Moeten honden een gordel om in de auto?

Bijna alle honden zullen in hun leven weleens in een auto reizen. Uitstapjes naar de dierenarts, de trimsalon, het park, of leuke uitstapjes zoals naar het strand of een wandeling zullen hoogstwaarschijnlijk het reizen in een auto vereisen.

Honden die met hun baasje naar de hondenopvang of naar het werk gaan kunnen zelfs dagelijks autoritjes maken. We kennen het belang van het dragen van een autogordel bij het reizen in een auto om onszelf veilig te houden in geval van een ongeluk, maar hoe zit het met onze honden?

Dit artikel gaat in op de verschillende mogelijkheden die er zijn om jou en je hond veilig te houden als ze samen in een auto reizen. Bovendien worden ook enkele tips gegeven over welke optie voor jouw situatie het beste kan zijn.

Moeten honden een gordel dragen in de auto?

Alhoewel het niet verplicht is, is het in bedwang houden van een hond tijdens het reizen in een auto zeer aan te raden. Dit beschermt niet alleen onze honden, maar ook de mensen die met hen in de auto reizen.

Ten eerste kunnen honden die zich vrij door een voertuig bewegen een afleiding zijn voor de bestuurder. Ze kunnen op de bestuurdersstoel springen, het zicht van de bestuurder belemmeren, onder de benen van de bestuurder komen, of lawaai maken waardoor de bestuurder zijn aandacht voor de weg verliest.

Ten tweede kunnen honden - als er een ongeluk gebeurt, projectielen worden die niet alleen aan zichzelf verwondingen kunnen veroorzaken maar ook aan andere passagiers in de auto.

Door je hond in je auto te verankeren is de kans groter dat ze veilig blijven en de kans veel kleiner dat ze bij een ongeluk uit het voertuig worden geslingerd.

In een enquête onder 100 dierenartsen hadden er 22 gemeld dat ze meemaakte dat een hond stierf als gevolg van een verkeersongeval, terwijl er 18 meldden dat ze verwondingen behandelden die verband hielden met het feit dat ze slecht vastzaten in de auto.

Ondanks dit risico op verwonding of dood wordt geschat dat slechts tussen 55% en 75% van de mensen hun hond tijdens het reizen vastzet.

Welke producten bestaan er om ervoor te zorgen dat je hond veilig is in de auto?

Gelukkig is er een breed scala aan producten op de markt die passen bij uiteenlopende budgetten, hondenmaten, en autostijlen. Enkele van de meest populaire zijn:

Veiligheidstuigjes - Dit zijn tuigjes die speciaal ontworpen zijn om in de auto gedragen te worden. Ze bevatten meestal dikke voering en zijn ontworpen om de krachten gelijkmatig over het lichaam van de hond te helpen verdelen om verwondingen bij een ongeluk te voorkomen. Ze zijn op grote schaal verkrijgbaar in dierenwinkels, zijn betaalbaar, gemakkelijk op te bergen, en kunnen ook tijdens wandelingen gebruikt worden.

Aanlegketting - Kettingen klikken aan het ene uiteinde vast aan het tuig van je hond en aan het andere uiteinde aan de auto, en verankeren zo je hond aan een stevige plaats. Veel kettingen zijn ontworpen om meteen in de gleuf van de veiligheidsgordel te klikken, terwijl andere aan de hoofdsteun of aan andere ankerpunten in het voertuig kunnen vastmaken.

Bench of dragers - Een hondenbench of drager kan gebruikt worden om je hond veilig te houden tijdens het reizen. Sommige hebben riemen om de bench aan de auto te verankeren, wat extra veiligheid biedt. De bench moet zwaar genoeg zijn om te voorkomen dat je hond bij een botsing verpletterd wordt, moet voldoende ventilatie hebben, en moet je hond in staat stellen om op te staan, te gaan liggen en zich comfortabel om te draaien.

Stoelverhogers - Stoelverhogers zijn een beschikbare optie voor het vastzetten van kleinere honden. Dit zijn meestal gewatteerde manden die aan de zitting van je auto bevestigd worden en een koord bevatten om je hond tijdens het reizen in de zitverhoger te houden.

Hondenrek - Hondenrekken tussen het vracht- en passagiersgedeelte van de auto zijn een andere optie om honden ervan te weerhouden een afleiding te zijn of passagiers te verwonden bij een ongeluk, maar deze bieden minder bescherming aan de honden zelf.

In enquêtes onder hondeneigenaars werd gevonden dat benches of dragers die in de laadruimte geplaatst werden de meest gebruikte methode van beveiliging waren in zowel Europa als de VS. In andere delen van de wereld zoals bijvoorbeeld Australië bleek dat een tuigje met een koord aan een gordelsluiting de meest gebruikte vorm van vastbinden was.

