Waarom plast mijn kat op het bed en op de bank?
Elke trotse kattenouder zal dit deel van zijn of haar huisdier achterwege tijdens het opscheppen over de kat! Jep, en dat is plassen op alles wat los en vast zit. Ze weet dat er een kattenbak is en een speciaal plekje om de behoefte te doen, maar ze gaat er toch niet heen. Je vindt haar plassend op je stoelen, banken en bedden.
Maar waarom plast je pluizenbeestje hier allemaal op en wat kun je eraan doen?
Waarom plassen katten op bed?
1. Gezondheidsproblemen
Het eerste waar je naar moet zoeken is de gezondheid van je kat. Je kat kan last hebben van problemen in de urinewegen en dat is de reden waarom ze op ongepaste plaatsen plast. Het bevorderen van voldoende waterinname kan helpen deze problemen te voorkomen. Overweeg bijvoorbeeld om een drinkfontein te gebruiken om het drinken van meer water te stimuleren.
Ouderdom kan er ook voor zorgen dat je kat geen energie meer heeft om naar de kattenbak te gaan. Het is dan een goed idee om gebruik te maken van een wasbare plasmat of ervoor te zorgen dat er meerdere kattenbakken op toegankelijke plekken staan.
2. Angst en stress
Als kattenouder moet je weten dat je kat gevoelig is voor de omgeving. Denk dus aan alle nieuwe dingen of bezoekers die je de laatste tijd in je huis hebt uitgenodigd. Dit kan mogelijk haar stress hebben opgewekt. Overweeg het gebruik van een kalmerende huisdiermand of kalmerende huisdierdeken om je kat te helpen ontspannen en zich veiliger te voelen. Deze zijn ontworpen om je kat een gevoel van veiligheid en comfort te geven, wat sterk kan helpen bij het verminderen van stress.
Urineren is in zekere zin een stil verzet van je kat tegen nieuwe veranderingen. Door een rustige en comfortabele plek te creëren kun je haar helpen zich beter aan te passen aan veranderingen in haar omgeving.
3. Plaats van de kattenbak
Het is tijd om de plaats van je kattenbak te herzien. Kijk of er iets in de buurt staat wat je kat afschrikt om naar de kattenbak te gaan om te plassen. Dit kunnen dingen zijn waar ze een hekel aan heeft, zoals kasten waar nare geurtjes vandaan komen of apparaten die lawaai maken. Ook kan het zijn dat je kat de kattenbak te ver vindt van zijn of haar favoriete slaapplek.
Verder kan het ook helpen om de kattenbak op een rustige plek te plaatsen waar je kat zich veilig voelt en niet gestoord wordt. Als je meerdere katten hebt, zorg dan dat je voldoende kattenbakken hebt verspreid door het huis, zodat elke kat een eigen rustige plek heeft om naar de kattenbak te gaan.
Denk er ook aan om de kattenbak regelmatig schoon te maken, want een vieze kattenbak kan een reden zijn voor je kat om andere plekken in huis te zoeken om haar behoefte te doen. Het gebruik van een goede kattenbakmat kan helpen om de omgeving van de kattenbak schoon en netjes te houden. Deze mat vangt het grit op dat je kat uit de kattenbak meeneemt, waardoor je vloer schoon blijft en je kat een prettigere ervaring heeft bij het gebruik van de kattenbak.
4. Type kattenbak
Pietluttige katten zijn altijd kieskeurig en hebben hoge eisen. Misschien is de kattenbak niet meer in haar "stijl". Probeer eens wat nieuwe leuke ideeën voor een aantrekkelijke kattenbak die je kat leuk zou vinden en zijn of haar nieuwsgierigheid opwekt. Denk aan kattenbakken met verschillende vormen, kleuren en materialen die passen bij het karakter en de voorkeuren van je kat. Voeg bijvoorbeeld een kattenbak toe met een kap of een design dat lijkt op een meubelstuk om het aantrekkelijker te maken voor je kat.
Vergeet ook niet om verschillende soorten kattenbakvulling uit te proberen, aangezien sommige katten gevoeliger kunnen zijn voor de textuur en geur van de vulling. Dit kan ervoor zorgen dat ze de kattenbak liever gebruiken.
5. Gewoon in de war
Het kan zijn dat je kat soms in de war raakt tussen verschillende plekken in huis. Dit kan gebeuren en is vaak eenvoudig op te lossen. Begin met het observeren van het gedrag van je kat en probeer haar routine te begrijpen. Verplaats de kattenbak geleidelijk dichter naar haar favoriete slaapplek als je merkt dat ze moeite heeft om de juiste plek te vinden voor haar behoeften.
