Waarom heeft mijn kat altijd honger?

Waarom heeft mijn kat altijd honger?

Je kat begroet je elke avond bij de deur met aangenaam miauwen en wrijven tegen je been. Je vindt het schattig, tot ze 45 minuten later nog steeds miauwt.

Maar nu is het miauwen luider en het wrijven is overgegaan in duwen. Het wordt erger als je in de buurt van de keuken of haar etensbakje komt. Uit medelijden en om te proberen je geestelijke gezondheid terug te winnen, geef je haar vroeg eten.

Alles is perfect voor ongeveer 10 minuten en dan is ze weer bezig. Het lijkt wel of de onophoudelijke behoefte aan eten nooit ophoudt als je thuis bent. Hoe kan je kat de hele tijd honger hebben?

Er zijn veel redenen voor overmatige honger bij katten. Een van die redenen zou kunnen zijn dat je kat eigenlijk helemaal geen honger heeft! Snack even op die gedachte terwijl we ons verdiepen in de redenen waarom je kat de hele tijd kan willen eten.

Waarom heeft mijn kat altijd honger?

Katten kunnen voortdurend honger hebben om allerlei medische redenen, waaronder hyperthyreoïdie, diabetes, en zelfs bepaalde vormen van kanker. Het is ook belangrijk op te merken dat je kat misschien helemaal geen honger heeft maar in plaats daarvan aandacht van jou zoekt. Bespreek drastische veranderingen in het gedrag of de eetlust van je kat altijd met je dierenarts.

Er zijn veel medische mogelijkheden waardoor je kat voortdurend honger kan hebben, maar daar komen we zo op. Soms interpreteren kattenouders ten onrechte de behoefte aan aandacht van hun kat voor honger. Laten we eerst eens kijken naar gedragingen die vaak voor honger worden aangezien maar eigenlijk over iets heel anders gaan, en hoe je het verschil kunt zien.

Miauwen, jammeren, krabben, en wrijven zijn gewone aandachtzoekende gedragingen, maar ze kunnen ook gebruikt worden als een kat honger heeft. Bij zowel honger als aandacht zoeken probeert je kat alleen maar jou zover te krijgen dat je hun aanwezigheid erkent, dus het kan moeilijk zijn om het verschil te zien.

Je zult echter merken dat het hongergedrag toeneemt rond etenstijden en wanneer je in de buurt komt van de voederbakjes, de koelkast, of waar het voedsel van je kat ook bewaard wordt.

Bij honger kun je merken dat je kat ook voedsel van het aanrecht of de eettafel probeert te stelen. Het is belangrijk te weten dat katten net als mensen verslavingsgedrag kunnen ontwikkelen voor traktaties of ander voedsel, dus onophoudelijk bedelen om hun snacks met tonijnsmaak hoeft niet te betekenen dat ze honger hebben.

Katten die je aandacht proberen te krijgen moeten kalmeren na wat broodnodige liefde en genegenheid van jou, terwijl dit hongerige katjes alleen maar opdringeriger zou kunnen maken.

Oorzaken van overmatige honger bij katten

Als je hebt vastgesteld dat er meer aan de hand is met het gedrag van je kat dan alleen maar je aandacht willen, dan is het tijd om te gaan zoeken naar redenen waarom je kat misschien voortdurend honger heeft. Nogmaals, bespreek elke verandering in het gedrag of de eetlust van je kat met je dierenarts.

  • Hyperthyreoïdie

    De schildklier is verantwoordelijk voor het afscheiden van thyroxine, een hormoon dat de stofwisseling van je kat helpt bepalen. In gevallen van hyperthyreoïdie wordt te veel thyroxine geproduceerd. Dit is meestal het gevolg van een niet-kankerachtige tumor van de schildklier.

    Een overmaat aan thyroxine doet het metabolisme van een kat omhoogschieten, wat betekent dat ze heel snel energie verbranden. De eetlust van de kat neemt toe om te proberen te compenseren, en het kan niveaus bereiken waarbij het katje bijna door het lint gaat om voedsel te vinden.

    Hyperthyreoïdie kan gediagnosticeerd worden met een bloedonderzoek en het kan behandeld worden met ofwel een operatie om de aangetaste klier te verwijderen, medicatie om de productie van thyrosine te blokkeren, radioactieve jodiumtherapie om het aangetaste schildklierweefsel te vernietigen, of door de hoeveelheid jodium in de voeding te beperken om de productie van thyrosine te voorkomen.

  • Diabetes

    Katten kunnen net als mensen aan twee soorten diabetes lijden. Bij Type I diabetes produceert de alvleesklier niet de nodige insuline om suiker uit het bloed naar de cellen te brengen waar het voor energie gebruikt wordt.

    Bij Type II diabetes reageren de cellen niet normaal op insuline, en blijft suiker in de bloedbaan achter in plaats van dat het naar de cellen wordt verplaatst.

    In beide gevallen worden de weefsels en organen van het lichaam uitgehongerd van de energie die ze nodig hebben, ook al eet je kat regelmatig. Je kat reageert hierop door zijn voedselconsumptie op te voeren in een poging dit te compenseren.

  • Intestinale parasieten

    Deze kleine wormpjes leven in de darmen van je kat en stelen voedingsstoffen van je kat terwijl ze passeren. Bij zware parasietenbelasting kan je kat uiteindelijk meer aan de wormen dan aan zichzelf te eten geven, wat gewichtsverlies en overmatig hongergevoel veroorzaakt.

