Alles over Raskatten: Britse Korthaar

Alles over Raskatten: Britse Korthaar

De Britse korthaar

Aangezien wij Nederlanders echte wangenknijpers zijn, kun je je voorstellen dat we deze kat, met haar dikke kop en ingedrukte snoet, maar moeilijk kunnen weerstaan. Het is dan ook geen verrassing dat dit één van de meest populaire huiskatten van het land is. Niet alleen het grote hoofd van deze kat heeft onze harten veroverd, het gemakkelijke karakter van deze kat maakt ons ook erg blij. De Britse korthaar kan goed met anderen opschieten en kan zonder problemen alleen gelaten worden. Je hebt er dus geen omkijken naar!

Geschiedenis

De Britse korthaar is één van de oudste kattenrassen ter wereld. Zij vindt haar oorsprong in de Romeinse provincie Britannia (nu Engeland en Wales). Tijdens de Romeinse bezetting van Britannia, werd deze kat namelijk ingezet als beschermer van het voedsel. Muizen, ratten en andere voedsel stelende knaagdieren hadden geen schijn van kans tegen dit vaak vadsigere beest.

Eeuwenlang was de Britse korthaar de standaard straatkat van Groot Brittannië. De allereerste kattenfokker, genaamd Harrison Weir, heeft de Britse korthaar zoals we haar nu kennen gekweekt. Zijn selectieve fokprogramma was gericht op de mooiste straatkatten van Groot Brittannië. De eerste Britse kortharen waren blauwgrijs van kleur. Hoewel dit nog steeds de meest voorkomende kleur is voor dit kattenras, zijn er inmiddels ook veel andere kleuren en kleurcombinaties bijgekomen.

De kat werd zeer populair en is zelfs het model geweest voor de beroemde illustraties (door John Tenniel) van de Cheshire cat uit Alice in Wonderland door Lewis Caroll.

Karakter

De Britse korthaar staat erom bekend dat zij zeer gemakkelijk in de omgang is. Het is een zeer tolerante kat die met zowel mensen als huisdieren goed kan opschieten.

Verder is het een prettige metgezel die niet al te veel aandacht en zorg opeist, maar die evengoed erg sociaal is. Ze vindt het heerlijk om bij je in de buurt te zitten, maar is ook erg gesteld op haar persoonlijke ruimte. Ze zal dus niet zo snel bij je op schoot springen, maar rent ook zeker niet constant voor je weg.

De Britse korthaar wordt niet snel angstig en kan zichzelf prima vermaken. Als je dus veel van huis bent, is dat voor deze kat geen enkel probleem.

Uiterlijk

De Britse korthaar is een kat met veel rondingen. Buiten het ronde, meloenachtige hoofd, zijn de pootjes, de romp en de punt van de staart ook rond.

De vacht van deze kat is kort, maar zeer dichtbehaard. Wist je dat van alle kattenrassen, dit ras de meeste haren heeft per vierkante centimeter? Het zal je dan ook niet verbazen dat de haren, ondanks de korte lengte, evengoed erg kunnen klitten. Het wordt daarom aangeraden om de vacht van deze pluizenbol regelmatig te borstelen. De Britse korthaar laat dit met veel plezier toe. Een prachtige kans voor een hechtingsmoment tussen jou en je geliefde huisdier.

Britse korthaar kittens hebben vaak een lichte tabby (gestreepte) vacht. Wanneer ze eenmaal volwassen worden is dit meestal verdwenen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Kortom is deze kat een prima metgezel voor mensen die graag samen alleen zijn. Als je graag een maatje wil hebben die je ook vaak genoeg met rust laat, biedt deze kat je namelijk de perfecte balans.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.