Waarom krijgen katten haarballen?

Waarom krijgen katten haarballen?

Eerst hoor je je kat een vreselijk geluid maken alsof hij moet overgeven. Dan vind je de meest walgelijke haarbal die op de grond ligt. Wat er zojuist gebeurd is, is dat je kat een haarbal heeft opgehoest.

Ja, haarballen zijn walgelijk. Maar, je hoeft je niet al te veel zorgen te maken - haarballen zijn een natuurlijke bijwerking van verzorging, en voor het grootste deel zijn ze goedaardig. In dit artikel bespreken we wat je moet doen als je kat haarballen krijgt en hoe je haarballen in de toekomst kunt verminderen.

Waarom krijgen katten haarballen?

Katten houden zichzelf schoon door te likken met een tong die speciaal ontworpen weerhaakjes heeft. De weerhaken werken als een kam of borstel die vacht die gematteerd is helpt ontwarren en onderweg ook losse haren pakt.

Hierdoor slikt de kat een deel van de vacht in, waardoor de gevreesde haarbal ontstaat. Normaal gesproken gaat het losse haar gewoon door het darmkanaal en wordt het samen met de ontlasting uitgepoept. Maar als er te veel haar wordt ingeslikt, verzamelt het zich in de maag en veroorzaakt een verstopping waardoor je kat zich erg ziek gaat voelen.

Om de verstopping te verlichten, zal je kat de behoefte voelen om te braken. Zodra de haarbal is opgeruimd, worden katten meestal weer normaal en doen ze alsof er nooit iets is gebeurd.

Redenen waarom katten haarballen krijgen

Jagen en eten van prooi

Een veel voorkomende oorzaak van haarballen is jagen. De meeste katten die jagen houden het meestal bij prooien die heel klein zijn, zoals muizen, die ze meestal in hun geheel kunnen verslinden.

Maar het is ook welbekend dat katten jagen en dieren doden die nog groter zijn, zoals konijnen en eekhoorns. Dit type prooi is veel groter en heeft een meer ontwikkelde vacht die door je kat tijdens de consumptie wordt ingeslikt.

Katten maken grotere prooien schoon door de vacht te likken of van de huid weg te trekken en ze proberen ze doorgaans niet in hun geheel door te slikken. Dit is een eigenschap die vooral wordt waargenomen bij grote katten zoals leeuwen en tijgers, maar wordt ook gedeeld door huiskatten.

Het is duidelijk dat dit tot gevolg heeft dat de kat een buitensporige hoeveelheid haar inslikt, die de maag niet kan verteren. Zelfs een goed gevoede kat zal jagen, dus je moet je geen zorgen maken dat je iets verkeerd doet of niet genoeg voert. Het is de aard van katachtigen die voortkomt uit duizenden jaren evolutie en leven in het wild.

Zelfverzorging

Katten besteden ongeveer een derde van hun wakkere uren aan verzorging. Vooral langharige katten hebben problemen met haarballen. Het langere haar heeft meer de neiging om in de maag te blijven, terwijl kort haar makkelijker door het spijsverteringskanaal gaat, samen met de ontlasting van de kat.

Tapijt likken

Likken aan tapijt klinkt misschien belachelijk, maar katten voelen soms de behoefte om je tapijt of vloerkleden te verzorgen.

Natuurlijk willen katten hun territorium afbakenen, en een van de manieren waarop ze dat doen is door hun geur te verspreiden via speciale speekselklieren. De klieren bevatten een stof die werkt als een soort persoonlijk geurende potpourri om andere katten te waarschuwen hun persoonlijke ruimte niet te betreden.

Net als hun eigen vacht of de vacht van hun prooi, kunnen de vezels in het tapijt losraken door dagelijks voetverkeer en uiteindelijk door de kat worden ingeslikt. Als zich genoeg tapijtvezels in de maag van de kat ophopen, zullen ze uiteindelijk worden uitgebraakt.