Een andere aanpak is om je kat te trainen door haar te belonen wanneer ze de kattenbak correct gebruikt. Dit kan helpen om haar te laten wennen aan de locatie en het gebruik van de kattenbak te bevorderen. Wees geduldig en consistent in je aanpak om je kat te helpen de juiste plek te vinden zonder verwarring of stress.
Hoe kun je je kat ervan weerhouden op bed te plassen?
1. Bezoek de dierenarts
Dit is het eerste wat je moet doen om er zeker van te zijn dat je kat gezond is. Ga bij je dierenarts langs en vermeld dat ze op ongepaste plaatsen plast, zoals je bed.
De dierenarts kan een grondig onderzoek uitvoeren om te controleren op eventuele gezondheidsproblemen die het gedrag van je kat kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van urineweginfecties tot andere medische aandoeningen die ongemak of pijn kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om mogelijke gezondheidskwesties uit te sluiten voordat je naar gedragsmatige oplossingen zoekt.
2. Haar kattenbakproblemen aanpakken
Als je dierenarts niets abnormaals vindt aan de gezondheid van je kat, is het tijd om andere mogelijke oorzaken te onderzoeken. Kijk of je de plaats van haar kattenbak kunt veranderen naar een plek die rustiger en toegankelijker is. Soms kan de omgeving van de kattenbak stressvol of onaangenaam zijn voor je kat, zoals nabijheid van lawaaierige apparaten of drukke doorgangen.
Probeer de bestaande ruimte te verfraaien door deze aantrekkelijker te maken met leuke decoraties of zelfs geurverfrissers die je kat prettig vindt. Als dit niet helpt, kun je ook overwegen de kattenbak te vervangen door een kleurrijker exemplaar dat de aandacht van je kat trekt en haar nieuwsgierigheid wekt.
3. Ontstress je kat
Misschien moet je het hoofd bieden aan haar angst en stress die veroorzaakt worden door veranderingen in de omgeving. Probeer haar dus terug te brengen naar de oude omgeving of geef haar wat tijd om aan de veranderingen te wennen. Zorg ervoor dat je haar omgeving zo stressvrij mogelijk maakt door rustgevende elementen toe te voegen, zoals interactief kattenspeelgoed. Dit kan helpen om haar af te leiden en te kalmeren, waardoor ze minder gestrest en angstig zal zijn.
4. Train haar om op de juiste plaats te plassen
Ondanks dat je haar de mooiste kattenbak en een aantrekkelijk plekje geeft, kan je kat nog steeds eigenwijs genoeg zijn om op het bed te plassen. Het is belangrijk om haar te trainen om dit niet te doen. Een effectieve manier om dit te bereiken, is door haar positieve associaties met het bed te laten maken. Voer haar bijvoorbeeld op het bed of speel regelmatig met haar op het bed.
Dit zorgt ervoor dat je kat het bed associeert met leuke en aangename activiteiten, zoals eten en spelen, waardoor ze minder geneigd zal zijn om het als een plek voor haar behoefte te zien. Katten plassen namelijk liever niet op dezelfde plek waar ze eten of spelen. Door consequent deze associaties te versterken, kun je je kat helpen begrijpen dat het bed geen plek is om te plassen, maar een plek om te ontspannen en plezier te hebben.
5. Producten die je meubels beschermen
Als er volgens de huisarts gezondheidsproblemen zijn die niet op te lossen zijn, zoals ouderdom, dan is de enige manier om je meubels te beschermen een plasmat. Een goede optie is het gebruik van een wasbare ondoordringbare plasmat die je op bed of op de bank kunt neerleggen zodat je kat geen plas achterlaat. Deze zijn ontworpen om vocht op te nemen en zijn gemakkelijk schoon te maken.
Daarnaast kun je ook een huisdier meubel beschermer gebruiken. Deze zijn speciaal gemaakt om je bank te beschermen tegen ongewenste ongelukjes en zijn zacht en comfortabel voor je kat om op te rusten.
Tot slot
Ik hoop dat je pluizenmaatje stopt met plassen op je lievelingsbed. Het kan even duren voordat je de oorzaak hebt gevonden en de juiste oplossing hebt geïmplementeerd, maar met geduld en consistentie zul je zeker resultaat zien. Vergeet niet dat elke kat uniek is en dat het belangrijk is om goed naar haar gedrag en behoeften te kijken. Mocht je nog verdere hulp nodig hebben, aarzel dan niet om advies te vragen aan een dierenarts of een kattengedragstherapeut. Veel succes met de tips, en moge jouw kat snel weer netjes de kattenbak gebruiken!😊