Hoe maak je een kitten zindelijk - De ultieme gids
Gelukkig voor ons hebben de meeste kittens een instinct meegekregen dat hen een natuurtalent maakt in het gebruik van de kattenbak. Sommige (vooral jongere kittens) kunnen er echter wat moeite mee hebben.
Er is niets onhandiger dan een nieuwe kleine pluizenvriend in huis te brengen om van te houden en je tijd te moeten besteden aan het opruimen van rommel.
Omdat problemen met de kattenbak een van de belangrijkste redenen kan zijn waarom kittens aan asielen worden afgestaan, is het belangrijk ze goed te zindelijk te maken om een levenslange, gezonde en gelukkige relatie te verzekeren.
Dingen die je nodig hebt voor je begint met het zindelijk maken van een kitten
Het is altijd een goed idee om deze spullen bij de hand te hebben voor je het kleine schattige vriendje mee naar huis neemt. Op die manier kun je er zelf vertrouwd mee raken en ze klaar hebben staan voor hun komst.
Even opletten: er zijn veel versies van al deze voorwerpen, en ik zal proberen de meest voorkomende uit te leggen. Maar vraag bij twijfel je dierenarts naar de beste producten voor de kattenbak training.
-
Kattenbak
Het lijkt zo'n basaal product dat het gemakkelijk is om aan te nemen dat één type bij alle katten zou moeten passen, maar dat is absoluut niet waar. Er zijn veel verschillende kattenbakken om aan de vele verschillende behoeften van elke kat te voldoen.
-
Maat
Bij het zindelijk maken van een kitten is het belangrijk rekening te houden met de grootte van je kitten. Voor echt kleine baby's is een kattenbak met lagere zijkanten misschien op zijn plaats, zodat ze er gemakkelijker in kunnen klimmen.
Naarmate je katje groter wordt, kun je er een nemen met hogere zijkanten om het strooisel beter in te sluiten. Ook met de oppervlakte van de kattenbak moet rekening gehouden worden.
Je wilt dat je katje voldoende ruimte heeft om zich om te draaien, zonder een rommel buiten de bak te verspreiden als hij dat doet. Als algemene regel geldt dat je de grootste bak neemt die in de ruimte past die je hebt.
-
Overdekt of onoverdekt
Overdekte kattenbakken bieden een soort veilige haven en een beetje privacy voor kieskeurige uitwerpselen. Ze kunnen ook de geur concentreren.
Overweeg voor kittens eerst een onbedekte kattenbak, want die zijn gemakkelijker in te stappen en geven je kitten een beter uitzicht zonder dat ze zich opgesloten voelen.
Laten we eerlijk zijn, kittens zullen meer in de kattenbak willen spelen dan je zou willen. Bij zindelijkheidstraining wil je je kat aanmoedigen om zo veel mogelijk in de bak te blijven. Een overdekte kattenbak kan minder uitnodigend en minder leuk zijn voor die harige kleine baby's.
-
Zelfreinigend of jij-reinigend
Zelfreinigende kattenbakken hebben de laatste tijd de markt echt overspoeld - en met goede reden. Kattenbakken schoonmaken moet wel het minst favoriete karweitje van alle kattenouders zijn, dus een kattenbak vinden die het voor je doet is beslist een grote overwinning.
Voor kittens echter kunnen zelfreinigende kattenbakken lawaaierig en eng zijn. Het laatste wat je wilt is dat je nieuwe baby bang wordt voor zijn potje. Zelfreinigende kattenbakken kunnen het best gebruikt worden als je kitten een pro is in het gebruiken van de kattenbak, dus tot die tijd, zet je kattenschepje klaar.
-
Andere
Dat klopt, kattenbak keuzes houden niet op bij het bovenstaande. Vervolgens moet je kijken naar de kleine extra's, zoals antikleef of antimicrobiële coating, hoekvorm, en materiaal. Al deze zaken zijn helemaal afhankelijk van jou, je voorkeuren, en wat het beste werkt in je kattenbakruimte.
Als je met een nieuw katje begint, hou het dan eenvoudig. Je kunt deze kleine kattenbak extra's later altijd op maat maken als je kitten vertrouwd is met het gebruik van de kattenbak en je een beter idee hebt van hun kattenbakwensen. Je kunt meer leren over de verschillende soorten kattenbakken door ons artikel hier te lezen.