Speelgoed

Er bestaan allerlei kattenspeeltjes, en de kwaliteit ervan kan sterk vari√ęren. Niet alle speeltjes zijn gelijk geschapen en speeltjes van mindere kwaliteit kunnen gemaakt zijn van vezels of touwtjes die in de maag van je kat terechtkomen als ze ermee spelen en erop kauwen.

Nogmaals, katten claimen graag hun bezittingen door ze te markeren met hun speeksel. Dit geldt ook voor hun speelgoed. Als het speelgoed lange vezels bevat die haar of touwtjes simuleren om de kat tot spelen te verleiden, dan kunnen deze dingen een gevaar worden.

Dit geldt vooral als het touwtje vast komt te zitten in de maag of darmen van de kat, waardoor een verstopping ontstaat die niet door braken kan worden opgeruimd. Dit kan leiden tot ernstige complicaties.

Het is raadzaam om speeltjes te kopen die geen vezels of touwtjes bevatten die gemakkelijk los kunnen raken tijdens het spelen of als er op gekauwd wordt.

Tekenen dat een kat een haarbal kan hebben

Het meest duidelijke teken dat je kat een probleem heeft met haarballen is het vinden van de fysieke haarbal zelf, maar soms kunnen de tekenen subtieler zijn, in welk geval een dierenartsbezoek wordt aanbevolen.

Kokhalzen/overgeven zonder resultaat

Een teken dat een kat een haarbal kan hebben is kokhalzen of doen alsof hij of zij wil braken, maar er niets uit komt.

Meestal krijgt je kat de haarbal er uiteindelijk wel uit, terwijl hij onderweg wat verontrustende geluiden maakt. Dit is meestal niet iets om je al te veel zorgen over te maken, want braken is een natuurlijke manier voor je kat om de haarbal kwijt te raken.

Komt de haarbal er echter niet uit, dan is het raadzaam de kat door een dierenarts te laten onderzoeken.

Lethargie

Je merkt misschien dat je kat niet lijkt te willen spelen of rondrennen zoals gewoonlijk. Het kan moeilijk te zeggen zijn omdat de meeste katten toch een groot deel van de dag slapen. Maar als ze niet veel lijken te willen doen, zelfs als ze wakker zijn, is dit meestal een secundair symptoom van ons volgende teken:

Gebrek aan eetlust

Als de maag vol haren zit is het goed mogelijk dat je kat niet wil eten. Je kat zal zich misselijk voelen omdat de haarbal de natuurlijke spijsverteringseigenschappen van maag en darmen belemmert. Het gebrek aan energie door het niet eten maakt dat de kat zich lusteloos voelt.

Vormen haarballen een gezondheidsrisico?

Meestal zijn haarballen goedaardig. Ze worden uitgespuugd en vergeten. Overmatig uitspugen van haarballen kan echter leiden tot ernstige problemen als ze genegeerd worden.

Leverlipidose

Leverlipidose (leververvetting) is een gevolg van het feit dat de kat niet eet, waardoor het lichaam van de kat probeert zijn eigen vet verbruikt voor energie.

Maar katten zetten vet niet zo goed om, omdat ze strikte vleeseters zijn en een eiwitrijk dieet nodig hebben om te kunnen functioneren. Leververvetting is levensbedreigend en vereist onmiddellijk ingrijpen van de dierenarts om de gevolgen van de ziekte te helpen omkeren.

Zonder medicatie zal de kat ernstig uitgedroogd raken en zal de lever stilvallen, met als gevolg een ernstige ziekte en erger.

Obstructie van het spijsverteringskanaal

Een obstructie is alles wat het spijsverteringskanaal blokkeert en het voedsel niet goed door het lichaam kan worden benut.

Terwijl voedsel door het spijsverteringskanaal beweegt, wordt het in verschillende stadia opgenomen en geeft het onderweg voeding. Als een haarbal dit natuurlijke proces belemmert, wordt de kat erg ziek.

