Alles Over Raskatten: De Pers

Alles Over Raskatten: De Pers

De Pers

De Pers, oftewel Perzische kat is misschien wel de pluizigste vriend die je maar kunt vinden. Deze vorstelijk ogende kat staat namelijk bekend om haar lange, zachte haren. Sterker nog, de Pers is de enige langharige kat ter wereld. Wist je dat de haren van de Pers maar lieft 20 cm lang kunnen worden?

De Perzische kat is een oud ras dat hoogstwaarschijnlijk haar oorsprong vindt in de ijzige gebergten van Mesopotamië, wat later Perzië werd en tegenwoordig bekend staat als het hedendaagse Iran. Het is aannemelijk dat de Pers haar lange vacht dankt aan een natuurlijke mutatie, veroorzaakt door de ijzige kou in het bergachtige gebied.

Hoewel de Italiaanse edelman Pietro Della Valle is erkend als dè persoon die dit kattenras naar Europa bracht, waren de langharige katten hier in de late middeleeuwen ook al te vinden. Romeinse en Fenicische karavanen namen de katten toen namelijk al mee vanuit Perzië. Destijds was de zijdezachte vacht van deze katten altijd grijs van kleur. Tegenwoordig is de Pers door de mogelijkheid om selectief te fokken in een grote verscheidenheid aan kleurencombinaties te vinden.

perzische kattenras

In Europa dienden katten lange tijd vooral voor praktische doeleinden. Zo werden ze dikwijls ingezet als ratten- en muizenvangers. Het was pas later dat katten ook gebruikt werden als statussymbool en vol trots werden tentoongesteld op kattenshows. De Perzische kat dook onder andere op tijdens de Crystal Palace kattenshow in 1871 als één van de pronkstukken van de tentoonstelling. Het evenement werd georganiseerd door Harrison Weir, een kattenbewonderaar. Hij wilde aantonen dat katten perfecte huisdieren waren en probeerde aan de hand van zijn kattenshow de schoonheid van exotische kattenrassen, zoals de Pers, tentoonstellen. Ten tijde van de kattenshow begon de Pers al aan populariteit te winnen, doordat Koningin Victoria in het bezit was van een paar Perzische katten. Uiteindelijk groeide de Pers uit tot één van de meest populaire katten uit de geschiedenis.

Perzische katten staan bekend als zachtaardige, kalme wezens. Hoewel de Pers zo nu en dan speels uit de hoek kan komen is dit bij uitstek dè perfecte schootkat. Perzische katten vinden het heerlijk om geaaid en geknuffeld te worden en zullen ook zeker hun liefde voor hun baasje door middel van kopjes en pootjes laten blijken.

pers kat

De Pers houdt ervan om gekamd te worden. Aangezien de lange haren snel klitten, is dat niet zo gek. Het wordt doorgaans dan ook aangeraden om de Pers dagelijks te kammen, om ernstige klitten te voorkomen. Het komt weleens voor dat een Pers die niet dagelijks gekamd wordt uiteindelijk zoveel onmogelijke klitten in haar vacht heeft, dat ze van haar handelsmerk beroofd moet worden. Ja, je leest het goed, in zulke gevallen moet de Pers kaal geschoren worden..

Hoewel de meest in het oog springende kenmerken van de Perzische kat haar lange haren en platte snoet zijn, zijn deze katten ook befaamd om hun korte, maar sterke pootjes. De kop van de Pers is groot en rond, terwijl de oren kleiner zijn dan bij andere katten. De prachtige, volle staart van dit beestje maakt het plaatje compleet.

Kortom is de Perzische kat de perfecte metgezel wanneer je op zoek bent naar een kalme, zachtaardige en knuffelbare kat die ook nog eens ontzettend mooi is om naar te kijken!

Terug naar blog

1 reactie

De kat op de foto lijkt een beetje op onze kat!

Kris Meys

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.