Waarom slapen katten zo veel?

Onze katten leven het goede leven - ze slapen tot ze zin hebben om te eten of je aandacht op te eisen. Maar waarom slapen katten een groot deel van hun dag weg?

Katten zijn er berucht om het grootste deel van de dag weg te slapen. In feite kunnen ze gemiddeld 15+ uur slapen, dus het kan lijken alsof slapen het enige is wat je kat echt doet. Maar waarom slapen katten precies zo veel?

Rusten om weer energie te krijgen na een maaltijd

Je kat is een geboren jager, en dit zet de toon voor zijn slaappatroon. Omdat de jacht veel energie vergt, wat met al dat besluipen, achtervolgen en aanpakken van prooien, zijn deze dieren gemaakt om uit te rusten nadat ze hun prooi gedood hebben, hun maaltijd gegeten hebben, en zich gewassen hebben. Op die manier kunnen ze hun lichaam weer opladen voor de volgende jacht.

Je kunt ook merken dat je kat de neiging heeft rond zonsopgang en zonsondergang op te staan en zich door het huis te bewegen of om voedsel te vragen. Je katjes zijn het meest actief tijdens deze uren omdat dit de tijden van de dag zijn waarop katten normaal in het wild jagen.

Verveling

Hoewel het grootste deel van de dag wegslapen voor katten van nature komt, zullen ze meer slapen als ze zich vervelen, vooral als je niet thuis bent. Om de verveling te helpen verlichten, laat je de TV aan met wat katvriendelijke programma's waar hij naar kan kijken. Of je kunt katveilige speeltjes kopen die je rond het huis kunt laten liggen zodat hij ermee kan spelen. En als je meer dan één pluizige metgezel hebt, kunnen ze elkaar gezelschap houden om de verveling te verlichten (het is de perfecte reden om nog een kat te adopteren!).

Het weer is niet ideaal

Net als mensen kunnen katten last hebben van weersomstandigheden. Sommige katten kunnen bijvoorbeeld uiteindelijk meer gaan slapen omdat ze zich moe voelen als gevolg van het koude weer. Anderen kunnen regenachtige dagen erg vermoeiend vinden. Maar elk huisdier is uniek, dus het kan zijn dat je kat geen last heeft van het weer zoals anderen dat hebben.

Wanneer slapen niet normaal is

Kittens die nog groeien en zich ontwikkelen zullen meer slaap nodig hebben dan de gemiddelde volwassen kat. En ook senioren zullen als gevolg van hun leeftijd meer slapen dan jongere volwassen katten.

Hoewel veel slapen volkomen normaal is voor katten, is er zoiets als te veel rusten. Als je merkt dat je kat meer of minder slaapt dan gewoonlijk, raadpleeg dan je dierenarts, want er kan een onderliggende medische aandoening zijn die deze verschuivingen in gedrag en slaappatronen veroorzaakt.

Leuke weetjes over slapende katten

  • Hoewel het kan lijken alsof je kat helemaal slaapt, kan hij gewoon dommelen in plaats van in een diepe slaap te zijn (wat verklaart waar de term "cat nap" vandaan komt). Dommelen duurt ruwweg 15 tot 30 minuten, en je zult waarschijnlijk merken dat het lichaam van je kat zo gepositioneerd is dat hij snel in actie kan komen als dat nodig is. Hierdoor kan je kat onmiddellijk reageren op wat hem ook maar wakker maakt, zodat hij klaar staat om te vechten of te vluchten om zichzelf te redden. Maar ook terwijl ze doezelen, krijgen katten noodzakelijke rust. Maar als je kat in een diepere slaaptoestand zit, die meestal ruwweg 15 minuten duurt, is zijn lichaam aan het genezen en energie aan het regenereren. Je kat beweegt van dommelen naar diepe slaap en weer heen en weer tot hij wakker wordt.

  • Katten dromen en snurken. Je kunt je kat tijdens de slaap bewegende of trillende delen van zijn lichaam hebben zien maken, wat erop wijst dat hij waarschijnlijk aan het dromen was. Je kat kan ook vreemde geluiden maken tijdens het slapen, maar snurken is normaal voor poesjes als ze echt ontspannen zijn.

  • De eerste paar weken van hun leven slapen kittens het grootste deel van de dag.

  • Omdat katten aanpasbaar en sociaal zijn, kunnen ze bereid zijn hun slaapgewoonten te veranderen om meer tijd met jou door te brengen. Ze kunnen hun slaapschema's ook aanpassen aan hun voedingsschema's.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.