Alles over Raskatten: Europese Korthaar

Alles over Raskatten: Europese Korthaar

De Europese Korthaar

Wanneer we het over katten hebben, is de kans groot dat we ons automatisch de alom bekende huis, tuin- en keukenkat voor de geest halen. Zoals de Engelse ontbijt thee bekend staat als de ‘gewone thee’, wordt de Europese korthaar namelijk ook wel gezien als de ‘gewone huiskat’ van Europa.

Dit betekent niet dat alle ‘standaard’ uitziende huiskatten onder dit ras vallen. Om tot het ras te behoren is namelijk een stamboom vereist. Heeft jouw huiskat geen stamboom? Dan heb je waarschijnlijk met een alledaagse, rasloze huiskat te maken.

De Europese korthaar is erg populair in heel Europa en in het bijzonder in Scandinavië. Wist je dat Finland de hedendaagse vorm van deze kat zelfs tot de Nationale kat van Finland heeft benoemd? Het zal je, gezien de populariteit van deze kat in Europa, misschien verbazen dat de Europese korthaar in de rest van de wereld vrij zeldzaam is.

Europese korthaar raskat

Geschiedenis

De Europese korthaar loopt al erg lang op deze aardbol rond. Ze dook voor het eerst op in het Romeinse rijk, waar ze hoofdzakelijk werd ingezet als muizenvanger. Tijdens haar reis door Europa met de Romeinse veroveraars won deze kat snel aan populariteit. Binnen de kortste keren werd ze dè standaardoplossing tegen muizen en ander ongedierte voor menig huishouden in heel Europa.

In 1982 werd in Zweden door middel van een selectief fokprogramma de huidige vorm van de Europese korthaar gekweekt. De selectie bestond uit rasloze katten met een vriendelijk en gemakkelijk karakter. In 1992 werd het ras officieel erkend door de Fédération Internationale Féline (FIFe).

Karakter

Één van de karaktereigenschappen die deze kat tot een zeer gewilde metgezel maken is de zachtaardige persoonlijkheid. De Europese korthaar wil het haar baasje graag naar de zin maken en brengt dan ook met veel plezier tijd met haar baasje door.

Ze vindt het verder heerlijk om haar omgeving te verkennen en geniet er dan ook van als ze regelmatig naar buiten mag. Dit is echter geen must. Deze kat speelt graag, dus het is raadzaam om genoeg speeltjes in huis te hebben om haar bezig te houden.

Voor nieuwe katteneigenaren is de Europese korthaar de ideale eerste kat. Dankzij haar hoge aanpassingsvermogen en haar relatief gemakkelijke persoonlijkheid kun je namelijk niet veel verkeerd doen bij deze kat. Ook qua onderhoud is deze kat een makkelijk dier. Dankzij de korte vacht kun je volstaan met ongeveer één borstel sessie per week.

Europees korthaar kat

Uiterlijk

De Europese korthaar komt voor in bijna alle verschillende kleuren en kleurencombinaties. De ogen kunnen geel, groen, of oranje zijn. Als de kat wit is, kan het ook voor komen dat de ogen blauw zijn, of dat de kat twee verschillende kleuren ogen heeft.

Ze heeft een vrij rond gezichtje (maar niet zo rond als het gezicht van haar Britse zus, de Britse korthaar). Haar vacht is kort, dik en mooi glanzend.

Deze kat heeft een gemiddeld formaat, maar heeft een bovengemiddeld gespierde bouw. De mannetjes kunnen vrij groot worden. Kortom, ben je op zoek naar een zeer loyaal maatje dat zichzelf ook prima kan vermaken? Dan is de Europese korthaar een perfecte match voor jou.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.