Waarom wilt mijn hond niet eten?

Waarom wilt mijn hond niet eten?

Voor sommige honden is eten de weg naar hun hart, terwijl anderen er niet zo zot op zijn. Ongeacht wat voor soort hond je hebt, niet eten kan een teken zijn dat er iets mis is.

Zelfs een kleine vermindering van de eetlust kan al wijzen op een onderliggend probleem. Dat gezegd zijnde zijn er veel redenen voor het niet eten van voedsel. Laten we dus eens kijken wat deze redenen zijn en wanneer je je zorgen moet maken.

Waarom wil mijn hond niet eten?

Redenen waarom een hond niet wil eten kunnen te maken hebben met gezondheidsproblemen, zoals ziekte, gebitsproblemen, of pijn.

Het kan ook te maken hebben met gedragsproblemen zoals stress of kieskeurigheid. Daarnaast kan het ook te wijten zijn aan het eten van voedsel uit andere bronnen waar je je niet van bewust bent. 

Voordat we er dieper op in gaan waarom je hond niet eet, moet je eerst vaststellen of het wel zo is. Hoewel het vrij duidelijk lijkt dat je hond wel of niet eet kunnen ze soms geniepig zijn, en het kan een beetje onderzoek van jouw kant vergen om daar achter te komen.

Als je een nieuwe pup hebt die niet de aanbevolen portie op het etiket van het hondenvoer eet, wees je er dan van bewust dat deze hoeveelheden maar gemiddelden zijn. Sommige honden zullen minder eten en van nature gewoon een kleinere eetlust hebben. Als je hond een gezond gewicht behoudt en verder gelukkig is, kan hij net degene zijn die minder voer per dag nodig heeft.

Soms kun je merken dat de schaal van je hond halverwege de middag nog brokjes van de ochtend bevat. Voor je in paniek raakt, ga na of ze niet ergens anders eten vandaan halen, bijvoorbeeld in de voerbak van de kat of onder de tafel.

De meeste honden zullen hun gewone brokjes laten staan als er iets lekkerders voorhanden is, zelfs als dat voer moeilijker te bereiken is.

Redenen waarom een hond niet wilt eten

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je pup niet stiekem voedsel uit andere bronnen haalt en dat hij echt minder of helemaal niet eet, dan is het tijd om het tot op de bodem uit te zoeken.

Meestal zal niet eten niet je enige aanwijzing zijn dat er iets mis is met je pup. In het geval van ziekte of pijn kunnen ze ook lusteloos zijn of koorts hebben. Als je hond gestrest is en niet eet, kunnen ze ook aanhankelijk of springerig zijn. Laten we de redenen eens op een rijtje zetten waarom je hond misschien niet eet.

Ziekte

Er zijn veel ziektes die niet eten of minder eten kunnen veroorzaken. Sommige zijn mild, denk aan bijvoorbeeld een vaccinatiereactie. Andere zijn ernstiger, denk aan bijvoorbeeld kanker of nierfalen.

Maak je echter niet gelijk teveel zorgen. Ziektes gaan meestal ook gepaard met andere heftige verschijnselen zoals lusteloosheid, braken, diarree, of koorts. Als je hond deze symptomen niet heeft is er op dit moment geen reden voor onrust.

Gebitsaandoeningen

Omdat tanden een belangrijk onderdeel zijn van het eetproces, kan alles wat daarmee niet in orde is je hond doen stoppen met eten.

Gebroken of geabcesseerde tanden, gingivitis, vreemde voorwerpen in de bek, of zelfs snij- en schaafwonden aan het tandvlees, de wangen of de tong kunnen een hond een tijdje van voedsel afhouden. Als dit geheeld is zal je hond weer gaan eten.

Pijn

Niet alleen pijn in de bek, maar ook pijn op andere plaatsen kunnen een reden zijn waarom je hond niet eet.

Denk bijvoorbeeld aan de nek. Het kan zijn dat je hond een nekblessure heeft en pijn heeft wanneer hij moet bukken voor de voerbak. Pijn door artritis kan het ook ongemakkelijk maken om te buigen bij de voerbak. Het is een goed idee om in dit geval een verhoogde voerbak te gebruiken zodat je hond niet hoeft te bukken en pijn hoeft te lijden om te eten.

