Waarom spinnen katten?

Waarom spinnen katten?

We associëren spinnen allemaal met blije katten, maar dit geluid kan vele betekenissen hebben. Hier is hoe je kunt ontcijferen wat je huisdier zegt.

Waarom spinnen katten?

Spinnen is het meest voorkomende geluid van onze katten, maar de meeste kattenouders kennen niet het volledige scala van betekenissen die de kat met deze kalmerende trillingen overbrengt. Hoewel onze huisdieren spinnen als ze tevreden zijn, maken katten dit geluid ook om andere emoties en behoeften te signaleren, zoals honger of genezing. Hier zijn een paar tips om uit te zoeken wat je kat je probeert te vertellen als hij spint:

De kat is blij.

Katten spinnen vaak als ze blij zijn, maar spinnen is maar één teken van een tevreden metgezel. Let op andere lichaamstaal die aangeeft dat je huisdier op zijn gemak is, zoals een stilstaande staart, half gesloten ogen, en een ontspannen lichaam in rusthouding. Als spinnen met deze signalen gepaard gaat, kun je er zeker van zijn dat je kat in pure gelukzaligheid spint.

De kat heeft honger.

Hoewel etenstijd een vreugdevolle gelegenheid kan zijn voor voedselminnende katachtigen, spinnen katten niet alleen als ze blij zijn. Onze huisdieren maken een ander soort spinnen als ze om voedsel vragen, vaak gecombineerd met een kreet of miauw. Let goed op en je zou het verschil tussen deze twee soorten spinnen moeten kunnen horen.

De kat is zelf-kalmerend.

Katten die genezing nodig hebben, of dat nu emotioneel of fysiek is, spinnen ook. Sommige onderzoeken suggereren dat de lage frequentie van deze trillingen het genezingsproces daadwerkelijk kan versnellen, terwijl ze de ademhaling van je kat verlichten en pijn en zwelling helpen verminderen. Bedreigde of bange katten zullen ook spinnen om zichzelf te troosten.

De kat schept een band.

Kittens van enkele dagen oud zijn al in staat te spinnen, wat een band tussen henzelf en hun moeder bevordert. Moederkatten spinnen ook om hun baby's te kalmeren, wat een sterke band tussen onderlinge familieleden bevordert.

Wat ook de oorzaak is achter de kalmerende geluiden van je kat, deskundigen geloven dat spinnen begint in de hersenen van katten. Een ritmische, zich herhalende hersengolf stuurt boodschappen naar de stembandspieren, waardoor die gaan trillen met een snelheid van 25 tot 150 trillingen per seconde. Het resultaat is een scheiding van de stembanden bij zowel in- als uitademing - wat we kennen als spinnen.

Niet alle soorten katten kunnen echter spinnen, want grotere soorten zoals leeuwen en tijgers hebben een buigzaam, klein botje binnen hun stembanden dat hen in staat stelt te brullen, maar niet te spinnen. Bij kleinere katachtigen is dit botje verhard, waardoor bij het in- en uitademen van de kat spinnen veroorzakende trillingen optreden, maar verreikend brullen wordt verhinderd.

Dit is zinvol voor de verwilderde soortgenoten van onze huiskatten, die geen grote stukken land hoeven af te schermen voor de jacht zoals grote katten, en dus het spinnen kunnen reserveren voor een intieme enkeling. In jouw huishouden ben jij een van de uitverkoren metgezellen van je kat, dus geniet ervan als hij ervoor kiest zich tegen je aan te nestelen met deze rustgevende geluiden.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.