Waarom eten honden poep? Wat kun je ertegen doen?

Waarom eten honden poep? Wat kun je ertegen doen?

Hondenkusjes mogen door hondenouders beschouwd worden als een van de mooie dingen in het leven. Maar als je hond poep eet, worden die lieve kusjes gemeden als de pest!

Of je hond nu af en toe snackt of verslaafd is, je vraagt je waarschijnlijk af waarom je hond zich volpropt met de uitwerpselen van anderen. Het beantwoorden van die vraag is voor de meeste hondenouders niet genoeg, ze willen ook weten wat je ertegen kunt doen en hoe het gestopt kan worden.

Waarom eten honden poep?

Poep eten bij honden is iets wat uit veel verschillende redenen kan voortkomen; de meest voorkomende zijn verveling, aandacht, of gezondheidsproblemen.

Poep eten komt vaker voor bij puppy's en jongere honden. Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om je hond ervan te weerhouden poep te eten of om de gewoonte helemaal te voorkomen.

Coprofagie, of poep eten, is een normaal gedrag bij veel dieren. Konijnen bijvoorbeeld, verorberen routinematig hun eerste ronde uitwerpselen om er alle voedingsstoffen uit te peuteren die ze kunnen.

Omdat de meeste honden alle voeding die ze nodig hebben al uit hondenvoer halen, is het onwaarschijnlijk dat dit de reden is van hun smerige gedrag. Wat kan de reden dan wel zijn?

Voedingsgebreken

Ik zei hierboven dat dit onwaarschijnlijk was, maar het moet toch behandeld worden. Omdat een lichaam niet alle voedingsstoffen volledig kan onttrekken aan het voedsel dat we eten, kan de ontlasting een wisselend buffet van onverteerde voedseldeeltjes zijn.

Voor de honden die nieuwsgierig genoeg zijn, kunnen ze in die poep iets vinden dat ze gemist hebben. Dit is meer van belang voor honden die hondenvoer van lage kwaliteit eten en onvolledige rauwe of zelfgemaakte diëten.

Is je hond een kattenbak rover? Dat komt waarschijnlijk omdat katten veel meer eiwitten in hun dieet nodig hebben dan honden, wat betekent dat hun uitwerpselen hoger in eiwit zijn. Die is dus veel lekkerder dan het gemiddelde hoopje hondenontlasting.

Honger

Omdat hondenpoep wat onverteerd voedsel en dus voedingsstoffen bevat, kunnen honden op de rand van de hongerdood zich tot het eten van poep wenden als overlevingsmechanisme.

Honden met medische aandoeningen zoals de ziekte van Cushing, exocriene pancreasinsufficiëntie, of andere spijsverteringsstoornissen kunnen hun toevlucht nemen tot het eten van uitwerpselen als een manier om hun uitgehongerde eetlust te stillen. In deze gevallen zul je waarschijnlijk merken dat honden andere vormen van organisch materiaal eten, zoals aarde/modder.

Prebiotica

Coprofagie bestaat zelfs bij mensen. Wacht even, niet weggaan! Voordat je te afgeschrikt raakt om verder te lezen: een methode die fecale transplantatie heet, waarbij de gezonde darmmicroben die in de uitwerpselen voorkomen van de ene persoon op de andere worden getransplanteerd, wordt gebruikt voor de behandeling van allerlei spijsverteringsstoornissen.

Ons lichaam heeft deze microben nodig voor een gezonde spijsvertering. Sommige gevallen van honden die uitwerpselen eten kunnen zijn dat ze proberen zelfmedicatie toe te passen door hun darmmicrobioom een oppepper te geven.

Geloof het of niet, als het buikje van een hond zich van slag voelt, kan zijn instinct hem vertellen dat het eten van uitwerpselen, gras, of andere voorwerpen kan helpen.

Slecht gedrag

Moederhonden eten routinematig de uitwerpselen van hun jongen op. In feite zijn pasgeboren puppy's pas na enkele weken in staat om uit zichzelf te poepen. Ze hebben de stimulatie van de moeder nodig die hun rectale streek likt voor ze goed kunnen poepen.

Tijdens dit proces consumeert de moeder de uitwerpselen. Onnodig te zeggen dat oude gewoonten hardnekkig zijn. Sommige puppy's kunnen ontlasting gaan eten als een manier om hun moeder na te doen. Die gewoonte kan doorwerken tot in de volwassenheid. Of in andere woorden, je volwassen hond gedraagt zich nog als een puppy.

Weer andere honden zullen uitwerpselen opeten uit verveling. Zonder de juiste mentale en fysieke stimulatie kan je hond de hele dag gedachteloos over het erf dwalen om in uitwerpselen te neuzen voor vermaak.

Coprofagie kan zich ook ontwikkelen als een neurotisch gedrag, vooral bij honden die al verlatingsangst en andere gedragsstoornissen hadden. Nog steeds eten sommige honden uitwerpselen als een manier om je aandacht te krijgen. Niets trekt immers sneller je aandacht dan ze te zien kluiven aan een grote hoop poep!

Welke soort poep eten honden het liefst?

