Zijn katten therapeutisch voor senioren?

Katten geven mensen enorme comfort en troost, en daarom bieden ze zoveel therapeutische voordelen voor senioren.

Iedereen die zijn huis deelt met een kat - of welk huisdier dan ook - weet hoe therapeutisch dieren kunnen zijn op dagelijkse basis. Ze kunnen je vreugde, gelach en troost brengen, en ze houden je gezelschap als er niemand anders in de buurt is.Ā En dan hebben we het nog niet eens over al die onvoorwaardelijke liefde die ze graag over je uitstorten.

Mensen van alle leeftijden, inclusief kinderen,Ā zouden het er mee eens zijn dat het hebben van eenĀ kattenvriend in de familie hun leven verrijkt. Maar oudere mensen in het bijzonder, kunnen echt baat hebben bij het hebben van een kat. Hier zijn een paar redenen waarom katten therapeutisch kunnen zijn voor senioren.

Katten geven ouderen iets om voor te zorgen

Ouderen kunnen er baat bij hebben om iemand te hebben om voor te zorgen, en een kat kan de perfecte oplossing zijn. Nadat hun kinderenĀ het huis zijn vervlogen en een eigen gezin hebben gesticht, blijven senioren vaak alleen achter, maar een gezelschapsdier kan hen voorzien van een positieve dagelijkse verantwoordelijkheid die hen alert en actief houdt.

Gerelateerd: Het belang van omgevingsverrijking voor katten

Met andere woorden, een kat (of katten) kan een oudere persoon of een ouder echtpaar een gevoel van doel geven. En omdat veel senioren alleen wonen, kunnen huisdieren hen het gezelschap bieden dat ze nodig hebben, zodat ze zich minder snel vervelen, depressief of eenzaam worden. En het maakt niet uit wat de leeftijd van het huisdier is, want van kittens tot seniorkatten kunnen ze allemaal heel leuk zijn en vol liefde en loyaliteit.

De gezondheidsvoordelen van een kat

Senioren kunnen veel liefde en aandacht krijgen van gezelschapsdieren. Net als honden tonen katten hun genegenheid op verschillende manieren, van tegen je aankruipen als het bedtijd is tot in de buurt blijven terwijl je een maaltijd bereidt in de keuken. En wat interessant is, is dat deze interacties het welzijn op verschillende manieren kunnen bevorderen.

Studies hebben aangetoond dat huisdieren, waaronder katten, een groot aantal gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verlagen, stress te verlichten en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Zelfs het spinnen van een kat kan helend zijn voor het menselijk lichaam, en simpelweg het aaien van een pluizenbeestje kan helpen om een gevoel van kalmte teweeg te brengen, waardoor gevoelens van angst, depressie en eenzaamheid verminderen. Plus, naast het knuffelen en het warm houden van jou, kan het hebben van een eigenzinnig katje in de buurt ook helpen omĀ je humeur te verbeteren.

In het algemeen kan een leven met een kat een senior helpen zich mentaal, emotioneel en fysiek beter te voelen. En als je een kat adopteert uit een opvang of asiel, kan die simpele daad je ook een geweldig gevoel geven omdat je levens helpt redden en een belangrijke rol speelt in het helpen van dieren. Het is dus zeker het overwegen waard om een kat in huis te nemen als je een senior bent die meer gezelschap, een doel en gelach inĀ je dagelijks leven wil.

Katten zijn gemakkelijk te verzorgen

Omdat katten over het algemeen weinig onderhoud vergen, zijn ze een geweldige optie voor elke senior die een harige metgezel wil hebben die hij of zij zich eigen wil maken. Katten die alleen binnenshuis leven kunnen een constante bron van genegenheid zijn, en ook vermakelijk als ze met hun speeltjes spelen. En schootkatten zijn meer dan tevreden als ze gewoon in de buurt van hun baasje zijn, spinnen en geaaid worden.

