Wanneer stoppen katten met groeien? Dit is wanneer katten hun volledige grootte bereiken

Is je pluizenvriend te klein om mee te spelen? Merk je niet meer dat zijn halsband van grootte verandert? Ben je benieuwd wanneer je beestje tot z'n volle grootte zal uitgroeien? Dit is wat je moet weten.

Laat me je eens vertellen over de typische groeicyclus van een kat. Dit zijn de levensfasen van een kat, ongeacht zijn of haar ras.

Kitten: 0 - 6 maanden oud

Vanaf de dag van hun geboorte tot de zesde maand zal je enorm snelle groei zien. Kittens in dit vroege stadium groeien snel.

Junior: 6 maanden - 2 jaar oud

Ook in dit stadium groeien katten, maar het gaat verhoudingsgewijs langzaam. Ze moeten gekoesterd worden en kwaliteitsvolle speeltijd krijgen.

Volwassen stadium: 3 - 6 jaar oud

In deze periode zijn katten gesetteld. Ze zitten niet meer in de groeifase en leiden een gezonde bloeitijd.

Volwassenheid: 7 - 10 jaar oud

In dit stadium zijn ze vatbaarder voor overgewicht en andere gezondheidsproblemen, net als een ouder wordend mens.

Senior: 11 - 14 jaar oud

Meestal zijn katten in hun laatste levensfase als ze 11 jaar en ouder worden. Afhankelijk van hun ras, gezondheid, en opvoeding, kan hun levensduur variëren.

Wat is de maximale grootte van mijn kat? Wanneer stopt mijn kat precies met groeien?

Dit is een subjectief antwoord dat afhangt van verschillende factoren zoals het ras van je kat, de levensstijl, voedingsgewoonten, omgeving, enzovoort. Maar volgens dierenartsen en deskundigen is de maximale grootte/gewicht van een kat het dubbele van zijn gewicht van wanneer hij vier maanden was. Was je kitten van 4 maanden dus 2,5 kg, dan is zijn maximale gewicht op volwassen leeftijd ongeveer 5 kg. Een andere mening van deskundigen zegt dat een gemiddelde huiskat ongeveer 4,5 kg weegt.

Ongeacht het ras, stoppen de meeste katten met groeien na 1 jaar leeftijd. Dit is een echter een schatting en misschien niet precies het geval voor jouw specifieke ras.

Maak je in het algemeen geen zorgen over de grootte van je kat, tenzij ze een grote ronde pluizenbol wordt die zwaarlijvig is, hoef je je niet echt zorgen te maken. Typisch is dat elk ras zijn eigen manier van groei-eigenschappen heeft. Hoewel er ook dwergkatten zijn, kun je niet echt onderling vergelijken om er zeker van te zijn dat je kat nu volgroeid is.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.