Honden met pijn zijn meestal niet erg energiek of actief, dus dat kan ook helpen om je een hint te geven.

Stress

Of het nu een verhuizing is, een nieuw huisdier, een nieuwe baby, of een vervelende buurhond, elke verandering in de omgeving kan onze pluizige vrienden stress bezorgen tot het punt dat ze misschien stoppen met eten.

Misschien werd de etensbak verplaatst in de buurt van de boiler en schrikt het lawaai ze af, of voer je toevallig rond dezelfde tijd van de dag dat de post arriveert en bezoekers maken je viervoeter nerveus.

Bij stress zul je meer dan waarschijnlijk ook andere tekenen opmerken, zoals nerveus ijsberen, springerigheid, of opgejaagdheid.

Vaccinaties

Vaccinaties werken door het immuunsysteem te activeren met aangepaste versies van de beestjes waartegen ze beschermen. Klinkt als veel werk, en dat is het ook. Je hond kan de effecten van de vaccinatie voelen en de dag of misschien zelfs de dag nadat hij gevaccineerd is niet willen eten.

Kieskeurigheid

Laten we er geen doekjes om winden, sommige honden hebben nou eenmaal een verfijnde smaak. Op z'n zachtst gezegd geven sommigen de voorkeur aan af en toe een afwisseling van smaak.

Je zult zelf wel weten of je hond er zo een is, want ze eten meestal wel mensenvoer en snacks, maar niet hun eigen brokjes. Dat vinden ze namelijk saai smaken.

Laten we al deze redenen in de juiste context plaatsen met een paar voorbeelden van wanneer je hond niet eet, en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Mijn hond wil niet eten maar drinkt wel water

Dit kan een geval van kieskeurigheid zijn, ze lusten hun hondenvoer gewoon niet. Deze honden zullen echter waarschijnlijk nog wel traktaties en mensenvoer eten.

Een andere reden waarom ze misschien niet eten maar toch drinken is vanwege vaccinaties of het begin van een ziekte. Vaak als je hond zich licht ongemakkelijk voelt kan het zijn dat ze niet de moeite nemen om te eten maar toch wel te drinken. Dit komt omdat het veel meer energie kost om voedsel te eten en te verteren dan om water op te drinken.

Daarnaast kan een gebitsaandoening je hond ervan weerhouden te eten omdat het pijnlijk is en hij bij water drinken geen last heeft van pijnlijke tanden en tandvlees.

Mijn hond wil niet eten maar doet normaal

Zoals we hierboven bespraken, zie je meestal bij honden die ziek zijn en niet eten ook andere symptomen. Alhoewel dit misschien niet het geval is bij een vroeg begin van een ziekte. Soms zorgt een beetje maagklachten ervoor dat je hond zich van eten afkeert. Je zal dit niet merken omdat een hond met milde maagklachten nog best veel energie kan hebben.

Kieskeurigheid is een andere factor die ervoor kan zorgen dat je viervoeter zich volkomen normaal gedraagt maar zijn voer niet wil eten. Honden met een gebitsaandoening doen meestal ook normaal tot ze proberen te eten. Je kunt merken dat je hond moeite heeft met kauwen en daarna gewoon helemaal weigert te proberen.

Mijn hond wil geen hondenvoer eten maar wel snacks


Dit is beslist een teken van een kieskeurige eter. Als je de keus had tussen salade of een chocoladereep, welke zou je dan kiezen? Ik denk dat de meesten van ons de reep zouden pakken en wegrennen.

Vergelijkbaar met wat een kieskeurige hond denkt. Snacks zijn vaak lekkerder en voller van smaak, daarom zullen ze deze wel eten.

Dezelfde denkwijze geldt voor honden die net hersteld zijn van ziekte. Ze zullen nog steeds een snack wegkapen als ze de kans krijgen, maar hun volle schaal met brokjes negeren.

Honden die gestrest zijn kunnen ook nog steeds snacks eten omdat snacks meestal gelijk staan met aandacht. Maar soms is de beste remedie tegen stress een beetje quality time.