-
Kattenbakvulling
Als je dacht dat de keuzes in kattenbakken al immens waren, wacht dan maar tot je alle verschillende soorten kattenbakvulling ontdekt! Weet dat het strooisel dat je nu kiest niet het strooisel hoeft te zijn waaraan je vasthoudt, en dat je het gemakkelijk kunt veranderen naarmate jij en je kitten het nodig achten.
Maar als je begint, is het het beste om het eenvoudig te houden. Als waarschuwing vooraf: kattenbaktraining zal rommelig zijn. Je kitten zal in deze pas ontdekte zandbak willen verkennen en spelen, dus wil je een kattenbakvulling die gemakkelijk op te ruimen is, niet aan kleine pootjes blijft kleven, en vooral door je kleine haarbal geaccepteerd wordt.
Voor kleine, lerende katjes kun je het beste beginnen met strooisel met een fijnere textuur. Je kunt ook niet-klonterende kattenbakvulling proberen om het opsporen en knoeien te verminderen tot je kitten het onder de knie krijgt.
Gegeurd of ongeparfumeerd? Het is aan jou, maar sommige kieskeurige kittens kunnen afgeschrikt worden door sterke bloemengeuren. Je kunt meer leren over de verschillende soorten kattenbakvulling door ons artikel hier te lezen.
Een van de belangrijkste aspecten tot het zindelijk maken van een nieuw kitten is netheid. Katten zijn van nature schone dieren; daarom gebruiken ze een kattenbak.
De kattenbak schoon houden zal ervoor zorgen dat ze hem blijven gebruiken. Met dit in gedachten is het meestal makkelijker om kleine hoeveelheden strooisel te gebruiken en de hele bak vaker schoon te maken.
Je wilt genoeg strooisel in de kattenbak doen zodat je kitten genoeg heeft om mee te werken, maar niet zo veel dat je bij elke schoonmaakbeurt een heleboel ongebruikt strooisel weggooit.
Voor de meeste baby's is een kopje of twee strooisel een prima plek om te beginnen, maar voor grote kattenbakken zal meer nodig zijn. Schep de bak minstens dagelijks om en was hem wekelijks helemaal uit. Voor betere resultaten bij de zindelijkheidstraining kun je overwegen de kattenbak na elke trainingssessie om te scheppen.
-
Accessoires
Nog meer beslissingen! Deze zullen voor je kitten niet zo veel uitmaken, maar zijn toch dingen die je kunnen helpen om het trainen van kattenbakvulling gemakkelijker te maken.
Je hebt een kattenschepje nodig dat goed werkt met het soort kattenbakvulling dat je kiest. Bijvoorbeeld, een strooisel met fijne textuur zal een smaller schepje met gleuf nodig hebben. Kijk ook naar gemak bij het schoonmaken en naar stevigheid.
Een ander handig product is een kattenbakmat om rond de kattenbak te leggen om het opsporen van kattenbakvulling te helpen verminderen. Nogmaals, kittens zullen graag in die verse kattenbak spelen. Een kattenbakmat zal helpen los strooisel tot één algemene plaats te beperken om te voorkomen dat er overal in je huis stukjes strooisel terechtkomen.
Een plasmat is een handige uitkomst als je kitten nog in het proces zit van de zindelijkheidstraining en je wilt niet steeds je bank, stoelen of andere meubels hoeven schoonmaken wanneer je kitten z'n behoefte heeft gedaan. Een plasmat laat geen vloeistof door is is handig wasbaar.
Het kattenbak trainingsproces
De meeste kittens zullen de zindelijkheidstraining als een vis in het water accepteren, zeker als je het proces op de juiste manier aanpakt. Begin met de zindelijkheidstraining zodra je je kitten thuis krijgt.
Zorg ervoor dat de bak op een handige plaats staat die ze gemakkelijk kunnen vinden en ver weg van enge of lawaaierige voorwerpen, zoals de wasmachine.
Voor de meeste kittens is het voldoende ze te laten zien waar de doos is en hun instinct zal het overnemen. Anderen hebben misschien wat meer aanmoediging en frequente bezoeken onder toezicht nodig voor ze het door krijgen. Overdrijf niet met de duur van deze bezoekjes; ze hoeven maar een paar minuten te duren of je kitten kan een hekel aan de doos krijgen.