Als de verstopping niet op natuurlijke wijze overgaat, dan moet een operatie worden uitgevoerd om het te verwijderen.

Soms kan een dierenarts eetbare smeersels gebruiken die de haarbal omhullen om te helpen de verstopping door het spijsverteringskanaal te bewegen om in de ontlasting te worden geloosd.

Verstopping van de luchtwegen

Een ander soort obstructie is er een waarbij de luchtwegen betrokken zijn. Soms kan de haarbal onderweg zijn van de maag naar boven en vast komen te zitten in de keel, waardoor de luchtwegen geblokkeerd raken.

Dit is een zeer gevaarlijke situatie waarin onmiddellijke hulp vaak noodzakelijk is. Als je de haarbal kunt zien, verwijder hem dan veilig door met je vinger te vegen om hem los te maken.

Maar je moet wel uiterst voorzichtig zijn, want een kat die niet kan ademen kan grillig worden en verwondingen veroorzaken bij jou en iedereen in zijn omgeving.

Is het normaal dat katten haarballen krijgen?

Ja, elke kat die zichzelf regelmatig verzorgt kan uiteindelijk te maken krijgen met af en toe een haarbal. Hoewel ze smerig kunnen zijn, is het volkomen natuurlijk dat een kat haarballen krijgt.

Krijgen katten in het wild haarballen?

Er is niet veel literatuur over dit onderwerp, maar het volstaat om te zeggen dat elke kat die zichzelf moet borstelen last kan krijgen van haarballen. Vooral wilde katten kunnen hiermee te maken krijgen, omdat ze gedwongen worden te jagen op prooien als muizen, eekhoorns, vogels en konijnen. Deze prooien hebben veel haar en kunnen zeker haarballen veroorzaken.

Zijn er manieren om haarballen te voorkomen?

Absoluut. Er zijn allerlei soorten voer in de handel die direct zijn samengesteld om dit probleem aan te pakken. Verder zijn er gespecialiseerde supplementen en eetbare smeermiddelen die helpen bij de veilige passage van haarballen door het spijsverteringskanaal.

Het dagelijks borstelen van de vacht van je kat helpt enorm, want dat verwijdert het grootste deel van de losse haren die haarballen veroorzaken. Als regelmatig borstelen geen optie is, dan kunnen regelmatige bezoekjes aan een trimsalon misschien helpen.

Een trimsalon kan je kat grondig voor je borstelen of zelfs het haar van je kat kort houden.

Hoe weet je of je de haarbal vanzelf moet laten gaan of moet ingrijpen?

Als je merkt dat je kat kokhalst, observeer dan of er iets uitkomt. Het kan enkele minuten en een paar keer kokhalzen duren voordat de haarbal uiteindelijk wordt uitgebraakt. Maar als hij na een paar pogingen niet verdwijnt, dan kan het nodig zijn om in te grijpen.

Hoe kun je veilig ingrijpen?

De veiligste handelwijze is om je kat naar een dierenarts te brengen. De dierenarts is beter voorbereid op haarballen en kan medicijnen voorschrijven die je kat veilig kan helpen de haarbal te passeren.

Als zich een noodsituatie voordoet, zoals een haarbal die vastzit in de luchtwegen van je kat, kun je proberen de haarbal zelf te verwijderen door naar binnen te reiken en met je vinger te vegen om hem te verwijderen. Hulp van de dierenarts is echter nog steeds de beste en veiligste optie.

Conclusie

Haarballen kunnen behoorlijk vervelend en soms gevaarlijk zijn. Je kat zien braken en de rommel moeten opruimen zijn allebei onaangename ervaringen.

Er zijn echter acties die een kattenouder kan ondernemen om ze te helpen voorkomen of in ieder geval de frequentie ervan te verminderen.

Raadpleeg je dierenarts, zodat die je kan helpen uitzoeken welk voer of supplement kan helpen. Uiteindelijk zal het verminderen van haarballen bij je kat hem zeker jarenlang gelukkig en gezond houden.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.