Het korte antwoord op welke soort poep honden het lekkerst vinden is verse poep. Hoe verser hoe beter! Hou je het nog binnen?

Nadat uitwerpselen te oud zijn geworden en gaan schimmelen, verliezen de meeste honden hun belangstelling.

Met de versheidsfactor terzijde, geven honden de voorkeur aan uitwerpselen van eiwitrijke eters, gewoon omdat ze die lekkerder vinden. Ze kunnen ook een voorkeur hebben voor vetrijke diëten. Dit komt omdat er meer kans is dat er onverteerd vet in de uitwerpselen zit, waardoor ze des te smaakvoller zijn.

Vooral katten eten een eiwitrijk dieet, dus je merkt misschien dat je viervoeter buiten in de kattenbak rondsnuffelt of door het losse vuil wroet op zoek naar wat kleine kattenklompjes.

Eten alle honden, wilde en tamme, poep?

Niet elke hond die je ontmoet zal aan coprofagie doen. Het ontwikkelen van dit gedrag hangt af van een heleboel factoren die hierboven beschreven zijn. Er is echter wat onderzoek dat suggereert dat het eten van uitwerpselen een voorouderlijke eigenschap is die in de hersenen van onze honden zijn ingebakken.

De onderbouwing hiervan is dat wolven, coyotes, en andere wilde hondachtigen routinematig uit reinheid uitwerpselen verorberen. Veel inwendige parasieten worden via de uitwerpselen doorgegeven, maar hebben enige tijd buiten het lichaam nodig om voldoende te rijpen om anderen te besmetten. Het consumeren van de uitwerpselen voordat die parasieteneieren de kans krijgen te rijpen helpt toekomstige besmettingen voorkomen.

Is poep eten een normaal gedrag voor honden?

Er zijn veel redenen waarom een hond poep kan eten, zoals eerder vermeld. Sommige redenen komen voort uit instinctief gedrag, terwijl andere te maken kunnen hebben met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen. Hoewel het een volstrekt walgelijke gewoonte lijkt, komt de gewoonte bij de meeste honden van nature voor.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het eten van poep voor mijn hond?

Laten we het eerst hebben over de vraag of het al dan niet veilig is voor honden om poep te eten, ongeacht de reden waarom ze het doen.

Poep op zich is tamelijk ongevaarlijk, vooral als het de poep van een hond zelf is. Ze zijn immers al blootgesteld aan alles wat erin zit. Poep eten wordt een probleem als ze in die van een ander beginnen te duiken. Poep van andere honden of andere dieren kan bacteriën of andere bestanddelen bevatten waar je hond niet aan gewend is. Salmonella, E. coli en veel virussen leven in de uitwerpselen, soms nog vele dagen nadat ze gepasseerd zijn.

Het eten van poep kan leiden tot ernstige infecties door deze bacteriën, die een ravage kunnen aanrichten bij je hond en ook bij jou. Een ander probleem dat je hond kan tegenkomen is als hij beschimmelde uitwerpselen eet en daar een infectie oploopt. Andere uitwerpselen van dieren kunnen nog meer slechte beestjes bevatten waar je hond niet aan gewend is.

Wat de redenen achter het eten van uitwerpselen betreft, de meeste honden die het als pup doen gaan er min of meer mee door tot in de volwassenheid. Hoewel je deze gewoonte misschien zou willen doorbreken, is het minder waarschijnlijk dat er een lastige oorzaak achter zit. Voor honden die als volwassen hond uitwerpselen beginnen te eten of die hun consumptie plotseling opvoeren, moet je een dierenarts bezoeken om dieet- en medische oorzaken te helpen uitsluiten.

Wat moet ik doen als mijn hond net poep heeft gegeten?

Hoe je omgaat met je hond die net poep gegeten heeft, hangt veel af van je comfortniveau en de situatie rond hun kleine hapje. Sommige mensen gaan zo ver dat ze de uitwerpselen uit de bek van hun hond verwijderen en de tanden daarna poetsen! Niet aan te raden vanwege het risico gebeten te worden.

Wat je wel kunt doen is verdere consumptie voorkomen door ofwel de achtergebleven poep te verwijderen, ofwel je hond uit de buurt te verwijderen. Als dit het poep-etende debuut van je hond is, dan zul je ze ofwel in de gaten willen houden om te zien of het doorgaat, of met ze naar de dierenarts gaan om zeker te zijn dat ze gezond zijn.

Hoe honden te stoppen met poep eten

Wat de reden ook is, het is het beste om te proberen het poep-etende gedrag te stoppen om ziekte bij je pup en een van streek geraakte maag bij jou te voorkomen. Voor honden die hun hele leven al poep eten kan dit geen gemakkelijke opgave zijn, dus hier zijn wat methoden om je te helpen:

Sluit medische problemen uit

Zorg ervoor dat je hond geen poep eet als gevolg van een medische kwestie. Zoals we eerder bespraken, zorgen bepaalde ziektes zoals de ziekte van Cushing ervoor dat je hond voortdurend honger heeft. Ze kunnen poep gaan consumeren als een manier om de hongerleegte te vullen.

