Worden honden jaloers? Alles over jaloezie-agressie bij honden

Worden honden jaloers? Alles over jaloezie-agressie bij honden

Het maakt niet uit hoe lang je je hond hebt, of hoe lief je hond is. Wanneer je een nieuw iemand in je leven brengt komt er vaak een moeilijke aanpassingsperiode voor je hond.

Zelfs al is deze nieuwe persoon super vriendelijk en liefdevol tegen je hond, toch vraag je je af waarom je hond het hier zo moeilijk mee heeft.

In veel gevallen is het jaloezie die de kop opsteekt, je hond krijgt het gevoel dat iemand zijn of haar tijd met jou samen binnendringt.

Worden honden jaloers?

Er is veel discussie over de vraag of honden jaloezie ervaren of wat men 'secundaire' emoties noemt.

Hoewel de meeste honden gedrag zullen vertonen wat op jaloezie kan lijken  zullen vertonen als ze met bepaalde situaties geconfronteerd worden, is het onbekend of wat ze werkelijk ervaren jaloezie is zoals wij dat kennen.

De meeste hondenouders zien hun hond als metgezel, en geloven dat wat wij voelen ook is wat zij voelen. Maar dat of dat waar is weten we niet 100% zeker.

Wat zijn de tekenen van een jaloerse hond?

Jaloezie kleurt niemand goed, vooral onze kostbare viervoeters niet. Je kunt merken dat je hond zich meer overmatig gedraagt als hij jaloers is op iets of iemand die nieuw in zijn leven is. Hier is een lijst van enkele tekenen van een jaloerse hond:

Agressie

Het kan zijn dat je hond het niet prettig vindt dat iemand de plaats van zijn aandacht inneemt en zal deze persoon in plaats daarvan begroeten met grommen, snauwen of zelfs bijten.

Dit is hun manier om te zeggen: "Ga weg, er is hier maar plaats voor één van ons!" Deze agressie kan gericht zijn tegen de nieuwkomer, andere huisdieren, levenloze voorwerpen, of zelfs tegen jou.

Ongelukjes binnenshuis

Soms neemt jaloezie bij onze viervoeters de vorm aan van ongelukjes binnenshuis. Omdat je hond het gevoel kan hebben dat hij een groots gebaar moet maken om al je aandacht terug te krijgen, lijkt poepen in huis een prima manier om dat te doen.

Probeer ongelukjes van het jaloerse type te onderscheiden van die met een medische of andere gedragsmatige achtergrond door de timing en de plaatsing ervan.

Als een hond zijn best doet om het buiten te halen, gebeuren ongelukjes meestal dicht bij de deur. Als ze moeite hebben om het op te houden - in het geval van urineweginfecties, gebeuren ongelukjes op hun bed of waar ze ook gelegen hebben.

Ongelukjes die uit jaloezie gebeuren, worden meestal opzettelijk op een plek gelegd waar je het zeker zult merken - zoals je schoenen bijvoorbeeld.

Kleverig worden

In een poging om meer op te vallen, kunnen jaloerse honden de kleefband aanpak bij hun baasje proberen. Dit betekent dat ze zich dag en nacht aan je zijde vastklampen, je volgen naar de badkamer, en je voortdurend onder de voet lopen.

Hun beredenering is: hoe dichter ze bij je zijn, hoe verder je van dat nieuwe huisdier of die nieuwe persoon af zult moeten zijn. Ook als je voortdurend over ze struikelt is dat een herinnering voor je om een beetje aandacht hun kant op te sturen. Zelfs al is het negatieve aandacht.

Vreemden afschrikken

Eén nieuwkomer is genoeg in de gedachten van een jaloerse hond. Als je dus meerdere bezoekers hebt - bijvoorbeeld na de geboorte van je nieuwe baby, kan je hond proberen ze weg te jagen in een poging de nieuweling ervan te weerhouden dat er nog meer nieuwelingen bij komen die hun wereld opschudt.

Dit gaat samen met het agressieve gedrag. Je hond kan snauwen, grommen, blaffen, of zelfs proberen bezoekers of vreemden te bijten, zelfs als ze zoiets nooit eerder gedaan hebben.

