12 Voordelen van het hebben van een kat

12 Voordelen van het hebben van een kat

Er zijn genoeg redenen waarom het hebben van een kat als huisdier gunstig is. Of je nu kiest om een kat uit een asiel te adopteren, er een van de straat te redden, of er gewoon een te kopen, er is een punt waarop je beslist of je wel of geen pluizige metgezel in huis gaat halen.

Het is een keuze die je niet licht moet nemen. Het leven is hectisch, huisdieren zijn een big deal, en je weet niet eens zeker of je het wel leuk gaat vinden! 

Maar maak je geen zorgen; wij zullen de twijfel uit je beslissing halen. Hieronder een lijst met voordelen van het hebben van een kat, zodat je een wijze en weloverwogen beslissing kunt nemen over de vraag of je al dan niet een pluizige vriend in je huis zal uitnodigen (het antwoord is ja!).

Vraag het echter aan elke kattenouder, en ze zullen je vertellen dat de voordelen van het hebben van een kat de nadelen veruit overwint. Lees maar mee!

1. Gezelschap

Een eigenschap die normaal voorbehouden is aan honden, is gezelschap eigenlijk een van de grootste voordelen van het hebben van een kat.

Hoewel ze hun vriendschap op een andere manier tonen dan honden doen, hebben katten het vermogen om een sterke band met hun baasje te scheppen. Banden die sterk genoeg zijn om zelfs menselijke vriendschappen te evenaren.

Katten zorgen voor warmte en gezelligheid, en als bonus zijn ze geweldige luisteraars. Door dit gezelschap kunnen katten een helende vriendschap bieden die ons door de moeilijkste tijden heen loodst.

Van breuk op de middelbare school tot het verlies van een geliefde, je pluizige vriend in de buurt hebben is troostend en geruststellend. Ze verminderen het gevoel van eenzaamheid en bieden ons een veilige plek om onszelf te zijn zonder oordeel.

2. Vermindering van stress en angst

De manieren waarop katten in staat zijn om stress bij de mens te verminderen zijn zowel lichamelijk als geestelijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat katten daadwerkelijk in staat zijn de bloeddruk bij hun baasjes te verlagen. Dit helpt op zijn beurt de algemene stress en angst te verminderen.

Bovendien kan alleen al de aanwezigheid van een kat je stemming verbeteren. Wie heeft niet dat moment gehad dat hij op zijn dieptepunt zat en toen een schattig dier zag? Het is bijna een directe shot endorfine naar de hersenen.

Door je eigen kat te hebben, krijg je dit voordeel 24/7. Door hun niet onconditionele gezelschap en knuffeligheid, kunnen katten zelfs de meest gespannen persoon doen ontspannen.

3. Minder risico op hartziekten en beroertes

Dacht je dat angstvermindering het enige medische voordeel was van het hebben van een kat? Dan zal ik je verbazen.

In verschillende onderzoeken hebben wetenschappers aangetoond dat kattenbezitters een verminderd risico hebben op hartziekten en een verminderd risico op een beroerte, vergeleken met controlegroepen die geen kat hadden.

Dit wordt toegeschreven aan het stressvermindering aspect dat katten bieden. Katten zijn dus in staat om op lange termijn medische voordelen te bieden vanwege de mentale rust die ze brengen.

Wetenschappers hebben keer op keer aangetoond hoezeer onze geestelijke gezondheid samenhangt met onze lichamelijke gezondheid, en dit is daar een groot voorbeeld van. Door ons mentaal koel en kalm te houden, houden katten ons ook lichamelijk gezond.

4. Verbeterde slaap

Een kat hebben die 's nachts bij je slaapt is vergelijkbaar met het hebben van een white noise machine en kacheltje in één. En niet te vergeten, ze zijn ook nog eens knuffelig, zacht, harig en schattig.

De meeste kattenouders melden dat 's nachts slapen met hun kat zelfs vrediger is dan slapen naast een ander persoon. Hoewel dit helemaal afhangt van de individuele kat en zijn vermogen om de hele nacht rustig te slapen, kunnen katten de slaap van hun eigenaar sterk verbeteren.

Wie wil er nu geen donzige vriend om 's nachts mee te slapen? Tja, ze kunnen je wakker maken door op je borst te gaan zitten en aan je gezicht te krabbelen, maar om eerlijk te zijn zou ik dit altijd nog verkiezen boven een luide wekker.

5. Spinnen werkt helend

Herinner je je die white noise machine waar we het over hadden? Dit helpt ook overdag. Naast de kalmerende voordelen die spinnen heeft door het alleen maar te horen, gebeurt er ook veel onder de oppervlakte.