Mijn hond wil zijn voer niet opeten

Alle bovenstaande redenen kunnen hier achter zitten. Kieskeurige eters willen misschien iets anders, gestresste honden willen gewoon een andere uitlaatklep, en zieke honden hebben ofwel geen zin in eten, of ze voelen zich er slechter door als ze wel eten.

Honden met bepaalde voedsel intoleranties of allergieën komen er soms vrij snel achter dat hun braken telkens gebeurt als ze hun brokjes eten, dus besluiten ze in plaats daarvan alleen blikvoer te eten.

Wanneer je zorgen maken over een hond die niet eet

Als je hond hier of daar een maaltijd overslaat, is dat meestal niet erg. Niet eten wordt een probleem als het langer dan 48 uur doorgaat of als ze meer dan een of twee keer per week maaltijden beginnen over te slaan.

Als algemene regel geldt dat gezonde honden 5-10 dagen zonder eten kunnen, zolang ze normaal drinken. Dat is aardig lang! De meesten van ons voelen zich niet op hun gemak met zo'n tijdspanne, vandaar de 48 uur.

Als je naast het niet eten ook andere tekenen opmerkt, zoals lusteloosheid, koorts, gedragsveranderingen, overgeven, of diarree, is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan voor een check-up.

Wat betreft het overslaan van maaltijden meer dan een of twee keer per week, dit blijft meestal onopgemerkt tot je hond begint af te vallen of andere tekenen van ziekte begint te vertonen. Chronische ziekten, zoals kanker, diabetes, of nierziekte kunnen zich vertonen als intermitterende of gedeeltelijke anorexia en moeten door een dierenarts bekeken worden.

Gebitsaandoeningen kunnen er ook toe leiden dat je hond af en toe niet eet door het ongemak bij het kauwen van voedsel, maar uiteindelijk zullen ze zichzelf dwingen te eten als ze eenmaal genoeg honger krijgen. Honden met een gebitsaandoening kunnen ook moeilijk kauwen, je kunt bloed in hun water- of etensbakje zien, en ze hebben meestal een behoorlijk nare adem die ermee gepaard gaat.

Hoe kan ik mijn hond helpen weer te eten?

Het belangrijkste om te doen als je hond stopt met eten is uit te zoeken waarom hij of zij niet eet. Eventuele onderliggende ziekten moeten behandeld worden en eventuele spanningen aangepakt.

Zodra de meeste honden zich lichamelijk, emotioneel en geestelijk beter voelen, zullen ze weer normaal gaan eten. Voor honden die voedselintoleranties of -allergieën ontwikkelen, moet je misschien een eliminatiedieet of een nieuw eiwitdieet proberen om hun eetlust terug te krijgen.

Voor honden die problemen met hun spijsverteringsstelsel hebben gehad, is het meestal het beste om ze te laten beginnen met het eten van een flauw dieet van ofwel gekookte kip en rijst, ofwel een speciaal spijsverteringsdieet. Dit is om hun spijsverteringskanaal te helpen genezen zodat ze klaar zijn om weer gewoon voedsel te eten. Deze honden doen het ook beter als ze vaker kleine maaltijden krijgen, om hun systeem niet te overbelasten.

Voor kieskeurige eters kan het nodig zijn dat je door voedsel rouleert. Hoewel het gewoonlijk niet aan te raden is het voer van je hond met enige regelmaat te veranderen, maken de meeste kwaliteitsmerken een variatie aan smaken, zodat je de smaak kunt afwisselen zonder al te veel aan de samenstelling te veranderen. Het is echter nog steeds beter om voedsel een paar dagen te vermengen voor je volledig overschakelt.

Conclusie

Als een hond niet eet zijn we allemaal geneigd dat te voelen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je het hele plaatje bekijkt. Is je hond pas gevaccineerd? Was er onlangs een grote verandering die ze stress kan bezorgen? Vertonen ze andere tekenen van ziekte of ongemak zijn? Is het alleen hun hondenvoer, of weigeren ze alles?

Jezelf deze vragen stellen zal niet alleen helpen de oorzaak van te achterhalen, het zal je ook helpen je handelwijze te bepalen. Als je je zorgen maakt over je hond die niet eet, aarzel dan niet om je dierenarts te bezoeken.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.