Uitsloven

In plaats van te proberen via negatieve methodes meer aandacht te krijgen, kunnen sommige honden proberen je aandacht te trekken met een kleine opvoering van al hun bekende kunstjes.

Dit gebeurt meestal zonder dat je erom vraagt. Denk bijvoorbeeld aan zich dood spelen of omrollen telkens als je je aandacht ergens anders op richt. Puur om indruk op je te maken en je te laten herinneren dat zij ook nog steeds hartstikke interessant zijn.

De kamer verlaten

Vergelijkbaar met de stiltebehandeling tonen sommige honden jaloezie door de situatie helemaal te vermijden. Ze kunnen ervoor kiezen hun rug naar je toe te keren, of ze kunnen zelfs met opzet de kamer verlaten. Zie het als een pruilende peuter die ervoor kiest met zijn gezicht in de hoek te gaan staan als de dingen niet helemaal gaan zoals ze willen.

Welke omstandigheden kunnen een hond jaloers maken?

De meeste honden zijn constant vrolijk, daarom voelen we ons zo aangetrokken om ze als huisdier te hebben. Meestal gaan ze mee met de flow en zijn ze tevreden om gewoon bij je te zijn.

Jaloerse gevoelens komen meestal pas naar boven als er iets groots verandert in het leven van je hond. Vaak is dat simpelweg de toevoeging van een nieuw gezinslid. Hier is een lijst van omstandigheden die je hond jaloers zouden maken:

Je nieuwe partner

Je hond zou graag willen dat je hem of haar als je partner beschouwt, maar helaas voor hem of haar is dat niet altijd wat we in gedachten hebben. Onze partner heeft het voorrecht om veel van onze tijd in te nemen, iets wat je hond persoonlijk kan opvatten.

Ook al doe je misschien je best om je hond te betrekken bij alle activiteiten die je met je nieuwe partner kunt doen, het zal nooit hetzelfde zijn als toen het alleen jij en zij was.

Nieuwe baby

Je nieuwe baby thuisbrengen uit het ziekenhuis is een van die dagen die je je altijd zal herinneren en die je hond daarentegen het liefst zo willen vergeten.

Nieuwe baby's kunnen de wereld van een hond helemaal op z'n kop zetten. Plotseling wordt hun rustige, schone huis rommelig, lawaaierig en een omgeving waar slapen lastig gaat.

Het is makkelijk voor een hond om in de drukte verloren te raken. Ook al kan je hond de extra snacks die hij onder de kinderstoel vindt op prijs stellen, toch kan hij het zijn dat hij de opschudding niet prettig vindt.

Wees vooral voorzichtig met honden die jaloers zijn op een nieuwe baby, want ze kunnen proberen de kleine te knijpen of te bijten.

Nieuw huisdier

Het maakt misschien niet uit of je een energieke puppy of een pluizig klein katje mee naar huis neemt, sommige honden zijn alleen voor een huisdier geschikt.

Het uitbreiden van je pluizenfamilie kan ten koste gaan van wat jaloerse gevoelens van je oorspronkelijke beste vriend.

Een nieuw huisdier zal wat extra tijd nodig hebben terwijl ze de kneepjes van het huis leren, en ze kunnen proberen je oude hond van zijn plekje op het bed te verdringen.

Nieuwe baan

Honden worden niet alleen jaloers op woonveranderingen, ze kunnen ook problemen krijgen met je nieuwe werk. Vooral als die nieuwe baan meer van je tijd in beslag neemt.

Misschien moet je 's morgens vroeger weg dan je gewend bent en krijgt je pup niet meer dat vroege ochtendspelletje apporteren. Of misschien eindig je later met werken en missen ze het luie luieren voor het slapengaan. Veranderingen in het leven van een hond die jaloezie kunnen veroorzaken zijn dus niet altijd mensen of beestjes.

Moeder en pups

Hier is er een die al dan niet op jou betrekking kan hebben. Soms worden moederhonden jaloers op hun pups en kunnen ze ze zelfs vroegtijdig spenen.

Laten we eerlijk zijn, er is niets schattiger dan een nest speelse, donzige puppy's. Soms wordt de moeder van die puppy's echter buiten de liefdeskring gelaten. Als het ernstig genoeg is kan ze proberen zich van de pups te distantiëren in een poging weer wat aandacht te krijgen.

