Wat is beter voor een kat: natvoer of droogvoer?

Wat is beter voor een kat: natvoer of droogvoer?

Als kattenouder streven we ernaar om onze pluizenbeestjes de beste zorg te geven die we kunnen, en het juiste soort voedsel geven is daar een belangrijk onderdeel van.

De laatste jaren is er een verandering in de markt voor huisdiervoeding waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Bezoekjes aan de dierenwinkel worden nog verwarrender omdat er zoveel opties zijn.

De belangrijkste keuze is vaak echter tussen het kopen van nat of droog kattenvoer. Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Meestal zal het neerkomen op de voorkeur van jouw kat en wat voor hem of haar het beste werkt.

Katten kunnen erg kieskeurig zijn wanneer het gaat om voedsel en smaak. Daarnaast kunnen hun behoeften in de loop der tijd ook veranderen. Wanneer je eindelijk het juiste voedsel hebt gevonden dat bij je kat past zul je merken dat je kat veel blijer en energieker wordt.

Het dieet van een kat

Onze huiskatten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten moeten eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben om te overleven.

Arginine, taurine en vitamine A zijn voedingsstoffen die katten uit hun dieet moeten halen omdat ze die niet op natuurlijke wijze kunnen aanmaken. Als katten een verkeerd dieet krijgen - zoals hondenvoer of een zelf samengesteld dieet dat niet goed uitgebalanceerd is, krijgen ze niet genoeg van de voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om te overleven.

Plantaardige diëten bevatten ook niet voldoende van deze voedingsstoffen om katten een evenwichtige voeding te geven, wat betekent dat katten een speciaal samengesteld dieet op basis van vlees moeten krijgen.

Wilde- en zwerfkatten eten voornamelijk kleine zoogdieren zoals ratten en konijnen, en sommigen eten zelfs reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren.

Een kleine 16% van het dieet van wilde katten bestaat uit vogels, en ze eten zelden vis. Diëten die alleen uit vis bestaan kunnen de essentiële voedingsstoffen missen die katten nodig hebben als ze niet goed worden aangevuld.

Onder natuurlijke omstandigheden bevat het dieet van een kat 52% eiwit, 46% vet en 2% koolhydraten. Ter vergelijking, ons dieet bestaat uit ongeveer 20% eiwit, 25% vet en 55% koolhydraten. Een zeer groot verschil dus.

Om er zeker van te zijn dat je kat hoogwaardige voeding krijgt, is het aan te raden om naar de ingrediëntenlijst van het voer te kijken. Het eerste ingrediënt op het etiket moet een gespecificeerd dierlijk eiwit zijn.

Elk voer dat je geeft moet zijn samengesteld voor de specifieke levensfase en de gezondheidstoestand van je kat en moet voldoen aan de Europese richtlijnen voor huisdiervoedsel.

Speciale diëten moeten worden verstrekt aan kittens, oude katten en zwangere of melkgevende poezen, omdat deze katten andere voedingsstoffen nodig hebben om een goede gezondheid te behouden.

Speciale diëten zijn ook beschikbaar voor katten om aandoeningen in verband met cognitie, gewichtsverlies en gewrichtsgezondheid te verbeteren, en om kwalen zoals nier- en urineproblemen aan te pakken.

Natvoer voor katten

Katten zijn gemaakt om het grootste deel van hun water te halen uit het voedsel dat ze eten, daarom hebben ze geen sterke drang om te drinken.

Natvoer voor katten benadert het natuurlijke dieet van een kat, omdat het meestal meer eiwitten en vocht en minder koolhydraten bevat dan droogvoer. Het voeren van natvoer aan je kat helpt ervoor te zorgen dat ze het water binnenkrijgen dat ze nodig hebben om een goede gezondheid te bevorderen en problemen met de urinewegen te voorkomen, waardoor sommige dierenartsen suggereren dat elk natvoer beter is dan elk droogvoer, ongeacht de kwaliteit.

Er is enig bewijs dat het voeren van natvoer katten kan helpen gewicht te verliezen in vergelijking met droog of gevriesdroogd voer. Katten toonden ook een voorkeur te hebben voor natvoer boven andere soorten. 

Verschillen in gewicht tussen katten die nat- en droogvoer eten kunnen te maken hebben met verschillen in activiteitsniveaus. Sommige studies hebben aangetoond dat katten die natvoer eten actiever zijn dan katten die droogvoer eten, en dat het soort voedsel van een kat zijn activiteitsniveau kan beinvloeden.

Nat kattenvoer is makkelijk te bewaren en te serveren. De meeste katten eten dolgraag natvoer, waardoor het een geweldige optie is voor je kat.

Natvoer is er in veel smaken en texturen, wat betekent dat zelfs kieskeurige katten meestal wel een soort kunnen vinden die lekker vinden. Maar sommige katten zijn extreem kieskeurig, waardoor het voor kattenbaasjes moeilijk kan zijn om een natvoer te vinden dat de kat consequent zal eten.

Sommige katten houden misschien alleen van bepaalde smaken of geven de voorkeur aan natvoer op basis van jus boven natvoer op basis van pasteitjes. Sommige katten zullen minder snel restjes natvoer eten die in de koelkast zijn bewaard, wat betekent dat je misschien blikjes van bepaalde portiegrootte moet kopen om ze te voeren.

Natvoer is meestal duurder dan droogvoer en kan minder handig zijn voor huisdierouders. Natvoer moet in maaltijden worden gevoerd om te voorkomen dat het bederft, waarbij overgebleven natvoer in de koelkast wordt bewaard. Dit betekent dat kattenouders natvoer niet de hele dag of tijdens korte dagtochten kunnen laten staan, zoals dat met droogvoer wel kan.

