Kunnen katten bacon eten? Lees de feiten

Je weet vast wel dat je pluizenvriend een absolute carnivoor is. Ze hebben dus vlees nodig om te overleven. Maar is bacon noodzakelijk voor je kat? Mag je kat bacon eten?

Bacon?

Bacon is varkensvlees dat uit de buik van een varken is gehaald. Ham daarentegen is een plak varkensvlees dat van de lende afkomstig is.

Kun je je katten bacon voeren?

Technisch gezien wel, maar je moet op je hoede zijn voor de hoeveelheid. Ja, je kat heeft natuurlijk vlees nodig, maar spek is in tegenstelling tot andere vleessoorten erg rijk aan vet en zout. Dit hoge natriumgehalte in welk voedsel voor huisdieren dan ook, vooral in het dieet van katten, kan leiden tot de volgende gezondheidskwalen:

  1. Hoge bloeddruk
  2. Obesitas
  3. Uitdroging
  4. Verstopte bloedvaten
  5. Diarree
  6. Braken 

Je gevoelige katje zal naarmate hij ouder wordt een inactief leven gaan leiden. Z'n speeltijd en energie om te jagen zullen verminderen. Uiteindelijk zullen ook de energiebehoefte en spijsverteringsstofwisseling afnemen. Je wilt ze dus geen zwaar dieet geven of voedsel met een vetgehalte dat de maag zal hinderen. Het is belangrijk om je kat vlees te geven dat niet te vet- of zoutrijk is.

Hoe zit het dan met kalkoenbacon of spekblokjes?

Geen bacon of spek is nog altijd het verstandigst. Of het nu in stukjes is of natuurlijk of kunstmatig, ze zijn in principe allemaal rijk aan natrium en dus een ongunstige keuze voor je pluizenbeestje.

Je kunt spekjes of stukjes ham gebruiken om je kat erin te luizen om bijvoorbeeld medicijnen te voeren die ze normaal gesproken niet wilt doorslikken. In elk ander geval is het geven ervan - zelfs als traktatie aan je katje, geen gezonde verwennerij.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.