Jaloezie-agressie bij honden

We kwamen hier al wat eerder op, maar jaloezie-agressie verdient verdere bespreking. Hiervan is sprake als honden hun jaloerse gevoelens tonen in de vorm van knijpen, bijten, snauwen, of grommen.

Meestal is deze agressie gericht tegen de nieuwe verandering in hun leven; bijvoorbeeld een nieuw huisdier, een nieuwe baby, of een nieuwe partner.

Maar soms kunnen honden die agressie verkeerd terug richten op jou of zelfs op levenloze voorwerpen, zoals het verscheuren van de bank of je tapijt.

Jaloezie-agressie kan een heel ernstig probleem worden dat de veiligheid van jou of anderen in gevaar kan brengen, laat staan die van je meubels in de huiskamer. Bij jaloezie-agressie kan je hond zich normaal gedragen als het alleen jij en hij/zij is, maar zich dan heel anders gedragen als je partner/nieuwe baby/nieuw huisdier in de buurt is.

Wat te doen bij een jaloerse hond?

Het is onvermijdelijk dat er veranderingen in het leven van je hond komen. Als ze daardoor toevallig jaloezie ontwikkelen kun je het beste proberen die gevoelens zo snel mogelijk de kop in te drukken.

Introduceer het nieuwe lid

Dit is vooral belangrijk bij de introductie van nieuwe huisdieren. Neem niet zomaar een nieuw huisdier in huis zonder je hond er eerst aan te laten wennen.

Laat je hond meerdere keren per dag korte sessies kennismaken met je nieuwe huisdier. Het kan zijn dat je het nieuwe huisdier bij een vriend thuis of in een andere kamer moet houden tot je hond hem of haar geaccepteerd heeft. Dit werkt ook voor partners en baby's.

Verdeel je aandacht gelijkwaardig

Probeer je aandacht zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Dit zal niet makkelijk zijn met een nieuwe baby, die hebben namelijk de neiging nogal veeleisend te zijn..

Zorg er echter wel voor dat je elke dag wat één-op-één tijd met je viervoeter overlaat. Als je meerdere huisdieren hebt, aai er niet een zonder ze allemaal te aaien. Geef de hele groep evenveel kans op liefde zodat niemand zich minderwaardig voelt.

Veilig plekje

Creëer een veilige plek waar je hond heen kan als hij te agressief wordt of zich opwindt van jaloezie.

Een bench, rustig hoekje, of hun eigen plekje achter de bank is een prima plek voor je hond om heen te gaan om te kalmeren en even weg te zijn. Een veilig plekje kan ze ook een beetje een gevoel van bezit geven als het voelt alsof al het andere wordt afgepakt.

Delen is niet altijd het beste

Als je hond jaloers is op een nieuw huisdier, dan is het misschien verstandig om delen een tijdje niet aan te moedigen.

Ook al betekent dit misschien dat je twee van dezelfde touwspeeltjes hebt en meer dingen die piepen dan je ooit gedacht zou hebben, toch kan het helpen om de jaloezie te verminderen door ervoor te zorgen dat je hond zijn spullen niet hoeft te delen met de nieuwkomer.

Beloon

Geef je hond de tijd om bij te komen van de metamorfose die in zijn leven plaatsvindt. Telkens als je hond zich zonder jaloezie gedraagt, beloon hem dan voor z'n goede gedrag.

Goed gedrag kan simpelweg zijn dat je hond in dezelfde kamer blijft als de baby, of niet grommen naar de nieuwe pup terwijl die zijn eten opeet.

Wat het ook is, beloon goed gedrag met snacks, aaitjes, en knuffels!

Conclusie

Soms kunnen veranderingen in je leven gevoelens van jaloezie bij je hond teweegbrengen. Toch wil je nooit dat je hond het gevoel krijgt dat hij vervangen dreigt te worden of een gevaar voor de veiligheid in je huis wordt door zijn gevoelens van jaloezie uit te oefenen.

ALs je dus in een situatie zit waarin er grote veranderingen komen voor je hond die jaloezie teweeg zullen brengen, zorg er dan voor dat het geleidelijk gaat. Forceer het niet, en laat ze weten dat ze nog steeds je beste vriend zijn.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.