Waarom likt een hond zijn baasje? Alles over de hondentong

Waarom likt een hond zijn baasje? Alles over de hondentong

Je bent waarschijnlijk maar al te vertrouwd met de tong van je hond. Het lijkt namelijk net alsof je hond z'n tong overal voor gebruikt, wat niet ver van waar is.

De tong van een hond wordt voor meer gebruikt dan alleen om je 's morgens vroeg wakker te maken en om je gerust te stellen als je je een beetje down voelt. Het is eigenlijk een zeer gespecialiseerd orgaan zorgt voor afkoeling, smaak, voedsel- en wateropname, het genezen van wonden, en zelfs het schudden van handen.

Hoe kan één schijnbaar eenvoudig lichaamsdeel zoveel tot stand brengen? Laten we dat eens uitzoeken.

Anatomie van de hondentong

De tong van een hond is in feite één lange groep spieren, omhuld door gespecialiseerde epitheelcellen.

Hoewel het soms lijkt alsof ze er niet veel controle over hebben, heeft de tong van je hond in feite acht verschillende paren spiergroepen die op elk gegeven moment geactiveerd worden. Deze spieren worden bestuurd door vijf paar hersenzenuwen die via deze spieren rechtstreeks met de hersenen verbonden zijn.

Aan de onderkant van de tong zit een band van weefsel dat de tong naar beneden houdt, het frenulum genoemd. Een uniek kenmerk van de hondentong is een harde kraakbenige structuur, de lyssa, die van de voorkant naar de achterkant van de tong loopt, ongeveer in het midden van de tong.

Hoewel we niet helemaal zeker zijn van het doel van de lyssa, was het vroeger een zeer gewild middel tegen vele kwalen.

Wat maakt de kusjes van je hond extra slordig? Die verantwoordelijkheid krijgen vier paar speekselklieren die vlak onder het oog, de basis van het oor, net achter de kaakhoek, en net voor de kaakhoek liggen.

Alsof dat nog niet genoeg is, is het oppervlak van de tong zelf doorspekt met verscheidene kleine speekselklieren om een extra slijmerige tint te geven en te helpen bij de afkoeling.

Hondentongen kunnen in verschillende kleuren voorkomen, waarbij de meest voorkomende roze is.

Het is echter niet abnormaal om effen zwarte of zwarte klodders op de tong, het tandvlees en het dak van de bek te vinden.

Deze pigmenten betekenen niets, wat voor fabeltjes je ook gehoord mag hebben. Het is gewoon een verandering in het pigment op die plekken.

Het doel van een hondentong en zijn vele functies

Zoals je ziet is er veel meer aan de tong van je hond dan het ding dat vegen op je autoruiten achterlaat. Het is eigenlijk een heel complex en functioneel orgaan, zo functioneel zelfs dat het meer verschillende handelingen uitvoert dan enig ander orgaan in het lichaam, behalve de hersenen natuurlijk.

Hieronder een lijst van de toepassingen:

 • Smaak

  Zoals je misschien wel ervaren hebt zijn honden niet zo kieskeurig met eten als mensen. Waar een mens beschikt over tot wel 8.000 smaakpapillen, beschikt een hond over 1.700 smaakpapillen. Je hond is net als jij in staat zout, zoet, bitter en zuur te proeven, maar dus wel in mindere mate.

  Het hebben van veel minder smaakpapillen dan mensen kan verklaren waarom je hond soms liever afval eet dan z'n gewone hondenvoer. Deze verschillende smaakpapillen zijn gegroepeerd op verschillende delen van de tong.

 • Verkoelend

  Zonder de hulp van zweetklieren over hun hele lichaam, hebben honden een andere manier bedacht om zich af te koelen - hijgen.

  Als een hond hijgt, brengt hij lucht in zijn bek, omlaag over zijn tong en in de bovenste luchtwegen, waar het vocht verdampt.

  Het verdampte vocht koelt dan hun lichaamstemperatuur af. De sleutel tot dit proces is het vochtig houden van de mond door de hulp van alle speekselklieren.

 • Verzorging

  Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat de tong van je hond een beetje aan de ruwe kant is, dankzij papillen.

  Hoewel niet zo ruw als de tong van een kat, helpen de papillen bij de vachtverzorging door als een kam te werken wanneer een hond zijn vacht likt.

 • Eten en drinken

  De tong is de eerste spier in een rij van vele die helpen om voedsel naar de maag te brengen. Het dient ook als een soort schepje om water in hun bek te brengen.

 • Emoties uiten

  Of het nu een uitbundige begroeting is of een stille geruststelling, de tong van een hond is geweldig in het uitdrukken van elke emotie die hij voelt. Zie het als een kwijlende handenschudding of een natte arm om je schouders.

