Kunnen honden verbranden in de zon? 4 tips om verbranding bij je hond te voorkomen

Kunnen honden verbranden in de zon? 4 tips om verbranding bij je hond te voorkomen

Voordat je naar het strand gaat of een wandeling maakt, is het bedekken van je hoofd of insmeren met zonnebrandcrème waarschijnlijk automatisme. Maar heb je er ooit aan gedacht om hetzelfde te doen voor je hond? Verbranding door de zon is iets wat net als voor mensen voor honden ook problematisch kan zijn. Hun vacht heeft geen SPF waarde en biedt geen bescherming.

Kunnen honden verbranden door de zon?

Ja, honden kunnen absoluut verbranden door de zon. Verbranding kan op elk deel van hun lichaam voorkomen, maar het komt vaker voor op delen die lichter behaard zijn, zoals de neus, oren en buik.

Het is ook van belang om te weten dat voetkussentjes over het algemeen niet door de zon verbranden, maar ze kunnen wel ernstig verbranden door het lopen op heet beton of asfalt.

Hieronder een aantal tips om te voorkomen dat je hond verbrandt in de zon:

4 tips om verbranding bij honden te voorkomen

Niemand wil zijn pup de pijn en het ongemak van verbranding aandoen, laat staan het bijdragen van de mogelijkheid op het krijgen van huidkanker. Preventie is dus de key. Om je pluizige vriend bescherming tegen de zon te bieden, kun je deze tips volgen:

 1. Timing

  Als het even kan, houd je hond dan tijdens piekuren van de zon binnen of op een plek met schaduw. In de meeste regio's betekent dat van 10 uur 's morgens tot 4 uur 's middags. Dan is de zon op zijn hoogst en heetst. Probeer je wandeling dus vroeg in de ochtend of later op de avond te doen. Zorg ervoor dat je hond altijd voorzien is van een constante bron van schaduw.

 2. Verkoelende mat

  Maak gebruik van producten die je hond afkoelen om ervoor te zorgen dat de lichaamstemperatuur niet te hoog wordt. In de warme zomerdagen kun je gebruik maken van een zelf-activerende koelmat bestaande uit gel dat automatisch verkoelt wanneer je pluizenvriend erop gaat liggen. Ook zijn er matten die je in de vriezer kunt leggen om ze vervolgens neer te leggen voor je hond.

 3. Dek ze toe

  Voor lichtgekleurde of kortharige honden, bedek ze met een lichtgekleurd t-shirt om ze tegen de zon te beschermen. Dit soort kleding kan je hond tegen de zon beschermen zonder dat ze oververhit raken. Er zijn ook hondenmutsen en brillen om hun hoofd, oren en ogen tegen de schadelijke stralen te beschermen.

 4. Zonnebrandcrème

  Smeer de kwetsbare delen van je hond in met zonnebrandcrème als ze de zon in gaan. Voor donkerder of dikker behaarde honden zou een laagje op de neus, oren en buik voldoende moeten zijn. Overweeg echter voor lichter gekleurde honden om hun hele lichaam met zonnecrème in te smeren. Maak gebruik van speciale zonnebrandcreme voor honden.

  De veiligste zonnebrandcrème om voor je hond te gebruiken is er een die echt voor honden gemaakt is. Hondenzonnebrandcrème bevat geen giftige ingrediënten die je huisdier kunnen schaden als ze ingeslikt worden. Want laten we eerlijk zijn, je hond eet er gegarandeerd wel iets van op.

  Als er geen hondenzonnebrandcrème verkrijgbaar is, is je volgende beste optie zonnebrandcrème die voor baby's of kinderen is samengesteld. Deze producten zijn meestal iets zachter dan zonnebrandcrème voor volwassenen. Kijk de ingrediëntenlijst na en vermijd zinkoxide. Als een voldoende grote hoeveelheid zinkoxide wordt ingenomen, kan dat tot toxiciteit leiden. Een veiliger, maar even effectief alternatief werkzaam bestanddeel is titanium dioxide.

  Wrijf de zonnebrandcrème op je hond en houd hem dan 5-10 minuten in de gaten terwijl het intrekt. Dit zal helpen voorkomen dat ze het er meteen aflikken. Breng je hond vaak opnieuw zonnebrandcrème aan, om het uur tot anderhalfuur, vooral als ze zwemmen.

Wat zijn de tekenen van verbrande huid bij honden?

Honden kunnen al binnen een uur na blootstelling aan de zon tekenen van verbranding vertonen. De tekenen zijn vergelijkbaar als bij mensen, maar ze zijn misschien niet zo opvallend.

