5 tips om je kat actief en in beweging te houden

5 tips om je kat actief en in beweging te houden

Wat zijn de beste manieren om je katten actief en in beweging te houden zodat ze niet te passief worden? Hier zijn een aantal tips om het activiteitsniveau van je kat op peil te houden.

Een hond actief houden met een wandeling of spelletje apporteren is vanzelfsprekend en het is daardoor vrij makkelijk om ze fit te houden. Maar als het op katten aankomt, beseffen veel mensen niet de waarde van lichaamsbeweging.

Veel dierenartsen raden katten workouts aan om katten tot op hoge leeftijd gezond te houden. En hoewel een kat niet altijd zo actief zal zijn als een hond, zijn er toch een paar strategieën die je kunnen helpen je kat actief en beweeglijk te houden.

Hieronder 5 tips om je katten zo lang mogelijk actief te houden:

1. Houd voldoende speelgoed in de buurt

Omdat katten de neiging hebben veel meer op zichzelf te zijn dan honden, is de beste strategie om katten op te voeden ze veel mogelijkheden te geven in de vorm van speelgoed.

Dat hoeven niet eens geavanceerde speeltjes uit te zijn. Dierartsen zeggen dat je alledaagse simpele kattenspeeltjes kunt gebruiken om katten tot lichaamsbeweging aan te moedigen. Denk aan een een visspeeltje die gaat spartelen bij aanraking, of een interactief spel dat jouw kat zowel fysiek als mentaal bezighoudt.

2. Plezier met lasers

Over spelen gesproken, weinig dingen zullen je kat meer vermaken - of sneller laten bewegen - dan een simpele laser. 

Laserspeeltjes zijn vaak enorm vermaak voor katten, zo kun je gebruik maken van een kleine handlaser om je kat alle kanten op sturen, of je kunt gebruik maken van een automatisch laserspeeltje dat met tussenpozen aangaat om je kat te vermaken.

Het is goed om het spelen met een laser op te volgen met echt speeltje zoals bijvoorbeeld een hengel die de kat daadwerkelijk kan vangen, om frustratie over het nooit kunnen vangen van de lichtstraal te voorkomen.

Daarnaast is het ook belangrijk om op te letten dat je nooit de straal direct in de ogen van de kat schijnt.

3. Kattentorens 

De meerlaagse kattentorens die je tegenwoordig vaak ziet zijn een andere goede manier om ervoor te zorgen dat je kat voldoende plekjes heeft om te spelen en plaatsen om te klimmen voor een goede workout.

Krabtorens beschikken vaak over meerdere lagen die voorzien zijn van speeltjes en touwtjes waar je kat lol mee kan hebben.

Een handige tip is om kleine traktaties in verschillende delen van de toren te plaatsen om klimmen en spelen aan te moedigen.

4. Hengels

Dit is een geweldige kattenoefening en een goede aansluiting op de laser. Gebruik een van de flexibele hengel-achtige speeltjes met een veer, muis, of andere afleiding aan het uiteinde.

Interactief spel met een staf- of hengelspeeltje is een fantastische oefening. Meestal super grappig, en enorm plezierig voor de grote jager in je kleine kat.

Je kunt het uitdagender maken door mee te rennen en het speeltje snel op en neer te bewegen om de intensiteit van de oefening te verhogen. Zorg ervoor dat je je kat na het spelen beloont met en snack of traktatie zodat je kat de activiteit gaat associeren met positieve stimulans.

5. Neem je kat mee naar buiten

Alhoewel niet elke kat hier fan van is, kun je met de juiste training en de juiste uitrusting je kat verleiden om met een riem en een tuigje buiten te wandelen, net zoals honden dat doen.

Wandelen aan de lijn is fantastisch als je je kat zover kunt krijgen dat hij het tuigje en de riem verdraagt. Zorg ervoor dat je een tuigje gebruikt dat gemaakt is van zacht materiaal om je kat comfort te geven, en goede ingebouwde riempjes zodat je kat wel goed vastzit.

Het is belangrijk dat het tuigje goed past zodat je kat zich er niet uit kan wrikken als hij of zij op straat ergens van schrikt en in paniek raakt.

Jonge katten zijn makkelijker te trainen, maar in alle gevallen vergt het geduld en doorzettingsvermogen. Laat ze eerst wennen aan het tuigje, bevestig dan de riem en laat ze dan even vrij bewegen om eraan te wennen. Pak vervolgens de riem op en zet er een beetje druk op.

Het kan een week of twee duren voor ze echt op hun gemak zijn, hoewel sommige katten er gelijk aan kunnen wennen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.