdoek. Als je hond te nat blijft kan hij namelijk vervelende schimmels ontwikkelen bij de oksel of voetkussens.

Door de lucht laten drogen werkt goed voor kortharige honden of honden met een gevoelige huid. Vooral als de temperatuur warm is. Het is ook de beste manier als je pup zweertjes, wondjes, of een angst voor föhns heeft.

Problemen met de door de lucht laten drogen kunnen ontstaan als je hond een dikke vacht heeft die niet helemaal droog wordt, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de liezen, oksels, en onder de staart of halsband. Dikke haarvachten hebben de neiging vocht naast de huid vast te houden, wat, als het daar blijft liggen, kan leiden tot hotspots en (schimmel)infecties. Zorg er altijd voor dat je pup op al die plaatsen helemaal droog is, of ga door met de handdoek tot dat het geval is.

Föhnen versnelt beslist het droogproces, dus het is een goede keus als het koud weer is en je hond rilt. Het gebruik van een hondenföhn verdient de voorkeur, maar een menselijke föhn kan in noodgevallen ook gebruikt worden.

Zorg er alleen voor dat je de föhn een paar centimeter van de vacht houdt en dat je hem steeds in beweging houdt om te voorkomen dat het de huid schaadt. Daarnaast moet je alleen de koelste stand van de föhn gebruiken en niet een hogere stand gebruiken omdat je het te lang vindt duren, dit kan namelijk pijnlijk zijn voor je hond.

Richt de droger niet direct op het gezicht van je hond en zorg ervoor dat ze er zich prettig bij voelen voor je verder gaat.

Conclusie

Je hond wassen is een van die klusjes die je als hondenouder heel leuk kan vinden, of waar je juist mega tegenop kijkt.

Jezelf voorbereiden met de juiste spullen en uitrusting, en het leuk en belonend maken voor je hond, zal je helpen de wastijd door te komen met minder sop op de vloer en eindigend met een lekker ruikend pluizenbeestje.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.