Als poep eten een nieuwe gewoonte is, moet deze methode altijd de eerste stap zijn. Je dierenarts zal een onderzoek doen en misschien wat bloedonderzoek om te testen op allerlei ziekten die de oorzaak kunnen zijn dat je hond hongerig genoeg is om poep te eten.

Deze methode blijkt heel effectief in het stoppen van poep eten als het gedrag te wijten is aan een medisch probleem dat behandeld kan worden. Vaak gaat, als honden hun ziekte onder controle krijgen, die razende honger weg en daarmee ook hun verlangen om ontlasting te eten.

Vitaminesupplementen

Ook al bevatten de meeste hoogwaardige hondenvoedselsoorten alle noodzakelijke voedingsstoffen die je hond nodig heeft, toch is elke hond anders. Sommige honden kunnen grotere hoeveelheden vitaminen nodig hebben dan andere, zoals B-vitaminen in het bijzonder.

Veel B-vitamines worden eigenlijk aangemaakt door de bacteriën die in het spijsverteringskanaal gedijen en die in de ontlasting worden overgebracht, dus je hond kan eigenlijk proberen zijn vitaminetekort op natuurlijke wijze aan te vullen. Je hond een goed vitaminesupplement geven kan helpen hun poep-etende gedrag af te remmen.

Als je hond een hoogwaardig commercieel hondenvoer krijgt, is een vitaminetekort vrij zeldzaam. Als je echter rauw of een zelfgemaakt dieet voert, kan dit de oorzaak zijn van hun poep-eten. In deze gevallen kan het geven van de juiste vitaminesupplementen in de juiste hoeveelheden helpen het poep-etende gedrag te stoppen.

Maak het minder aanlokkelijk

Sommige honden vinden de smaak van uitwerpselen gewoon lekker. Voor die honden kun je proberen de smaak te veranderen in iets minder aanlokkelijks. Er zijn veel producten op de markt die werken door je hond een poeder of vloeistof te voeren dat - eenmaal verteerd, vreselijk smaakt als uitwerpsel. Andere producten zoals ananas of vleesmalsers kunnen hier ook voor gebruikt worden.

Deze methode heeft wisselend succes. Het werkt het beste bij honden die hun eigen uitwerpselen opeten en die van niemand anders. Het zal geen effect hebben als je hond een hondenpark snacker is, want je kunt niet alle honden uit de buurt deze producten voeren.

Ook voor kattenpoep heeft het een wisselende werkzaamheid, want je zult enorm veel geluk moeten hebben dat je kat deze preventiemiddelen überhaupt wil eten.

Ruim het op

Als het er niet ligt, kunnen ze het ook niet opeten. Een goede zindelijkheidstraining en opruimen kunnen helpen om poep-etend gedrag in te dammen, en dit geldt ook voor de kattenbak. Uiteraard is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan voor hondenparken of wandelpaden, waar het moeilijk is om de opruimpogingen onder controle te houden.

Als je hond uitwerpselen eet in je tuin of in de kattenbak, is dit de beste manier. Honden die zich uitleven in het hondenpark of op andere gemeenschappelijke plaatsen zullen hier echter minder goed op reageren.

Oefenen en spelen

Deze methode is voor honden die poep eten uit verveling, angst, of andere gedragsstoornissen. Door ze iets anders te geven om zich op te concentreren kan poep eten worden afgeschrikt.

Maak van interactie met je hond een prioriteit. Ga gewoon een paar keer per dag een paar minuten bij ze kijken. Zorg ervoor dat ze voldoende beweging krijgen en iets te doen hebben terwijl jij de hele dag weg bent op je werk. Het maken van een middagwandeling of het geven van interactief speelgoed kan je hond die mentale stimulatie geven waar ze naar hunkeren.

Voor honden die poep eten om aandacht of uit verveling, blijkt deze methode meestal goed te werken. Vervang die 'verslaving' die poep eten oplevert door stimulatie of een activiteit die in plaats daarvan gezonder en minder smerig is.

Kan poep eten helemaal voorkomen worden?

Afhankelijk van de reden en de situaties waarin je hond poep eet, is het mogelijk om deze vieze gewoonte helemaal te voorkomen. Honden die poep eten vanwege een behandelbaar medisch of gedragsprobleem likken meestal nooit meer hun lippen aan poep als het probleem behandeld is.

Honden die poep eten vanwege een ingesleten gewoonte zullen meer moeite hebben om te stoppen. Voor deze honden is het het beste om hun blootstelling aan poep te beperken door het onmiddellijk op te ruimen en gemeenschappelijke plaatsen te vermijden waar ze in contact kunnen komen met de uitwerpselen van andere honden.

Conclusie

Als er één ding is waardoor we ons aan kunnen irriteren bij een hond, dan is dat in veel gevallen het eten van poep. De meeste hondenbaasjes kunnen de aanblik ervan gewoon niet verkroppen.

De eerste stap om aan dit walgelijke gedrag een eind te maken is uit te zoeken waarom je hond het doet. Daarna kan het uitvoeren van een of alle van de bovenstaande methoden helpen. Als al het andere faalt, praat dan met je dierenarts over gedragstraining om te helpen de poepmond van je hond op te ruimen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.