Waarom plast mijn kat op het bed en op de bank?

Waarom plast mijn kat op het bed en op de bank?

Elke trotse kattenouder zal dit deel van zijn of haar huisdier achterwege tijdens het opscheppen over de kat! Jep, en dat is plassen op alles wat los en vast zit. Ze weet dat er een kattenbak is en een speciaal plekje om de behoefte te doen, maar ze gaat er toch niet heen. Je vindt haar plassend op je stoelen, banken en bedden.

Maar waarom plast je pluizenbeestje hier allemaal op en wat kun je eraan doen?

Waarom plassen katten op bed?

1. Gezondheidsproblemen

Het eerste waar je naar moet zoeken is de gezondheid van je kat. Je kat kan last hebben van problemen in de urinewegen en dat is de reden waarom ze op ongepaste plaatsen plast. Ouderdom kan er ook voor zorgen dat je kat geen energie meer heeft om naar de kattenbak te gaan. Het is dan een goed idee om gebruik te maken van een wasbare plasmat.

2. Angst en stress

Als kattenouder moet je weten dat je kat gevoelig is voor de omgeving. Denk dus aan alle nieuwe dingen of bezoekers die je de laatste tijd in je huis hebt uitgenodigd. Dit kan mogelijk haar stress hebben opgewekt.

Urineren is in zekere zin haar stille verzet tegen deze nieuwe veranderingen...

3. Plaats van de kattenbak

Het is tijd om de plaats van je kattenbak te herzien. Kijk of er iets in de buurt staat wat je kat afschrikt om naar de kattenbak te gaan om te plassen. Dit kunnen dingen zijn waar ze een hekel aan heeft zoals kasten waar nare geurtjes vandaan komen of apparaten die lawaai maken. Ook kan het zijn dat je kat de kattenbak te ver vindt van zijn of haar favoriete slaapplek.

4. Type kattenbak

Pietluttige katten zijn altijd kieskeurig en hebben hoge eisen. Misschien is de kattenbak niet meer in haar "stijl". Probeer eens wat nieuwe leuke ideeën voor een aantrekkelijke kattenbak die je kat leuk zou vinden en zijn of haar nieuwsgierigheid opwekt.

5. Gewoon in de war

Oké, misschien is je kat in de war tussen badkamer en slaapkamer! Dat kan gebeuren. Probeer de kattenbak te verplaatsen naar een plek dichterbij de slaapplek van je kat, en deze geleidelijk elke dag een stukje terug te verplaatsen naar waar je wilt dat de kat z'n behoeftes doet.

Hoe kun je je kat ervan weerhouden op bed te plassen?

1. Bezoek de dierenarts

Dit is het eerste wat je moet doen om er zeker van te zijn dat je kat gezond is. Ga bij je dierenarts langs en vermeld dat ze op ongepaste plaatsen plast, zoals je bed.

2. Haar kattenbakproblemen aanpakken

Als je dokter niets abnormaals vindt aan haar gezondheid, kijk dan of je de plaats van haar kattenbak kunt veranderen of probeer de bestaande ruimte te verfraaien. Anders kun je gewoon proberen hem te vervangen door een kleurrijker exemplaar die de aandacht van je kat pakt.

3. Ontstress je kat

Misschien moet je het hoofd bieden aan haar angst en stress die veroorzaakt worden door veranderingen in de omgeving. Probeer haar dus terug te brengen naar de oude omgeving of geef haar wat tijd om aan de veranderingen te wennen.

4. Train haar om op de juiste plaats te plassen

Ondanks dat je haar de mooiste kattenbak en een aantrekkelijk plekje geeft, kan je kat nog steeds eigenwijs genoeg zijn om op het bed te plassen. Train haar dus om dat niet te doen. Door haar bijvoorbeeld op het bed te voeren of met haar op het bed te spelen, zal je kat het bed associëren met andere activiteiten dan plassen. Katten plassen namelijk liever niet op dezelfde plek als waar ze gegeten hebben.

5. Producten die je meubels beschermen

Als er volgens de huisarts gezondheidsproblemen zijn die niet op te lossen zijn, zoals ouderdom, dan is de enige manier om je meubels te beschermen een plasmat. Gebruik bijvoorbeeld een wasbare ondoordringbare plasmat die je op bed of op de bank kunt neerleggen zodat je kat geen plas achterlaat.


Ik hoop dat je pluizenmaatje stopt met plassen op je lievelingsbed. Veel succes met de tips!😊

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.