Waarom hebben katten natte neuzen?

Waarom hebben katten natte neuzen?

Dat vroege ochtendwaken van je pluizige vriend zou niet compleet zijn zonder de aanraking van een natte, koude neus. Het is waarschijnlijk het laatste waar je je zo vroeg op de dag over verwondert, maar waarom hebben katten natte neuzen?

Elke nattigheid aan je eigen neus doet je naar een zakdoekje grijpen, maar katten lijken die zorg niet te hebben. Feit is dat de natheid (of droogheid) van de neus van een kat van veel factoren afhangt. Laten we eens dieper ingaan op die factoren en meer te weten komen over wanneer je je zorgen moet maken.

Waarom hebben katten natte neuzen?

Een natte neus is afhankelijk van veel verschillende omgevings-, gezondheids-, en lichamelijke factoren. Het kan zo eenvoudig zijn als vocht dat overblijft na een verzorgingsbeurt of zo complex als een infectie van de bovenste luchtwegen.

De neus van je kat kan soms ook droog zijn zonder reden tot bezorgdheid. Als de neusveranderingen van je kat echter gepaard gaan met andere lichamelijke of gedragsveranderingen, moet je naar je dierenarts gaan.

Het hebben van een natte neus kan op vele manieren heel gunstig zijn voor katten. Het kan de afkoeling van een warm lichaam bevorderen en helpen bepaalde geuren en luchtjes aan te trekken. Laten we wat dieper ingaan op de oorzaken van de natte neus van je kat.

 • Omgeving

  De natheid van de neus van je kat wordt sterk beïnvloed door de luchttemperatuur en de vochtigheid in de omgeving. Warmer, vochtig weer leidt tot condensatie van de waterdeeltjes in de lucht die je kat uitademt, waardoor de buitenkant van de neus vochtig wordt. Koude, droge lucht, daarentegen, kan het vocht juist uit de neus zuigen, waardoor een droog en zelfs gebarsten neusplanum ontstaat. In de hete zon liggen of in de buurt van een verwarming kan ook neusvocht wegzuigen en tot een drogere neus leiden.

 • Drinken

  De meeste kittens zijn kieskeurige drinkers en zijn heel goed getraind in het schoon en droog houden van hun gezicht tijdens dit proces. Als het waterniveau in hun bakje echter laag is, kan je kat per ongeluk zijn neus er iets te diep in dompelen als hij probeert te drinken. Dit soort natte neus is meestal van korte duur, maar kan leiden tot wat overdadig likken dat de neus nog wat langer vochtig houdt.

 • Likken

  Omdat de neus van een kat binnen het bereik van zijn tong ligt, kan elk likken mogelijk vocht tot in de neus verspreiden. Bij het verzorgen (wat katten natuurlijk doen) wordt hun neus door vochtige vacht geduwd, en verzamelt vocht terwijl ze zich likken. Omdat katten nergens anders kunnen zweten dan via de voetkussentjes, kan het nat houden van hun neus dienen als een manier om ze af te koelen bij warm weer. Door hun neus te likken komt er vocht vrij dat verdampt en wat van hun lichaamswarmte helpt afvoeren, zodat ze het niet te warm krijgen.

 • Tranen

  Als de ogen van een kat tranen, wordt het overloopvocht uit de oogleden afgevoerd en gaat via de neusholte naar de neus. Telkens als je kat overmatig tranen produceert, zoals bij oogirritatie door allergie of een ziekte, reist het vocht naar beneden en veroorzaakt een natte neus.

Bovenste luchtweginfecties

Poezen zijn vatbaar voor veel soorten infecties van de bovenste luchtwegen. Deze ziektes presenteren zich meestal met loopogen, een loopneus, hoesten, en niezen. Elk van deze symptomen kan leiden tot een natte neus.

Het reukvermogen van een kat en het belang van hun neus

Er is veel meer aan de neus van een kat dan alleen of deze nat of droog is. De neus is de toegangspoort tot het belangrijkste zintuig van je kat: reuk.

Hoewel katten misschien niet zo'n sterk reukvermogen hebben als hun hondachtige vrienden, is het een feit dat katten vele malen beter kunnen ruiken dan mensen.

Met meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neusholte hebben katten het vermogen hun prooi te ruiken, hun weg naar huis te vinden, en andere dieren en mensen in hun leven te identificeren. Ze kunnen ook met één snelle vleug vertellen waar je de hele dag bent geweest.

Geur is ook een belangrijk onderdeel van het eten. Met minder smaakpapillen dan andere dieren, betekent de geur van het voedsel van een kat veel meer voor katten dan de smaak ervan.