Wanneer katten spinnen, creëert het geluid een trilling die optreedt bij een frequentie van 25 hertz. Wanneer mensen genezen na een verwonding, hebben wetenschappers ontdekt dat het blootstellen van de gewrichten, botten en spieren aan frequenties binnen het bereik van 18-35 HZ een positief effect hebben op de beweeglijkheid van deze lichaamsdelen.

Hierdoor staat spinnen nu centraal in wetenschappelijke studies naar hoe dit verschijnsel inderdaad de genezing van mensen kan verbeteren.

6. Vermindering van allergieën

Dit klinkt misschien onlogisch, maar het bezitten van katten kan daadwerkelijk je risico op allergieën verminderen.

Dit geldt specifiek voor jonge kinderen. Degenen die op jonge leeftijd werden blootgesteld aan meerdere huisdieren binnen het huishouden hadden een verminderd risico op allergieën, zowel voor huisdieren als voor andere allergenen.

Als je jonge kinderen hebt of verwacht, kan het een goed idee zijn om een kat (of twee) te nemen om je kinderen al vroeg bloot te stellen en zo hun risico in de toekomst te verminderen. 

7. Actiever leven

Katten houden je actief. Ze hebben misschien niet zo'n groot effect als honden omdat je ze niet uit hoeft te laten, maar gewoon het proces van het bezitten van een kat betekent dat je wat actiever blijft.

Spelen met je kat, naar buiten gaan om eten, kattengrit of speelgoed voor ze te kopen, in de tuin met ze rondhangen - al deze activiteiten houden je in beweging en houden je gezond.

Daarnaast kun je zelfs een kattentuigje gebruiken om samen met je kat buiten rond te lopen.

8. Minimaal onderhoud

Vergeleken met andere huisdieren vereisen katten vrij weinig onderhoud. Afgezien van voeding, kattenbakonderhoud en geregelde dierenarts bezoekjes hebben katten niet zoveel onderhoud nodig.

Dit verschilt natuurlijk ook per individuele kat, maar in het algemeen zijn katten veel makkelijker te verzorgen dan hun hondse tegenhangers. Ze hebben geen wandelingen nodig of constante aandacht, en bovendien maken ze zelfs zichzelf schoon.

Sterker nog, als je ze gewoon de hele dag laat slapen, hebben ze dat waarschijnlijk liever. Geef ze gewoon een warme schoot om op te slapen, en je zit goed.

9. Fascinerend brein

Leden van de katachtige familie zijn zeer intelligent. Leeuwen, tijgers, luipaarden - ze gebruiken allemaal hun inherente intellect om beslissingen te nemen over voedsel, onderdak en veiligheid.

Dit is niet anders voor de moderne huiskat. Een van de coolste voordelen van het hebben van een kat is dat je getuige kunt zijn van hun unieke intuïtieve brein. Als je een buitenkat hebt, zul je dit terugvinden in hun ongelooflijke vermogen om altijd de weg naar huis te vinden.

10. Fotogeniek en grappig

Als je aan fotografie doet of ook gewoon 50 foto's per dag maakt op je telefoon net als ik, dan zul je blij zijn te weten dat katten zeer getalenteerde modellen zijn. Mijn camerarol staat vol met duizenden foto's en filmpjes van mijn kat. Variërend van de gekste posities tot modelachtige poses. Het toppunt is een filmpje waarin ze een meter hoog in de lucht springt bij het schrikken van een komkommer die op de grond ligt.

Ze doen de grappigste dingen, de schattigste dingen en de vreemdste dingen. De foto en filmmogelijkheden zijn eindeloos!

11. Een vriend voor andere huisdieren

Als je al een hond of ander huisdier in huis hebt, kan het adopteren van een nieuwe kat een prachtige optie zijn om je andere huisdier gestimuleerd en gelukkig te houden.

In mijn huis hebben we zowel een hond als een kat. Hoewel mijn kat in het begin misschien een beetje sceptisch was (kun je het hem kwalijk nemen?), zijn ze nu de beste vrienden en niet meer uit elkaar te houden.

12. Vreugde en geluk

Uiteindelijk is het beste en schitterendste voordeel van het hebben van een kat dat ze ons gelukkig maken.

Het verzorgen van een ander leven is op zich al enorm mooi. Het is een heerlijk gevoel om verantwoordelijk te zijn voor een huisdier en ervoor te zorgen dat ze een gelukkig leven leiden.

Op zijn beurt helpt dit jou om ook een gelukkig leven te leiden. En katten zijn schattig, slim, sluw, speels en grappig. Ze in de buurt hebben zal je algehele levensvreugde vergroten.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.