Terwijl kosten en gebruiksgemak meespelen in beslissingen over welke methode te gebruiken, kan de grootte van de hond ook invloed hebben op welke methode de beste bescherming voor je hond gaat bieden.

Welke opties zijn het veiligst voor kleine honden?

Kleine honden hebben veel opties om ze in bedwang te houden tijdens het reizen in de auto. Ze passen gemakkelijk in stoelverhogers en hun benches of kennels passen vaak mooi in elke maat auto.

Er zijn ook veel tuigjes en vastbindsystemen die op hun lichaam passen. Jammergenoeg is er bij het kiezen van opties meestal weinig informatie over hoe goed het product zal presteren bij een kleine hond vergeleken met een grote hond. Er zijn geen standaard testprotocollen of controlenormen voor de productie van veiligheidsproducten voor honden in de auto, zoals bij producten voor mensen wel het geval is.

Uit anekdotisch bewijs en enquetes is echter naar voren gekomen dat eigenaars van kleine honden het meeste baat hebben bij een stoelverhoger, veiligheidsharnas of een kleine bench.

Welke opties zijn het best voor grote honden?

Voor grote honden zijn er over het algemeen minder opties beschikbaar om ze vast te houden. Zitverhogers zullen bijvoorbeeld te klein voor ze zijn. Daarnaast kan een bench ook te groot zijn voor je auto, als je bijvoorbeeld een compacte auto hebt. Een hondenrek is een handige optie om je hond uit de buurt van de bestuurdersstoel te houden, echter is het niet een van de veiligste opties.

Net als bij kleine honden is ook bij grote honden een veiligheidstuigje een van de veiligste opties. Andere opties die het goed doen zijn een aanlegketting of grote bench met verankeringsriem, mits deze in de auto past.

Wat is de veiligste plaats voor je hond bij het reizen in de auto?

Afhankelijk van de gebruikte beveiligingsmethode zijn de veiligste plaatsen in de auto voor je hond om te reizen de achterbank of de laadruimte. Als je een aanlegketting of stoelverhoger gebruikt moet de hond op de achterbank worden gezet. Als je hond in een drager of bench reist, moet je ze op de vloer van de achterbank leggen of vastzetten in de laadruimte.

Honden mogen nooit op je schoot meereizen, omdat ze je kunnen afleiden en bovendien je rijvaardigheid hinderen. Daarbij komt ook dat airbags op de bestuurdersstoel en de passagiersstoel je hond ernstig kunnen verwonden wat fatale gevolgen kan hebben.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond comfortabel in de auto kan reizen?

Een belangrijke manier waarop je het comfort van je hond in de auto kunt bevorderen is door ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen met hun vorm van beveiliging voordat ze in de auto reizen.

Laat je hond zijn veiligheidstuigje in huis of tijdens wandelingen dragen om eraan te wennen. Laat je hond kennismaken met benches of reisdragers in een veilige en comfortabele omgeving waar ze ze zelf kunnen verkennen en leren dat het geruststellende plekken zijn om te zijn.

Als je in de auto reist wil je je hond misschien een bot of hun favoriete kauwspeeltje geven om ze bezig te houden. Je kunt ze helpen met de stress van het reizen om te gaan door vertrouwd ruikende dekens of hondenbedden in benches of op de stoelen te leggen om je hond aan te moedigen zich tijdens het reizen te ontspannen.

Is het wettelijk verplicht om je hond een gordel om te doen?

Het gebruik van veiligheidsgordels voor menselijke inzittenden is bijna wereldwijd verplicht, maar voor honden is deze wetgeving er niet. Tsjechië en Duitsland zijn landen die wel voorschrijven dat huisdieren in het voertuig moeten worden vastgezet. In Nederland en België is er geen wet om je hond vast te maken met een veiligheidsgordel. Het is dus niet verplicht.

Conclusie

Samenvattend, ongeacht de wetgeving en waar je woont, is het aan te raden om honden op de een of andere manier te verankeren om letsel aan henzelf en de menselijke passagiers die met hen in de auto reizen te voorkomen.

Opties voor het vastzetten van honden variëren, en er zijn voor- en nadelen aan elke stijl van vastzetten. Over het geheel genomen is het nog steeds beter om enige vorm van beveiliging te gebruiken voor je hond dan geen enkele.

Een optie vinden die past bij je budget, hond, auto, en levensstijl zal de veiligheid van je huisdier verzekeren en hem in staat stellen een lang leven vol leuke avonturen op de weg te leiden.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.