Daarom kunnen katten met verstopping van de bovenste luchtwegen stoppen met eten tot ze hun reukzin weer gedeblokkeerd krijgen. Wil je meer te weten komen over de zintuigen van je kat, kijk dan eens naar ons kattenzintuigen artikel.

Hebben alle katten een natte neus?

We bespraken net de mogelijkheid dat de neus van je kat gedurende de dag meerdere malen van nat naar droog kan veranderen, dus het is logisch om te zeggen dat wilde katten niet anders zijn.

Ze kunnen te maken krijgen met een nattere neus bij warmer weer en een drogere neus als de temperaturen dalen. Het hebben van een natte neus kan helpen bij de regulering van de lichaamstemperatuur en sommigen stellen zelfs de hypothese dat het het reukvermogen van een kat kan versterken, dus het zou logisch zijn dat katten in het wild hun voordeel doen met een snuffelaar die vochtiger is.

Wat is de vochtige substantie op de neus van een kat?

De vloeistof die de neus van je kat nat maakt is meestal speeksel van likken of tranen die uit de ogen zijn gelopen. Het kan ook snot zijn als je kat zich niet lekker voelt.

De neus van een kat kan ook vochtig zijn door afscheidingen uit de neusholte. Een manier waarop de neus van een kat helpt om ziekte te voorkomen en zijn lichaam te ontdoen van mogelijke allergenen is door ze zachtjes uit de neusholte te spoelen voor ze de tijd hebben diep in het lichaam te dringen.

Is een droge neus bij een kat reden tot bezorgdheid?

In het algemeen betekent een droge neus bij je katachtige vriend niets anders dan dat het weer misschien koud aan het worden is of dat ze onder de plafondventilator hebben gestaan.

Wanneer een droge neus reden tot bezorgdheid is, is wanneer hij gepaard gaat met ander verontrustend gedrag of symptomen zoals koorts, verminderde eetlust, of lusteloosheid.

Je kunt de relatieve lichaamstemperatuur van je kat vaak beoordelen door hun neus of oren aan te raken, dus een neus die droog en overdreven warm of heet is zou wijzen op een ziekte of zelfs een hitteberoerte.

Ga zeker naar je dierenarts als je kat een droge neus heeft en nog andere vreemde symptomen of gedragingen. Als je merkt dat de neus van je kat plotseling droog is, let dan gewoon beter op hun dagelijkse gedrag, zodat je alles kunt opvangen wat er een beetje naast lijkt te zitten.

Wat als de neus van mijn kat druipend nat is?

De mate van natheid van de neus van je kat kan in de loop van de dag verschillende keren veranderen. Schrik niet, tenzij er ook andere problemen in het spel lijken te zijn.

Een neus die loopt of druppelt kan wijzen op een infectie van de bovenste luchtwegen of allergieën. Let op de kleur van de vloeistof. Dikke, gekleurde vloeistof betekent meestal een bacteriële infectie, terwijl heldere vloeistof kan wijzen op een virale infectie of allergieën.

Meestal presenteren deze ziektes zich ook met hoesten, niezen, en loopneusogen. Koorts, verminderde eetlust, en lusteloosheid volgen vaak ook. Als de druipende natte neus van je kat gepaard gaat met andere symptomen of gedragsveranderingen, is het verstandig om je dierenarts te bezoeken.

Enkele leuke feiten over kattenneuzen

Als het feit dat katten een bijzonder sterk reukvermogen hebben nog niet genoeg was, kunnen deze andere kleine neusfeitjes je misschien intrigeren:

 • Katten hebben individuele neusafdrukken, vergelijkbaar met vingerafdrukken bij mensen, die specifiek zijn voor elke kat. Hoewel neusafdrukidentificatie nog niet zo'n ding is, kan het dat in de toekomst wel worden!

 • De kleur van de neus van je kat staat in verband met de kleur van hun huid. Lichtgekleurde katten hebben lichter gekleurde neuzen en omgekeerd.

 • Lucht komt binnen door de voorste, ronde delen van je kat's neusgat en verlaat het door de spleten aan de onderkant. Dit proces helpt hen beter te bepalen uit welke richting een geur komt.

Conclusie

De volgende keer dat je het neusje van je kat een schattige aanraking geeft, hoef je je niet meer af te vragen waarom het nat en koud is.

Niet alleen helpt het toevoegen van een beetje vocht aan een neusje om het reukvermogen van een kat te vergroten, het helpt ook om hun lichaamstemperatuur te regelen op warmere dagen.

Schrik echter niet als je vinger eerder een droge dan een natte neus ontmoet, want het vochtgehalte van de neus van een kat kan in de loop van de dag veranderen. Zoals met alles, zal het leren kennen van het normale gedrag van je kat je helpen bepalen of een echt natte of echt droge neus iets is om je zorgen over te maken.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.