Alles over Raskatten: Ragdoll
De Ragdoll
Als je op zoek bent naar een levend knuffelbeest, dan is de Ragdoll misschien wel de kat voor jou. Deze aanhankelijke pluizenbol laat zich namelijk gemakkelijk oppakken en is een echte schootkat. De Ragdoll is een relatief jong kattenras dat in de jaren 60 werd ontwikkeld in Riverside, California. Desondanks is de Ragdoll uitgegroeid tot één van ‘s werelds meest populaire kattenrassen.
De schepper van dit schone wonder was fokker Ann Baker. Het begon allemaal met de kat van de buurvrouw, genaamd Josephine; een witte, langharige Angora kat. Toen Ann Baker voor het eerst een nestje kittens van Josephine zag, viel het haar op dat de kittens allemaal gekleurd waren. Verder ontdekte Ann dat wanneer ze Josephine, of één van haar kittens oppakte ze stuk voor stuk slap in haar armen hingen als een lappenpop, oftewel een Ragdoll. Het aparte uiterlijk en het kalme karakter van de katten spraken Ann erg aan. Ze besloot enkele kittens mee naar huis te nemen. Dit was het begin van haar fokprogramma, waar zij later grote, langharige katten met onder andere een Himalayaans vachtpatroon aan toevoegde. Dit vachtpatroon kenmerkt zich door gekleurde punten die specifiek voorkomen op de oren, benen, voetjes, staart en het gezichtsmasker van de kat. Alle katten in het fokprogramma hadden verder een kalme en zachtaardige persoonlijkheid. Het eindresultaat was de Ragdoll hoe we die nu kennen: wit met kleurpunten, helderblauwe ogen en een kalm en liefdevol temperament. Door de jaren heen deed Ann Baker verschillende beweringen over haar creatie. Zo suggereerde zij dat Josephine ooit een drukke, speelse kat was, totdat zij werd aangereden door een auto waarna zij geopereerd moest worden. Sindsdien zou ze kalmer en aanhankelijker geworden zijn. Toen bleek dat het kroost van Josephine hetzelfde temperament vertoonde, concludeerde Ann dat de CIA, Josephine genetisch gemanipuleerd moest hebben tijdens de operatie.
De Ragdoll won in een rap tempo aan populariteit. Veel kattenliefhebbers probeerden de Ragdoll te fokken. Hierdoor ontstonden allerlei afwijkende kleurencombinaties. Ann Baker was van mening dat de naam Ragdoll moest worden voorbehouden aan de originele Ragdoll katten uit haar eigen fokprogramma. Vandaar dat ze in 1971 de International Ragdoll Cat Association (IRCA) oprichtte waarin ze strenge regels opstelde over de manier waarop de Ragdoll gefokt mocht worden. Na een dispuut met een koppel dat een fokpaar bij Ann Baker had gekocht, liet Ann in 1975 de naam ‘Ragdoll’ vastleggen als handelsmerk. Helaas voor Ann kon het koppel zonder problemen de naam blijven hanteren, aangezien zij hun fokprogramma waren begonnen met nazaten van Josephine.
De Ragdoll is een zeer rustige, aanhankelijke en zachtaardige kat, die ook erg speels kan zijn. Ze vindt het heerlijk om bij mensen in de buurt te zijn en kan dan ook goed met gezinsleden, zowel mens als huisdier, opschieten. Wist je trouwens dat Ragdolls soms ook honden in kattenlichamen worden genoemd? Dit komt deels door hun loyaliteit, maar ook omdat je een Ragdoll gemakkelijk kunt leren te apporteren. Deze kat is graag buiten, maar vindt het ook prima om binnenshuis te vertoeven. Dit maakt haar bij uitstek een geschikte appartementskat. Het relaxte temperament zorgt ervoor dat deze kat niet snel van haar stuk gebracht wordt. Het doorbreken van haar dagelijkse routine laat haar dan ook doorgaans (letterlijk) onbewogen.
De Ragdoll is een flink beest met een lang lichaam. De zijdezachte vacht varieert van halflang tot lang. Ragdolls hebben doorgaans prachtige, helderblauwe ogen. Wanneer een Ragdoll gemixt is met andere rassen kunnen de ogen ook andere kleuren hebben. Meestal zijn Ragdolls wit met kleurpunten op de snoet, staart, oren en pootjes. Kortom is de Ragdoll door haar aanhankelijke karakter in combinatie met haar super zachte vacht zeer knuffelbaar. Als je een chillmaatje zoekt is dit dus de ideale metgezel.