Het is dus belangrijk goed op je hond te letten als hij in de zon zit, om de eerste mogelijke tekenen van verbrandde huid waar te nemen. Enkele van de tekenen zijn:

 • Roodheid van de huid
 • Zeer hete huid
 • Droge, gebarsten huid
 • Blaarvorming
 • Pijnlijk bij aanraking

Als je een van de bovenstaande tekenen opmerkt, is het belangrijk om je hond zo snel mogelijk uit de zon te halen. Dit zal helpen voorkomen dat verbranding erger wordt en om je hond wat verlichting te geven.

Welke honden lopen een hoger risico op zonnebrand?

Elke hond die aan de zon wordt blootgesteld loopt risico om verbranding op te lopen. Maar net als bij mensen zijn er bepaalde honden die een groter risico lopen om te verbranden dan andere. Honden met een hoger risico zijn:

 • Haarloze honden
 • Kortharige honden
 • Lichtgekleurde of witte honden

Haar, vooral donker haar, biedt wel enige bescherming tegen de zon. Het is in staat de schadelijke stralen van de zon te absorberen of af te buigen. Lichtgekleurd haar heeft niet het blokkerende vermogen dat donker of dik haar heeft, waardoor deze honden vatbaarder zijn voor verbranding door de zon.

Alle honden, ongeacht haarlengte en kleur, kunnen echter snel verbranden op de lichaamsdelen waar zich weinig of geen haar bevindt. Belangrijke aandachtsgebieden zijn:

 • Neus
 • Oogleden
 • Oren
 • Lippen
 • Buik
 • Liezen

Als je pup geniet van een verkoelende zomer knipbeurt, besteed dan speciale aandacht aan het bieden van bescherming tegen de zon, want het trimmen van haar kan een hond vatbaarder maken voor verbranding door de zon.

Kunnen honden huidkanker krijgen?

Honden ervaren verbranding door de zon net als mensen. Ze zijn - afhankelijk van de ernst, enkele dagen gevoelig bij aanraking, heet en oncomfortabel. Ze kunnen zelfs lichte koorts krijgen. Wanneer dat allemaal voorbij is is er echter nog steeds het risico dat de zonnebrand in huidkanker verandert.

Blootstelling aan de zon en herhaalde verbranding kunnen leiden tot huidkanker bij honden. Er zijn veel verschillende vormen van huidkanker die onze pluizige vrienden teisteren, waarbij plaveiselcelcarcinoom het meest voorkomt als gevolg van blootstelling aan de zon.

Deze vorm van kanker is agressief en verspreidt zich snel naar plaatselijke lymfeklieren. Chirurgische verwijdering van de tumor gevolgd door chemotherapie of bestraling wordt vaak aangeraden.

Een probleem met dit soort kanker is dat het vaak voorkomt op de moeilijk te verwijderen plaatsen, zoals de neus of lippen, waardoor een volledige chirurgische verwijdering erg lastig is. Dit maakt preventie des te belangrijker.

Melanoom, hemangioom, en hemangiosarcoom zijn andere huidkankers die met blootstelling aan de zon in verband kunnen worden gebracht.

Behandeling voor hond die verbrand is door de zon

Zelfs met de beste preventie kan je hond toch nog een verbranding oplopen. Als je hond toevallig toch een beetje te veel in de zon zit, behandel hem dan op dezelfde manier als je een mens zou behandelen.

Breng koele kompressen op de plek aan om ze te helpen afkoelen en het ze comfortabeler te maken. Aloë vera zalven kunnen ook wat verkoelende en vochtinbrengende verlichting geven.

In sommige gevallen kan een ontstekingsremmende zalf, zoals cortisone, helpen om wat van de zwelling en roodheid te verminderen. Gebruik dit echter alleen onder begeleiding van een dierenarts.

Als je hond ernstig verbrand is, koorts heeft, of andere abnormale verschijnselen vertoont, ga dan onmiddellijk naar je dierenarts. Verbranding door de zon kan vaak gepaard gaan met een zonnesteek of zelfs een hitteberoerte, een zeer ernstige aandoening die blijvende schade en zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Ook kan ernstige verbranding leiden tot secundaire bacteriële of schimmelinfecties van de huid als de verbranding niet goed behandeld wordt.

Conclusie

We gaan er allemaal graag op uit en genieten van de zomerse zonnige dagen, vooral onze pluizige metgezellen.

Door ze de juiste bescherming tegen de zon te bieden, zoals zonnebrandcrème, schaduw, en verkoelende middelen kun je de ongemakken van verbranding door de zon en daarbij huidkanker helpen voorkomen.

Wanneer je je dus insmeert met zonnebrandcrème om buiten van een zonnige dag te genieten, zorg er dan voor dat je hetzelfde doet voor je beste vriend.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.