Waarom hebben katten zo'n goede balans?

Waarom hebben katten zo'n goede balans?

Katten zijn meesters in het landen op hun pootjes, en dat is niet voor niets. Je huisdier heeft verschillende lichamelijke eigenschappen die hem een uitstekend gevoel voor evenwicht geven.

Katten staan erom bekend dat ze op hun pootjes kunnen landen, maar dit niveau van katachtige finesse vereist wat ingewikkelde natuurkunde. Dankzij hun fijne lenigheid en een speciaal gevormd binnenoor zijn katten meesters in het op hun pootjes landen, zelfs van de meest hachelijke valpartijen.

Katten hebben meer wervels in hun lichaam dan mensen, waardoor ze behendig kunnen draaien en kronkelen als ze snel moeten reageren. Dit is vooral belangrijk als je pluizige vriend springt of valt, want een kat gebruikt zijn snelle reflexen en lenigheid om op zijn pootjes te landen.

Om dit te doen gebruikt je huisdier zijn gezichtsvermogen en evenwichtssysteem in zijn binnenoor om snel te bepalen welke kant boven is, en draait dan zijn voorpootjes zodat ze naar beneden wijzen. Zijn onderlichaam volgt dit voorbeeld, waardoor je kat snel en naadloos op zijn poten kan landen.

Behalve hun flexibele ruggengraat hebben katten nog andere fysieke kenmerken die hen helpen gracieus te landen, waaronder hun kleine lichaam, lichte botten, en de dikke vacht die dient om vallen te vertragen en schokken te verzachten.

Hun sleutelbeenderen geven hen ook extra flexibiliteit, want deze botten zijn in tegenstelling tot bij andere zoogdieren los zwevend. Als je je kat ooit achterover hebt zien vallen dan heb je waarschijnlijk gezien hoe hij zijn voorkant verdraaide zodat zijn poten naar de grond wijzen, en zijn achterpoten volgden. Zijn staart helpt hem tijdens de val zich te heroriënteren, en houdt je kat waterpas tot hij contact maakt met de grond.

Zelfs jonge kittens zijn bedreven in het vasthouden van hun landingen, want katten van zeven weken oud hebben een evenwichtsorgaan ontwikkeld, het slakkenhuis, dat een scherp evenwichtsgevoel verschaft.

Deze met vloeistof gevulde eigenschap in combinatie met zijn gezichtsvermogen helpt de kat zich snel te oriënteren als er bliksemsnel een corrigerende reactie nodig is.

Maar zelfs met hun grote evenwichtsgevoel is het belangrijk om katten die in appartementen op de bovenste verdieping wonen binnen te houden, want het is bekend dat nieuwsgierige katachtigen uit ramen vallen bij pogingen vogels of andere dieren te achtervolgen.

Hoewel katten hun val vaak in minder dan een seconde kunnen rechtzetten, betekent dit niet dat ze immuun zijn voor verwondingen door vallen. Gebroken botten, ontbrekende tanden en trauma kunnen het gevolg zijn van een val, soms met fatale afloop, dus zorg ervoor dat je je huisdier beschermt door ramen gesloten te houden.

Wil je hem helpen om veilig vanuit zijn huis van het buitenleven te genieten, dan kun je investeren in een zitstok of ander accessoire dat ontworpen is om je huisdier een vrij uitzicht op zijn omgeving te geven.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.