Kunnen katten chocolade eten? Alles wat je moet weten over katten en chocoladevergiftiging

Geef je een feestje en wil je je kat stiekem een zoete chocoladesnack geven? Wil je dat je kat samen met jou geniet van je favoriete pure chocolade? Ben je in de war over het voeren van je kat met een stukje chocolade?

Waarschijnlijk wist je het al, maar het is een feit dat chocolade niet goed is voor de gezondheid van je kat! Katten hebben geen zoete receptoren in hun tong om zoetigheid te proeven. Dus ook hun stofwisseling en natuurlijke spijsvertering kunnen chocola niet verwerken.

Waarom is chocolade giftig voor katten?

Naast dat het geen nuttige voedingswaarden heeft voor een kat, kan het voeren van chocolade giftig zijn voor katten omdat dit ernstige gezondheidseffecten kan veroorzaken. Chocolade is over het algemeen rijk aan cafeïne en een chemische verbinding die theobromine heet. Een hoge concentratie van deze ingrediënten kan tot giftige effecten leiden.

Het gehalte van deze ingrediënten kan variëren afhankelijk van de soort chocolade, zoals pure, witte, melk, enzovoort. Vanaf 2 tot 24 uur na de consumptie van chocolade, afhankelijk van de hoeveelheid die je kat gegeten heeft, kan hij de volgende klinische verschijnselen vertonen:

  1. Overgeven
  2. Diarree
  3. Verminderde eetlust
  4. Prikkelbaarheid
  5. Verhoogde lichaamstemperatuur
  6. Stuiptrekkingen
  7. Versnelde ademhaling

In sommige ernstige gevallen kan het ook tot een hartstilstand of coma leiden.

Is er een veilige hoeveelheid of soort chocolade voor katten?

Misschien wil je je schattige pluizenbol verwennen met een zoete traktatie, maar chocolade is geen aan te raden of veilige keuze. Witte chocolade is in principe het minst giftig van de chocoladesoorten. In het geval dat je kat per ongeluk witte chocolade gegeten heeft hoef je je dus niet veel zorgen te maken, echter is het niet aan te raden om je kat bewust witte chocolade te voeren. Er zit minder van de slechte stoffen in, maar bevat wel melk en cocaoboter, wat ook slecht is voor je kat.

Behalve deze slechte stoffen die ook bekend staan onder de naam "methylxanthines", zit er ook vet en suiker in chocolade die het verre van een veilige keuze maken voor je favoriete pluizenvriend. Hoe graag je kat het ook wilt eten.

Wat moet ik doen als mijn kat chocola heeft gegeten?

Verwijder eerst andere chocolaatjes uit z'n bereik, en voorkom dat hij er meer van eet. Probeer dan of je de chocolade van z'n mond kunt halen als je kat nog aan het kauwen is. Als het al doorgeslikt is, probeer er dan achter te komen welke soort chocolade en hoeveel hij op heeft.

Boek een afspraak en haast je kat onmiddellijk naar de dierenarts. Op basis van de situatie en status van je kat kan je dierenarts een behandeling uitvoeren. Er kan bijvoorbeeld een injectie toegediend worden om je kat te laten braken. Als de vergiftiging al te ver gevorderd is kunnen andere medicijnen of een infuus toegediend worden. Het kan zijn dat je kat dan bij de dierenarts moet overnachten om het verdere verloop onder toezicht te houden

Hoe voorkom ik dat mijn kat naar chocolade snacks grijpt?

De makkelijkste manier is om chocolaatjes en snoepjes helemaal buiten je kat z'n bereik te houden. Katten zijn van nature nieuwsgierig en kunnen door de geur makkelijk verleid worden om stiekem wat chocolade van je te pakken. De beste manier is dus om ze hiervan weg te houden.

Tot slot

Alhoewel katten dol kunnen zijn op chocolade, is het absoluut niet aan te raden om ze chocolade te voeren. Laat je kat lekker kauwen op andere alternatieven zoals kattengras, stokjes of catnip. 😊

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.