Als je dus een dag of twee weggaat, zul je iemand moeten laten komen om je kat de hele dag te voeren. Dit in tegenstelling tot bakjes droogvoer laten staan en de kat naar eigen wens te laten eten.

Natvoer kan een lastige optie zijn om je kat te verwennen, omdat het rommeliger is dan droogvoer. Er zijn echter genoeg manieren waarop je natvoer kunt gebruiken om je kat te stimuleren. Veel voedselmerken bieden een verscheidenheid aan smaken en texturen. Variatie bieden in het dieet van je kat is een fantastische vorm van verwenning.

Natvoer kun je ook verwarmen in de winter of invriezen in de zomer. Je kunt wat stukjes vlees of katvriendelijke bouillon aan het voer van je kat toevoegen om ook nieuwe texturen en smaken toe te voegen. Zo houd je je kat blij en tevreden!

Droogvoer voor katten

Laten we eerlijk zijn, droogvoer is een uiterst handige en kosteneffectieve manier om onze pluizenbeestjes te voeren.

Droogvoer kun je in grote hoeveelheden kopen en bewaren. Veel kattenouders kiezen ervoor om hun kat moeiteloos droogvoer te geven met behulp van voederautomaten. Hierdoor kunnen katten eten wanneer ze honger hebben en heb je als kattenbaasje de vrijheid om de voerautomaten slechts om de paar dagen te vullen. Deze optie is geweldig voor kattenbaasjes die veel reizen of drukke schema's hebben.

Droogvoer maakt voedselverrijking ook handig. Er is een grote verscheidenheid aan puzzelvoeders op de markt die je kat stimuleren om te werken voor zijn eten, waardoor hij zowel lichamelijk als geestelijk gestimuleerd wordt.

De grootste zorg bij het voeren van alleen droogvoer is het gebrek aan vocht. Droog kattenvoer bevat meestal minder dan 10% water, terwijl natvoer minstens 75% water bevat. Droogvoer bevat ook grote hoeveelheden koolhydraten, wat onnatuurlijk is in het dieet van een kat.

Er zijn zorgen van dierenartsen dat het voeren van een uitsluitend droog dieet kan leiden tot chronische uitdroging en gezondheidsproblemen, vooral obesitas.

Een studie toonde aan dat het voeren van droog kattenvoer ook gevolgen kan hebben voor de darmbacteriën. Droogvoer kan moeilijk te bewaren zijn en kan problemen veroorzaken met bacteriële besmetting als het niet goed wordt bewaard.

Als je grote hoeveelheden droogvoer koopt, is het belangrijk om het voer te bewaren in de zak waarin het verkocht is. Bewaar de zak bovendien in een luchtdichte bak. Let op de houdbaarheidsdatum op de zak en zorg ervoor dat het voer wordt bewaard op een plaats die vrij is van vocht en temperatuurschommelingen. 

Daarnaast is het extreem belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat genoeg drinkt. Katten die alleen droogvoer eten raken sneller gehydrateerd en hebben een grotere kans op blaas- en nierproblemen, en urineweginfectie. Een goed idee is om gebruik te maken van een drinkfontein voor je kat.

Combineer droog- en natvoer voor katten

Als je als kattenouder vindt dat de voordelen van zowel droog- als natvoer je aanspreken is er niets mis met het gebruiken van beide in het dieet van je kat!

Je zou je kat droogvoer kunnen geven in een puzzelvoederbak of het door het huis kunnen strooien voordat je naar je werk gaat. Zo geef je je kat overdag mentale stimulatie en houdt hem bezig.

Als je thuiskomt kun je natvoer geven om ervoor te zorgen dat je kat de juiste hoeveelheden vocht binnenkrijgt. Het wordt algemeen aanbevolen om katten minstens 2-3 maaltijden per dag te geven, waarbij de grootte van de portie afhankelijk is van de grootte van je kat.

Door je kat maaltijden te geven, moedig je ze aan om meer bereid te zijn om voor hun eten te werken. Je kunt de etenstijden van je kat ook gebruiken voor training of andere spelletjes. Als je een kat hebt die opdringerig en vocaal is rond etenstijden, kun je hem trainen om rustig op een matje te zitten en te wachten voordat hij eten krijgt.

Sommige katten genieten echt van het "vangen" van hun brokjes als je het voor hen over de vloer rolt. Hoewel 2-3 maaltijden per dag wordt aanbevolen, kunnen sommige katten er de voorkeur aan geven om vaker kleinere maaltijden te eten.

Als je kat een grazer is en niet geneigd tot overeten, kun je droogvoer achterlaten waar hij de hele dag op kan knabbelen, en dan natvoer introduceren voor de ochtend- en avondmaaltijden om afwisseling en vocht toe te voegen.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoeveel geld en moeite je ook steekt in het geven van de best mogelijke voeding aan je kat, katten erg kieskeurig en koppig kunnen zijn over het voedsel dat ze eten.

De beslissing kan dus neerkomen op het simpelweg verstrekken van wat je kat wil eten. Let op welk voedsel je kat lekker vindt, terwijl je je kat ook controleert op tekenen van allergie of ongemak.

Sommige katten reageren niet goed op bepaalde eiwitten, zoals rundvlees en vis, en kunnen een sterke voorkeur hebben voor bepaalde smaken of texturen. Anderen eten misschien alleen voedsel van mindere kwaliteit of tonen een sterke voorkeur voor nat of droog en weigeren het andere te eten.

Als kattenouder kun je je zorgen maken over de kwaliteit van de voeding die je geeft, maar het belangrijkste is dat het voedsel goed uitgebalanceerd is en specifiek samengesteld voor de leeftijd van je kat.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.