5 tips om je hond actief en in beweging te houden

5 tips om je hond actief en in beweging te houden

Wat zijn de beste manieren om je hond (en ook jou!) actief en in beweging te houden? Hier zijn vijf tips van experts om je hond fitter en gezonder te krijgen!

Laten we eerlijk zijn, voldoende beweging krijgen is voor de meeste moeilijk, en dat geldt ook als het om onze huisdieren gaat.

De hoeveelheid lichaamsbeweging die je hond nodig kan hebben varieert, afhankelijk van leeftijd, grootte en ras, maar de meeste honden hebben meer beweging nodig dan ze daadwerkelijk krijgen, vooral tijdens de koudere maanden wanneer we allemaal liever binnen blijven.

Raadpleeg je dierenarts voor richtlijnen over hoeveel beweging je hond zou moeten krijgen om in topconditie te blijven, en maak dan een plan om je hond meer pep in de pas te geven.

Experts zeggen dat spelen en actieve beweging de sleutel zijn om onze viervoeters gezond te houden. Er is net als bij mensen een sterke correlatie met overgewicht bij huisdieren als ze weinig bewegen en meer eten.

Logischerwijs horen overmatige calorieën verbrand te worden. Gebeurt dit niet, dan wordt het omgezet in vet, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Er wordt zelfs geschat dat tot 50 procent van de honden en katten in dit land te zwaar zijn of, erger nog, obesitas hebben. Het is belangrijk om je huisdier in beweging te krijgen."

Wat zijn de beste manieren om je hond actief en in beweging te houden?

1. Varieer je wandelroute

Als je met je hond wandelt, wissel de route dan af en toe af om het voor jullie beiden interessanter te houden.

Probeer eens een paar extra paadjes of extra blokken aan je wandeling toe te voegen. Profiteer van elke mogelijkheid om om de afstand langer te maken dan je hond normaal gesproken gewend is. 

Een handige tip is om een stappenteller te gebruiken om de progressie bij te houden en doelen te stellen voor meer stappen. Bovendien is het ook een goede motivator voor jezelf om die extra stappen te pakken!

2. Voer het tempo op

In plaats van een ontspannen wandelingetje te maken, loop je met een doel, alsof je ergens op tijd probeert te komen.

Zo wordt het een goede cardio training voor jullie beiden. Begin rustig aan, probeer de eerste 5 minuten sneller te wandelen, gevolgd door 5 minuten langzamer, tot jullie allebei gewend zijn aan het snellere tempo.

Schakel verschillende familieleden of vrienden in om mee te gaan voor gezelschap of wissel de wandelingen af om het wandeltempo dat je hond ervaart te variëren.

3. Neem vrienden mee

Je hebt meer kans om van regelmatige wandelingen te genieten en bovendien de lengte van je wandelingen te verlengen als je van sommige van je wandelingen een sociale gelegenheid kunt maken, of je vrienden ook honden hebben of niet.

In plaats van met iemand af te spreken voor koffie of een drankje, spreek dan met hem of haar af voor een wandeluitje met de honden.

4. Maak tijd voor actief spel

Laat je hond lekker spelen! Besteed wat extra tijd aan het aanmoedigen van actief spel, zoals je hond speeltjes terug laten brengen na het gooien, ook wel bekend als apporteren.

Je kunt je hond laten apporteren in een park in de buurt of gewoon in je tuin, als je genoeg ruimte hebt voor je hond om rond te rennen. Dit kan bijvoorbeeld met de Vliegende Schijf Toy

Deze activiteit is een geweldige manier om het uithoudingsvermogen te vergroten en je hond in conditie te houden. Bovendien is een actieve speelsessie waarbij je hond super enthousiast is voor jullie allebei leuk.

Interactief spel zoals apporteren stimuleert gezonde beweging en cardiovasculair uithoudingsvermogen voor honden en hun eigenaar, vooral omdat activiteit en beweging over het algemeen afneemt als het buiten kouder wordt.

Laten apporteren is ook een effectieve manier om te helpen bij het trainen en ontwikkelen van positief gedrag bij puppy's of pas geadopteerde pluizenvrienden.

5. Train hun hersenen

Maak een hindernisbaan in je tuin of gebruik puzzelspelletjes om je hond mentaal actief te helpen houden. Dit kan de verveling verlichten voor honden die veel tijd in hun eentje doorbrengen.

Op welke stimulans je hond het beste reageert is ook afhankelijk van het ras van je hond. Sommige rassen zijn geboren voor hindernisbanen en genieten er volop van, terwijl anderen weer meer baat hebben bij een spelletje.

Onderzoek waar jouw hond het meeste plezier uit haalt zodat je nieuw speelgoed en activiteiten kunt vinden waar je hond dol op zal zijn. Voorbeelden kunnen zijn verstoppertje spelen, ze hun reukzin laten gebruiken om traktaties te vinden, of achter bellen van een bellenblaas aanrennen.

    Conclusie

    Tijd doorbrengen met je hond is niet alleen leuk en een fantastische stressverlichter voor jullie beiden, maar het versterkt ook de band tussen mens en dier. Geef je huisdier gezonde lichaamsbeweging die elke hond nodig heeft en ook je dierbare pluizenvriend zal gelukkiger zijn. 

    Terug naar blog

    Reactie plaatsen

    Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.