    Intestinale parasieten krijgen ze van bijvoorbeeld vlooien, de omgeving, en van het eten van besmette prooidieren of andere dieren die ze op straat vinden zoals naaktslakken. De meeste wormen zijn gemakkelijk te bestrijden met anti-parasitaire medicijnen.

  • Maldigestie/malabsorptie

    In sommige gevallen kan het spijsverteringskanaal van je kat de schuld zijn van hun buitensporige honger. Exocriene pancreas insufficiëntie is wanneer de alvleesklier niet de nodige spijsverteringsenzymen produceert om vetten en andere waardevolle voedingsstoffen af te breken.

    Die voedingsstoffen gaan dan ongebruikt door het spijsverteringskanaal en de eetlust van je kat zal toenemen om te proberen dat verlies te dekken. De meeste maldigestie stoornissen kunnen behandeld worden door spijsverteringsenzymen aan te vullen.

Malabsorptieproblemen treden op als er iets is dat de opname van voedingsstoffen in de darm blokkeert. Ontstekingsdarmziekten of soorten darmkanker laten die voedingsstoffen niet door tot in de cellen waar ze benut kunnen worden.

In plaats daarvan verhoogt je kat zijn voedselopname om te proberen de voeding binnen te krijgen die hij nodig heeft. Afhankelijk van de oorzaak van de malabsorptie in het maag-darmkanaal van je kat, kunnen bepaalde medicijnen helpen.

Hoe voorkom je overmatige honger bij katten

Het eerste waar je op moet letten als je een toename van de eetlust van je kat opmerkt, is de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel dat je geeft.

Katten zijn verplichte carnivoren, wat betekent dat ze een eiwitrijk(=proteïnerijk) dieet nodig hebben om gezond te zijn. Kattenvoer van goede kwaliteit moet meer dan 35% eiwit bevatten. Eiwit in de 40% is nog beter.

De hoeveelheid eiwitten alleen is niet genoeg; dat eiwit moet van hoge kwaliteit zijn, wat betekent dat het van echt, heel vlees komt en niet van plantaardige bronnen. Vleesproteïnen zijn vollediger en gemakkelijker te verteren voor katten, zodat je kat er meer daadwerkelijke eiwitten uit haalt.

Vervolgens wil je kijken naar hoeveel je je kat te eten geeft. Kijk op de voedingsetiketten op de achterkant van je blikjes of zakjes kattenvoer. Je wilt voeren voor het gewicht dat je kat zou moeten hebben, niet voor het gewicht dat ze op dit moment heeft.

Dit betekent dat je voor gewichtsverlies minder wilt voeren. Voor gewichtstoename zul je meer willen voeren. Als je hulp nodig hebt bij het bepalen van een gezond gewicht voor je kat, raadpleeg dan je dierenarts.

Nadat je de aanbevolen hoeveelheid voer hebt bepaald die je kat op een dag moet eten, verdeel je die hoeveelheid over de maaltijden. Sommige katjes grazen liever de hele dag door, terwijl andere graag op vaste tijden eten.

Je kunt proberen die een tot twee maaltijden op te splitsen in drie tot vier kleinere maaltijden om te proberen de honger van je kat langer op afstand te houden.

Beoordeel het gewicht van je kat terwijl je hem de aanbevolen hoeveelheid voert. Actievere katten hebben misschien iets meer nodig dan wat er vermeld staat, terwijl luiere katten iets minder moeten hebben om een ideaal gewicht te behouden.

Vergeet niet rekening te houden met snacks als je de dagelijkse hoeveelheid voer van je kat uitrekent. Hoe meer snacks je voert, hoe minder voer ze per maaltijd moeten krijgen.

In plaats van calorierijke tussendoortjes te voeren, kun je proberen er caloriearme voedingsmiddelen, zoals magere vlees- of vissnoepjes voor in de plaats te geven om de honger van je kat in toom te houden. Je zou verbaasd zijn, sommige katjes vinden deze traktaties zelfs erg lekker!

Als je nog steeds moeite hebt om de uitgehongerde eetlust van je kat onder controle te houden, is het tijd om advies van een dierenarts in te winnen.

Wanneer moet mijn kat naar de dierenarts voor overmatige honger?

Zoals we al eerder zeiden: telkens als je een verandering in het gedrag of de eetlust van je kat opmerkt, moet je naar je dierenarts gaan. Ook als je de bovenstaande opties geprobeerd hebt om de eetlust van je kat te beteugelen en ze nog steeds uitgehongerd lijken, moet je beslist naar je dierenarts gaan.

Je dierenarts zal een anamnese afnemen en een grondig onderzoek doen plus eventuele andere noodzakelijke diagnoses stellen om medische aandoeningen uit te sluiten die overmatig hongergevoel kunnen veroorzaken.

Bovendien kan je dierenarts ook je kattenvoer beoordelen en aanbevelingen doen voor een goede, hoogwaardige voeding die je kat langer verzadigd houdt.

Conclusie

Het is altijd leuk om een beetje heen en weer te communiceren met onze pluizige vrienden. Maar soms kan die communicatie omslaan in ergernis als ze overdadig wordt.

Hopelijk helpt dit artikel je onderscheid te maken tussen aandacht vragen en hongergedrag en heb je dat knorrende buikje in een mum van tijd tot bedaren gebracht.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.