Waarom likken honden?

De hondentong is een verbazingwekkend orgaan. Het heeft veel meer taken dan alleen jouw gezicht en handen nat te maken. Laten we eens kijken naar enkele van de andere manieren waarop een hond dit gekke aanhangsel gebruikt.

 • Het is aangeleerd

  Moederhonden gebruiken likken als een manier om hun puppy's te stimuleren, eerst als pasgeborenen om hun eerste adem te laten halen, later om de ontlasting te stimuleren, en gedurende de hele puppytijd om ze schoon te houden.

  Het is ook een manier voor mama's om hun genegenheid voor hun pups te tonen en de pups aan hun mama.

 • Affectie

  Ze houden van je! Vergelijkbaar met een knuffel (meer een kus), is likken een teken van genegenheid. Honden zullen de mensen in hun leven likken, maar ook andere honden, katten, speelgoed, etc.

 • Harmonie in de roedel

  Bij wilde honden floreert een roedel niet als er geen harmonie is. Dat betekent dat elke hond zijn plaats moet kennen.

  Likken is een manier waarop ondergeschikte leden hun onderdanigheid aan de roedelleiders tonen, zodat iedereen met elkaar kan blijven opschieten.

 • Plezier

  De actie van likken maakt endorfines vrij in de hersenen van een hond en geeft hem een goed gevoel. Dezelfde opwinding die jij voelt als je sport of je hobby's beoefend, een soortgelijk effect voelt een hond bij het likken.

 • Verveling of angst

  Terugkomend op de endorfine-afgifte, kunnen honden die zich vervelen of angstig zijn, nerveus, noem maar op, zich tot likken wenden als een manier om te proberen zich beter te voelen.

  Soms kan dit soort likken overdreven zijn en eigenlijk destructief gaan werken, dus het is het beste om dit soort likken bij de wortel aan te pakken.

 • Gezondheidsproblemen

  Huidallergieën, dermatitis, artritis, of andere gezondheidsproblemen kunnen er de oorzaak van zijn dat een hond gaat likken.

  Het is hun manier om jeuk, pijn, of ongemak te verlichten. Dit soort likken is meestal erg gericht op de probleemplek en moet door een dierenarts behandeld worden.

Specifieke redenen waarom honden likken

We hebben zojuist een overzicht bekeken van de redenen waarom een hond kan likken, maar laten we nu eens in wat meer specifieke gevallen duiken.

 • Waarom likt een hond jou?

  Jij bent hun persoon aan wie ze bewondering, genegenheid en onderdanigheid willen tonen, omdat jij het centrum van hun hele wereld bent.

  Het kan ook een beetje met smaak te maken hebben, want onze huid kan een beetje zoutig zijn, en zout is een van de favoriete smaken van een hond.

 • Waarom Likken Honden Andere Honden?

  Ook dit gaat terug op ervaringen als pasgeboren puppy. De moederhond likt haar puppy's routinematig om ze schoon te houden, ontlasting aan te moedigen, en affectie te tonen.

  Puppy's herhalen vaak het gedrag van hun moeder als ze ouder worden, en soms kunnen die gedragingen bij hen blijven tot in de volwassenheid.

  Het likken van andere honden kan dus simpelweg een aangeleerd gedrag zijn dat nu een gewoonte is geworden. Honden zullen andere honden ook likken als een manier om genegenheid en onderdanigheid te tonen.

 • Likken honden in het wild?

  Wolven, coyotes, en andere wilde honden lopen vaak in roedels. Roedels vormen niet alleen een steungroep om te overleven, ze zijn ook een sociaal netwerk met een hiërarchisch systeem.

  Een van de manieren waarop de dieren met een lagere status de leiders van de roedel respect en onderwerping tonen is door ze te likken. Je kunt dit gedrag ook bij je huisdieren opmerken. Je onderdanige hond kan vaak je alfa-hond likken als een manier om respect te tonen.

 • Waarom likken honden zichzelf?

  Hoewel niet zo productief als katten, zijn honden eigenlijk zelfverzorgers. Ze gebruiken hun tong om losse haren, vuil en afval te verwijderen.

  Ze kunnen ook likken als ze een wondje of irritatie hebben, zoals bij huidallergie of artritis, als een manier om het ongemak te verzachten.

  Honden kunnen zich ook likken als ze zich angstig of nerveus voelen over iets, zoals alleen gelaten worden of als er onweer op komst is. Weet je nog dat endorfine vrijkomt?

 • Waarom likken honden aan hun poten?

