Hoe kan ik mijn nerveuze kat helpen? 5 tips van de expert

Hoe kun je je nerveuze kat helpen? In dit artikel delen we het verhaal van Max, een kat die van nerveus en angstig naar zelfverzekerd en rustig veranderde. Dit werd bereikt door een paar eenvoudige stappen te volgen. Laten we eens kijken wat je kunt doen om je kat te kalmeren.

Maak kennis met Max, de nerveuze kat

Max was een zeer actieve en speelse kat, maar hij vertoonde ook veel nerveus gedrag. Zijn familie zocht hulp voor zijn nerveuze houding en onhandelbare gedrag. Max wilde altijd spelen, ongeacht het tijdstip of wat zijn familie aan het doen was. Hij speelde niet graag alleen, en zijn gedrag 's nachts was bijzonder problematisch. Max sprong op mensen terwijl ze sliepen, krabde aan gesloten deuren en probeerde te ontsnappen als iemand de voordeur opendeed.

Stappen om een nerveuze kat te kalmeren

1. Verschillende speeltjes testen

We testten verschillende soorten speelgoed om te zien welke Max het leukst vond. Ondanks dat er al veel speelgoed in huis was, besteedde hij er nauwelijks aandacht aan. We probeerden onder andere:

  • Balletjes van aluminiumfolie
  • Kleine papieren balletjes
  • Speelgoed met etensbakjes
  • Mechanische muizen
  • Speelgoed dat aan deurknoppen en aan de muur hangt

Uiteindelijk bleek Max dol te zijn op het speelgoed dat we ophingen, vooral de uitschuifbare speeltjes. We hebben er een paar opgehangen om zijn nervositeit te verlichten.

2. Etenstijd verrijken

Naast zijn gebruikelijke bakje voer, begonnen we kleine porties voer (zowel brokjes als blikvoer) door het huis te verstoppen, zodat hij ernaar moest zoeken. Toen hij eraan gewend was, haalden we zijn etensbakje weg en werd eten geven een dagelijkse bezigheid voor hem, vooral als hij alleen was.

3. Speelsignalen introduceren

We voegden een signaal toe voor wanneer het tijd was om met Emma, zijn baasje, te spelen. Dit signaal bestond eruit dat Emma een stoel voor het tv-toestel zette. Daarna speelde ze met Max met een veren toverstokje. Aan het einde van de speelsessie verminderde Emma de intensiteit van het spel en liet ze Max vaker de veer vangen, zodat hij geleidelijk kon kalmeren. Na afloop zei Emma dat het speelkwartier voorbij was en zette ze de stoel terug op zijn plaats. Emma bracht dagelijks 2-3 speelsessies met Max door.

4. Aandacht vragen reguleren

Max leerde op een beleefde manier aandacht vragen en te accepteren dat hij soms geen aandacht kreeg. Als Max zachtjes miauwde en Emma had tijd, speelde ze met hem of gaf hem aandacht. Als Emma geen tijd had, zei ze 'not now, Max' en maakte een visueel signaal zoals het kruisen van haar arm. Max leerde dat dit betekende dat Emma een paar minuten niet beschikbaar was, wat hij ook deed.

5. Rustig gedrag belonen

Max werd beloond als hij zich rustig gedroeg. We selecteerden en prezen zijn kalmere gedrag, zodat hij kon leren dat het beter was om kalm te zijn dan overprikkeld of nerveus. Beetje bij beetje begreep hij het.

Na een paar weken waren Emma en Max veel gelukkiger. Ze begrepen elkaar beter en wisten wat de ander nodig had.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.