Elk type huisdier kan nuttig zijn, maar alsĀ je een senior bent die niet in staat is om met een hond te gaan wandelen, is een kat alsĀ metgezel misschien een betere keuze. Met een paar benodigdheden, zoals een kattenbak, kommetjes, speeltjes, krabpalen en bedjes, kan een kat zich al snel thuis gaan voelen. Tenzij je je kat mee naar buiten wilt nemen (bijvoorbeeld voor een wandeling aan de lijn, in een kattenhok of buitenverblijf, of voor een wandeling in een wandelwagen), hoeft dat niet.

Dit alles betekent dat het toevoegen van een kat aanĀ je levenĀ je routine niet te veel hoeft te veranderen alsĀ je dat niet wilt. Maar als je nieuwe manieren wilt vinden om actiever te zijn terwijl je tijd doorbrengt met je huisdier, kun je dat zeker doen met een kat. Het is aan jou, dus rekening houden metĀ jouw levensstijl, voorkeuren en activiteitenniveau kanĀ jeĀ helpen de ideale harige vriend te vinden.

De juiste kat voor senioren kiezen

Katten van alle leeftijden kunnen een leuke metgezel zijn, dus senioren kunnen beslissen of ze voor een kitten, een volwassen kat of een senior kat gaan.

Er zijn verschillende dingen om over na te denken als het gaat om de zorg voor katten in verschillende fasen van hun leven. Een volwassen kat zal bijvoorbeeld al op veel manieren getraind zijn, terwijl een kitten nog veel zal moeten leren. Een oudere kat kan de perfecte metgezel zijn vanwege haar rustige karakter, maar oudere katten kunnen ook al gezondheidsproblemen of mobiliteitsproblemen hebben of ontwikkelen, waardoor ze misschien wat meer zorg of aandacht van de dierenarts nodig hebben. Door dit soort dingen in gedachten te houden, kan iemand een katachtige metgezel mee naar huis nemen die precies goed is voor zijn of haar levensstijl.

AlsĀ je een senior inĀ je leven wilt helpen de ideale metgezel te vinden, kan het adopteren van een oudere kat de juiste oplossing zijn. BezoekĀ je plaatselijke asiel, want volwassen katten zijn altijd op zoek naar een thuis. Nogmaals, deze dieren zijn rustiger en net zo lief en liefdevol als kittens, maar ze zijn al getraind en ze hebben al gevestigde persoonlijkheden. Een kitten, aan de andere kant, kan te onstuimig zijn en kan te veel training vereisen voor een senior om mee om te gaan. Bovendien kan het adopteren van volwassen en oudere kittens hun leven redden voordat ze worden geĆ«uthanaseerd.

Over diergeneeskundige zorg en de toekomst

Sommige senioren zijn bezorgd over de mogelijkheid dat ze op een dag niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen, en hun kat achterlaten, en dit kan hen ervan weerhouden om zelf een kat te adopteren. Het is altijd een goed idee om een plan te hebben voor huiskatten, zoals een familielid of vriend die ze adopteert, voor het geval dat ze moeten worden herplaatst.

Op het gebied van diergeneeskundige zorg zijn er mobiele diensten die de broodnodige onderzoeken en behandelingen kunnen bieden aan kittens van senioren die geen auto hebben of die moeite zouden hebben hun katten te vervoeren. Een andere optie is om een familielid of vriend te laten helpen met een bezoekje aan de dierenarts.

Senioren en katten: Een perfecte match

OfĀ je nu een senior bent of een senior kent die van dieren houdt en baat zou kunnen hebben bij het verzorgen van een huisdier, het is duidelijk dat katten een goede keuze kunnen zijn. Over het algemeen zijn kittens geweldige metgezellen voor mensen van alle leeftijden, en ze kunnen geweldige huisdieren zijn voor ouderen omdat ze de levenskwaliteit van een senior kunnen helpen verbeteren terwijl ze eindeloze hoeveelheden geluk en liefde in elk huis brengen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.