  Als je hond uitsluitend aan zijn poten likt, kan dat te maken hebben met enkele gezondheidsproblemen.

  Pootlikken kan een teken zijn van huidallergieën of irritaties. Bij dit gedrag zie je meestal ook andere tekenen zoals jeuk op andere plaatsen van het lichaam, oorontstekingen, of een droge huid met roos.

  Honden kunnen ook aan hun voeten likken als ze artritische pijn ervaren. Artritis is ontsteking van de gewrichten, en het toeval wil dat de voeten vol zitten met gewrichten. Het likken kan een manier zijn om te proberen dat ongemak te verzachten of de aandacht op het probleem te vestigen.

  Angst is een andere reden dat honden aan hun poten zullen likken. Sommige honden ervaren angst die zich kan uiten in neurotische neigingen zoals overdreven likken waarbij de poten het gemakkelijkst te bereiken zijn.

 • Waarom likt mijn hond overal aan?

  Bij sommige honden lijkt het wel of hun tong overuren maakt, ze likken alles af. Meubels, tapijt, gras, stenen, van alles en nog wat.

  Zo likken kan gewoon een manier van een hond zijn om zijn wereld te verkennen, tenslotte is smaak een van de vijf zintuigen die we allemaal gebruiken om onze omgeving uit te pluizen.

  In sommige gevallen kan dit likken echter wijzen op een van die neurotische gedragingen waar we het net over hadden, of zelfs op verveling. Het is geen geheim dat sommige honden veel energie hebben en die opgekropte energie constructief moeten verbranden, anders wordt ze gebruikt voor andere activiteiten zoals likken.

  Een andere mogelijkheid om alles te likken is een aandoening die pica heet, waarbij honden hunkeren naar niet-voedingsvoorwerpen. Pica kan een gevolg zijn van ontbrekende voedingsstoffen in het dieet van je hond of gewoon te weinig voedsel.

  Pica komt voor bij honden die op dieet zijn, omdat ze niet tevreden zijn met het eten van kleinere hoeveelheden voedsel. Als het likken van levenloze voorwerpen door je hond overmatig is, ga dan naar je dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Is het likken van mijn hond onhygiënisch?

Over gezondheidsproblemen gesproken, je hebt misschien weleens gehoord dat de mond van een hond schoner is dan die van een mens, maar dat is niet waar. Tenzij je de tanden van je hond even ijverig poetst als je die van jezelf, is het verre van een schone omgeving.

Wel is het waar dat hondenspeeksel enkele antibacteriële eigenschappen heeft, maar er zitten nog steeds heel wat ziektekiemen in. Hoewel het misschien moeilijk is om werkelijk een infectie op te lopen door door je hond gelikt te worden, is het beslist niet zo ongevaarlijk als de meesten van ons willen geloven.

Een Hondenbek herbergt bacteriën die ons lichaam normaal niet heeft en waar het geen afweer tegen heeft. Laten we bovendien niet vergeten dat als een hond je likt, het meestal niet alleen hun tong is die met je in contact komt. Vaak maken ook hun neus en snuit deel uit van de handeling.

We weten allemaal hoe goed honden zijn in het steken van hun neus waar die niet hoort. Dus kunnen mogelijk schadelijke ziektekiemen zowel door de neus en snuit als door de tong aan je worden doorgegeven.

Hoe voorkom je ongewenst likken van je hond

Als door je hond gelikt worden niet je ding is, zijn er dingen die je kunt doen om het te stoppen.

Je hond kan om veel redenen likken, dus het is eerst belangrijk die oorzaak vast te stellen door een dierenarts eventuele medische redenen te laten uitsluiten.

Als het likken van je hond gewoon te maken heeft met genegenheid voor jou, kun je het met het meeste succes stoppen door het te negeren. Dat betekent weglopen als je hond je begint te likken. Als jij er niet bent om te likken, krijgen ze de plezierige sensatie niet.

In geen geval wil je je hond op enige wijze berispen of straffen voor het likken, maar verwijder je jezelf gewoon uit de situatie. Geef ze alleen aandacht als ze niet aan het likken zijn. De meeste honden zullen snel het verband leggen en je alleen likken als ze te opgewonden zijn om zich te herinneren dat je het niet leuk vindt.

Conclusie

Honden en likken lijken hand in hand te gaan en dat is geen verrassing. De tong van een hond is een wonderlijk orgaan dat in staat is veel belangrijke taken uit te voeren. Een van die taken is likken.

Of je nu in bent voor het uitwisselen van hondenkusjes of niet, likken is een volkomen normaal gedrag, zolang het niet tot het uiterste wordt doorgevoerd.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.