-
Stap 1: Introduceer de kattenbak
Zorg ervoor dat je de kattenbak op een plaats zet die gemakkelijk en handig is voor je kitten om te vinden. Je wilt hem ook ergens uit drukke of lawaaierige gebieden zetten waar er minder privacy zal zijn.
Laat je kitten zien waar de kattenbak is en zet ze er zelfs in. Voor de meer praktische kattenouders helpt het om een paar keer de pootjes van je kitten te gebruiken om in de kattenbakvulling te krabben. Laat ze dan gewoon los.
Sommige zullen er meteen uitspringen en dat is niet erg. Andere kittens kunnen wat spelen en sommige kunnen zelfs aan de slag gaan. Dit hele proces zou maar een paar minuten moeten duren, en je kunt verder gaan als je ziet dat ze de kattenbak geaccepteerd hebben.
-
Stap 2: Herhalen, herhalen, herhalen
Blijf je kitten naar de kattenbak brengen, vooral op piekmomenten waarop ze moeten plassen, zoals net na het eten, net na het wakker worden, of net na het spelen.
Let ook op tekenen dat je kitten moet gaan, zoals snuffelen, hurken, of beginnen met krabben. Op het juiste moment in de kattenbak zijn, helpt ervoor te zorgen dat ze weten wat ze moeten doen. Je zult deze stap moeten herhalen tot je kitten de kattenbak regelmatig gebruikt.
-
Stap 3: Beloon
Telkens als je de kans krijgt, beloon je je kitten voor het goed gebruiken van de kattenbak. Deze beloning kan zo simpel zijn als lof en genegenheid, of je kunt zelfs traktaties of speeltjes geven.
Gebruik gewoon alles wat je kitten zal helpen het gebruik van de kattenbak met een positieve ervaring te associëren.
-
Stap 4: Ongelukjes gebeuren
Ook al gebruikt je nieuwe baby de kattenbak misschien met betrekkelijk gemak, soms gebeuren er toch nog ongelukjes. In deze gevallen moet je je kitten nooit straffen.
Je wilt geen negatieve gevoelens tegenover het kattenbakgebruik gaan zetten. In plaats daarvan ruim je het ongelukje simpelweg op met een goede allesreiniger om stankplekken te voorkomen en versterk kattenbakervaringen met positieve aanmoediging als ze gebeuren.
-
Stap 5: Experimenteer
Kittens zijn meestal flexibeler met het soort kattenbakvulling of kattenbak die voor hen werkt, maar er zijn ook kittens die kieskeuriger kunnen zijn.
Voor die pluizige vriendjes moet je misschien de soorten en texturen kattenbakvulling (of zelfs de stijlen van de kattenbak) afwisselen tot je er een vindt die geschikt is. Sommige kieskeurige katjes houden misschien van een kattenbak die schoner is, zodat scheppen na elk bezoek nodig kan zijn.
Kattenbaktraining volwassen katten
Volwassen katten zouden dit proces onder de knie moeten hebben. Maar in sommige gevallen kan een kattenbak training nodig zijn voor volwassen katten. Een voorbeeld is het naar binnen halen van een buitenkat.
De hierboven geschetste stappen werken ook voor volwassen katten, maar je kunt merken dat oudere kittens kieskeuriger zijn. Voor kittens die helemaal geen kattenbakvulling willen, kun je beginnen met potgrond of vuil van buiten in de kattenbak te doen.
Als je oudere kat hier eenmaal aan gewend is, kun je beginnen er beetje bij beetje kattengrit bij te mengen tot de bak alleen nog kattenbakvulling is. Het kan zijn dat je verschillende soorten kattenbakvulling en/of kattenbakken moet uitproberen voor je iets vindt waar je volwassen kat blij van wordt.
Is je kat echt niet meer zindelijk vanwege ouderdom of ziekte, dan is het een optie om wasbare plasmatten voor je kat neer te leggen waar hij of zij vaak ligt. Zo kun je ervoor zorgen dat je kat zijn behoefte gewoon kan laten gaan.
Conclusie
Je kitten met kattenbakvulling trainen kan een rommelig proces zijn. Maar met een vooruitziende blik en een beetje geduld kun je je nieuwe baby de kattenbak laten gebruiken als een professional voor je het weet.
Zo blijft er meer tijd over voor spelen en knuffelen en minder tijd op handen en knieën met de enzymatische reiniger en het schrobborsteltje.