siamees kat

Alles over Raskatten: De Siamees

Ben je van plan binnenkort een nieuwe pluizenvriend in huis te halen? Top! Misschien is een pure raskat dan een leuke optie voor jou. De wereld van katten bestaat uit superveel variatie, met ieder z'n eigen karaktertrekken, uiterlijk, temperament en historie. Bedenk goed voor jezelf welke karaktereigenschappen goed bij jou passen, en misschien is de volgende prachtige kat wel iets voor jou:

De Siamees

De Siamese kat, wat een van de bekendste rassen ter wereld is, was de koninklijke kat van Siam-het hedendaagse Thailand.Ā Zo hielden zij eeuwen lang hoge priesters en nobele figuren gezelschap. Het ras was zo hoog aangeschreven dat ze zelden naar het buitenland werden gescheept. Ze werden voor het eerst internationaal tentoongesteld in de 19de eeuw op een Londonse kattenshow. Hierna werden zeĀ enorm populair in Groot Brittanie, en een aantal jaar later ook in de Verenigde Staten.

siamese kattenras

De Siamees is een echt karakter. Ze zijn zeer levendig, vriendelijk, intelligent en erg gehecht aan hun baasje. Ze zijn constant in beweging, en hebben veel onderhoud nodig aangezien ze nogal behoeftig zijn en vaak aandacht vragen. Ze zien hun baasje meer als eigenaar dan andersom en gedragen zich daarom "koninklijk", in de zin van dat ze luxe behandeld willen worden. Ze ontwikkelen vaak ongebruikelijke vaardigheden die je niet vaak bij katten ziet. Zo zijn er kattenbaasjes geweest die hun kat leren om speeltjes terug te brengen, achter honden aan te rennen, en zelfs piano te leren spelen. Siamesen zijn ook echte kletskousen en zullen heel vaak geluiden maken naar hun baasje. Hun stem is erg hoog en kan voor sommige mensen wat te luid en schril zijn.

Siamese kattenĀ hebben een slanke en elegante bouw. Hun sierlijke look bestaat uit een lange romp, lange poten, en een lange slanke staart. Het ras wordt vaak onderverdeeld in twee verschillende categorieĆ«n: de traditionele en de extreme variant. De extreme variant is kleiner, dunner, en lichter van gewicht. Met een gemiddeld gewicht van ongeveer 3 tot 5 kg. De traditionele heeft een wat ronder uiterlijk maar beschikt nog steeds over de thaise elegantie van het ras. Bovendien is deze wat groter, namelijk ongeveer 4 tot 7 kg. Deze variant wordt ook wel simpelweg Thaise kat genoemd in plaats van Siamees.

siamees kat

Waar de Siamese katten natuurlijk het meest bekend om zijn zijn de grote, amandelvormige blauwe ogen. Daarnaast is hun vacht kort, fijn van textuur en zijdezacht. Ook een zeer bekende eigenschap is de kleur van de vacht, wat bekend staat als "colour-point". De punten van het lichaam, de oren, poten, staart en het gezicht zijn vaak een donkerbruine kleur terwijl de rest van het lichaam lichter bruin is. grappig genoeg wordt hun vacht ook donkerder wanneer ze ouder worden.

De Siamees is een luid ras die op een vrolijke manier de liefde van kattenliefhebbers weet te winnen. Het is een intelligent en warm ras, en de vriendelijke zelfverzekerde houdingĀ maken het een ideale familiekat. De Siamees is misschien wel precies waar jij naar zoekt in een nieuwe kattenpartner.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.