Alles Over Raskatten: Maine Coon

Alles Over Raskatten: Maine Coon

De Maine Coon

Deze, semi-langharige kat heeft met haar exotische uiterlijk de harten van de wereld veroverd. Het is sinds jaar en dag namelijk één van de populairste kattenrassen ter wereld. De Maine Coon staat bekend om haar relatief grote formaat en wilde haren. De oudste documentatie van deze kat stamt uit 1861. In 1982 werd dit ras echter pas erkend door de FIFe (Fédération Internationale Féline; een van de grootste raskatten federaties ter wereld). Rond diezelfde tijd kwam de Maine Coon naar verluidt voor het eerst naar Nederland. Al gauw werd het een populaire kandidaat op kattenshows. Tegenwoordig worden deze katten nog steeds vaak door hun trotse baasje tentoongesteld op katten exposities door heel Nederland.

Wist je dat er ooit gedacht werd dat de Maine Coon een kruising was tussen een kat en een wasbeer, oftewel ‘Raccoon’, of ‘Coon’? Deze mythe kwam tot stand vanwege de grote gelijkenis van de gestreepte vacht en pluizige staart tussen beide diersoorten. De schitterende, grote kat komt oorspronkelijk uit de staat Maine in Noord-Amerika. Dat verklaart dus meteen de naam van dit prachtige beest: Maine Coon. Over de geschiedenis van de Maine Coon wordt veel gespeculeerd, maar er is niet veel bekend over dit kattenras. De meeste theorieën zijn het er wel over eens dat de Maine Coon hoogstwaarschijnlijk afstamt van de Perzische kat. Deze zou op een bepaald moment aan land kunnen zijn gekomen in Maine en zich daar hebben gekruist met de lokale, kortharige kattenpopulatie.

maine coon raskatten

De Maine Coon houdt van gezelligheid en zit graag in de buurt van haar baasje(s). Deze kat geniet er ook van om haar baasje(s) van een afstand te observeren. Verder is de Maine Coon befaamd om haar aanpassingsvermogen in iedere denkbare omgeving. Of je nu in een klein appartement, of in een landhuis woont, deze pluizenbol is snel tevreden. Ook met andere huisdieren kan deze kat het goed vinden. Ze is nieuwsgierig van aard en kan ook erg speels uit de hoek komen. Zelfs oudere Maine Coons beleven nog veel plezier aan het spelen met kleine kattenspeeltjes, zoals papieren propjes.

Omdat deze kat ook erg veel van eten houdt, heeft ze de neiging om snel mollig te worden. Het is daarom belangrijk om deze kat van genoeg stimulatie te voorzien, zodat ze in beweging blijft. Als je eraan zit te denken om een krabpaal voor je Maine Coon aan te schaffen, zorg er dan voor dat het een degelijk exemplaar is. Dit beest is namelijk erg sterk en zwaar, waardoor een normaal krabpaaltje binnen een mum van tijd aan diggelen ligt als je haar hierop loslaat.

De meest in het oog springende karakteristiek van deze prachtige kat is het formaat. De Maine Coon is namelijk relatief groot voor een huiskat. De lengte varieert tussen de 50 en 100 cm. De grootst gemeten huiskat ter wereld is overigens ook een Maine Coon. Deze werd maar liefst 1,20 meter lang!

Er is wel een verschil in gewicht tussen de mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes worden gemiddeld 11 kilogram, terwijl de vrouwtjes meestal rond de 7 kilogram zijn. Tussen het derde en vijfde levensjaar is deze kat pas volledig uitgegroeid. De wilde haren van deze katten zijn het langst bij de kop en de staart, wat bij veel Maine Coons resulteert in majestueuze manen en een grote pluimstaart. Deze kenmerken geven deze kat een imposante look die direct ontzag afdwingt. Tot slot zitten op de oren vaak pluimpjes; de zogenaamde ‘Lynx tips’.

Kortom, de Maine Coon is perfect als je de blits wil maken in de straat met dit uitheemse kattenras. Dit zachtaardige gezelschapsdier is tevens het perfecte lounge-maatje. Ze is zeer gemakkelijk in de omgang en is gauw tevreden.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.